15 YILLIK ÖZLEM BİTİYOR.. 50. YILIN İLK GÖSTERİSİ İSTANBUL’ DA!

15 YILLIK ÖZLEM BİTİYOR.. 50. YILIN İLK GÖSTERİSİ İSTANBUL’ DA!

Ensemble Rustavi’nin büyüleyici dansına şahit olmak için yerinizi ayırtın. ''Biletler Biletix te!''

HALK DANSLARI

Halk oyunları binlerce yıldır yaşanmışlıkların bir ifadesi olarak folklorumuzun en değerli parçalarından biridir. Hangi coğrafya, dil, din ve ırk olursa olsun her toprağın kendine has bir ifade biçimi oluşmuştur. Yaşanan savaşlar, iklim şartları, toprağın bereketi, kız alma, kız verme, doğum, ölüm, düğün ve yaşama dair daha birçok unsurun, sözlü sözsüz kuşaktan kuşağa aktarımıdır halk oyunları. Anadolu topraklarından  gelip geçen tüm medeniyetlerin kültür yuvası ve bıraktığı izlerin yerleşik halklardaki yansıma biçimidir..

Kafkasya’ da tarihler boyu yaşanan zorlu şartların, dağlık, sert coğrafi yapısının müzik ve danslarına nasıl yansıdığını görmek çok zor değildir. Buna bağlı olarak tıpkı Anadolu da ki gibi “kadın” ve “ana” kavramının ulusça ne kadar kutsal ve saygıdeğer olduğu gerçeği, lirik ve estetik bir biçimde vücut bulmuştur dans ve müziklerinde.  

dans_04.jpg

KÜLTÜR BİRLİĞİ Kültürel mirasımızın en önemli değerlerinden olan halk dansları, bu mirasın emekçileri ve bekçileri tarafından her daim korunmalı ve gelecek nesillere aktarımı doğru yapılmalıdır.

Söz konusu ortak kültür birliğinin, Türkiye topraklarında Kars, Ardahan ve Iğdır başta olmak üzere doğudan batıya, kuzeyden güneye sınır tanımadan nasıl genişlediğini ele almak maksadıyla 2010 yılında bir dizi çalışma başlatılmıştır.

dans_01.jpg

İlki İstanbul ve Bakü’ de gerçekleştirilen ve büyük yankı uyandıran “Ortak Miras” gösterilerinin ardından bu yıl 3 Şubat 2018 tarihinde Saat 20.00 da Bostancı Gösteri Merkezinde ağırlayacağımız Gürcistan’ın en köklü sanat gruplarından olan Rustavi Halk Dansları topluluğunu ağırlamaktan büyük gurur duymaktayız.

“ENSEMBLE RUSTAVİ” 15 YIL SONRA YENİDEN İSTANBUL’ DA …

2018 yılının ilk turne programını İstanbul’ da geçirecek olan dünyaca ünlü grubun Koreografı “Pridon SULABERİDZE” 2014 yılında yüzyılın dansçısı unvanını almıştır. En son topluluğun 40. Yılında sahneye çıkan 76 yaşındaki Sulaberidze Bostancı Gösteri Merkezi’ nde izleyiciye bir sürprizi olduğunu söyledi.

Karadeniz’ in incisi, sınır komşumuz Gürcistan & Türkiye arasında yüzyıllardır süregelen kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması temel gayemizdir. 50 yılı aşkın bir süredir yaptıkları çalışmalarla Türkiye ve dünyayı ayağa kaldıran, ünlerini dünya çapında kanıtlayan ve her şeyden önemlisi bu kültürü bizimle paylaşan sanatçılarımızı Türk sanatseverler ile buluşturmak üzeregeri sayım başladı. 15 Yıl aradan sonra 60 kişilik dev kadro ile EnsembleRustavi tekrar bizlerle.

dans_02.jpg

Projenin gerçekleşmesinde 2010 Azerbaycan “Ortak Miras” projesinde olduğu gibi “EnsambleRustavi”’ yi konuk ederken deen ufak bir detaydan kaçınmayan, sahne proje koordinatörlüğünü İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Salim Sınar’ın yaptığı,  yine Türkiye’ nin nadir kültür elçilerinden Sayın Kamil Salduz’ un ana sponsorluğunda ve Kafkas kültürünün İstanbul’ da ki elçilerinden Deniz İme ile Nar Sanat İstanbul Eğitim, Kültür Sanat Derneğinin ev sahipliğinde ve Esra Ertürkmen’ in muhteşem sunumu ile gerçekleşecek geceye tüm sanatseverleri bekliyoruz.

dans_03.jpg

Bazı  Bakanlarımız ve Millet Vekillerimiz ile Gürcistan Büyükelçiliği, Gürcistan Başkonsolosluğu ve Türkiye’ ninönde gelen iş adamlarının da konuk olacağı bu eşsiz kültür ve sanat gecesinde orada olmak ve EnsembleRustavi’ nin büyüleyici dansına şahit olmak için yerinizi ayırtın.  ''Biletler Biletix te !!!''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.