4.5G NEDİR, NE ZAMAN SUNULACAK!

4.5G NEDİR, NE ZAMAN SUNULACAK!

4.5G ihalesinin sona ermesiyle birlikte akıllardaki soru şu: 4.5G neyi ifade ediyor? Ne kadar hız sunuyor? Ne zaman hayatımıza girecek? Mevcut telefonlarımızla 4.5G'yi kullanabilecek miyiz? Hız artınca internet fiyatları düşecek mi?

4.5G TAM OLARAK NEDİR?

 

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. ülkemizdeyse 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4.5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5MB) ve üzerine ulaşabiliyor. Şu anki 3G şebekesi, yoğunluğun olmadığı zamanlarda 20-25Mbps'lik hızlara ulaşabiliyor. Ancak bu hızların kağıt üzerindeki teorik sayılar olduğunu belirtmekte fayda var.

 

4.5G'nin 5G'nin sunacağı 1.000Mbps'lik hızlara ulaşmadığını söyleyelim. Bununla birlikte 5G'nin dünya çapında 2020'de yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Bu yüzden 4.5G'nin 5G'yi beklerken ona hazırlık yapmamızı sağlayacağını da söyleyebiliriz.

 

Web sayfalarında gezerken, haber okurken veya sosyal ağlarda gezerken zaten yeterince hızlı olan 3G ile yeni 4.5G arasındaki farkı her zaman görmeyebilirsiniz. Ancak 4.5G ile birlikte video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz çalışacak. Skype ve FaceTime gibi uygulamalar ise daha yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan videolu sohbetler yapmanıza izin verecek. Büyük dosyaları indirirken 4.5G'nin farkını hemen hissedeceksiniz.

 

4.5G, beraberinde getirdiği VoLTE gibi teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin de kalitesini artırıyor. üstelik çağrı yaparken karşı tarafla bağlantı kurmanız da çok daha hızlı gerçekleşebiliyor.

 

Bu arada tamamlanan 4.5G ihalesinin ardından 1 km'den daha uzun tüneller ve konvansiyonel tren hatları, yakın bir gelecekte kapsama alanına alınacak. Böylece tünele girdiğinizde bağlantının kopması gibi sorunları artık yaşamayacağız.

 

4.5G'Yİ KİMLER KULLANABİLECEK?

 

4G destekli telefonlar, 4.5G'yi kullanabilecekler. Piyasada son 1-2 senede çıkan telefonların çoğunda 4G desteği bulunuyor. 4.5G'den mahrum kalmak istemiyorsanız, yeni telefon alırken özelliklerini kontrol etmenizde fayda var.

 

4.5G'Yİ NE ZAMAN KULLANABİLECEĞİZ?

 

4.5G için beklemeniz gereken tarih, 1 Nisan 2016... Dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisi, planlarda bir aksaklık olmaması halinde, önümüzdeki senenin Nisan ayında hizmete açılacak. 4.5G hizmeti verecek olan operatörlerin 2024'e kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine yeni bağlantıyı ulaştırması gerekecek.

4.5G frekanslarının dağıtılmasıyla birlikte 3G hizmetlerinin de kapasitesinin arması bekleniyor. Yani 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G'de yaşadığımız bağlantı sorunları da çözülebilir.

 

4.5G İLE İNTERNET FİYATLARI DüŞECEK

CHIP Online Genel Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada 4.5G ile internet fiyatlarının düşebileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. O nedenle operatörler 4GB internet paketlerini örneğin 6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyetini kullanıcı için düşürebilir."

PEKİ 5G NE ZAMAN GELECEK?

 

5G'yi çok yakın bir zamanda kullanmayacağımız kesin. 2018'de testlerinin başlaması beklenen 5G'nin dünya çapındaki kullanımı, 2020'de yaygınlaşacak.

 

önemli bir bilgi, dün yapılan ihalenin sadece 4.5G değil, aynı zamanda bir 5G ihalesi olması. Yani katılımcılar, ihalede hem 4.5G hizmetleri, hem de 5G teknolojileri için gerekli izinleri almış oldular. Bir başka deyişle 5G'nin vakti geldiğinde, yeni bir ihale yapılmasına gerek olmayacak.

 

3G ile hayatımızdan memnun olabiliriz, ancak 4.5G bu memnuniyeti bir adım ileriye taşıyacak. Akıllı telefonumuzla fotoğraf paylaşırken, video izlerken, WhatsApp mesajları gönderirken, görüntülü görüşmeler yaparken hem daha az takılma yaşayacak, hem de daha akıcı, bazı durumlarda daha yüksek kalitede bir tecrübe elde edeceğiz. 4G destekli bir telefonunuz varsa veya almayı planlıyorsanız, 4.5G keyfi için sadece biraz daha bekleyeceksiniz.

HANGİ TELEFONLAR 4.5G UYUMLU?

Eğer cihazınızın bu teknolojiye destek verip vermediği konusunda sorun yaşıyorsanız, cihazınızın üreticisiyle veya operatörünüzle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

ASUS ZENFONE 2

AVEA IN TOUCH 4

APPLE IPAD AIR 2

APPLE IPAD AIR

APPLE IPAD 4

APPLE IPAD MINI

APPLE IPAD MINI RETINA

APPLE IPAD MINI 3

APPLE IPHONE 5

APPLE IPHONE 5C

APPLE IPHONE 5S

APPLE IPHONE 6

APPLE IPHONE 6 PLUS

BLACKBERRY Q10

BLACKBERRY Q5

BLACKBERRY Z30

CASPER VIA V6

CASPER VIA V6X

CASPER VIA V9

GENERAL MOBILE ANDROID ONE

NOKIA LUMIA 625

NOKIA LUMIA 820

NOKIA LUMIA 920

NOKIA LUMIA 925

NOKIA LUMIA 1020

NOKIA LUMIA 1320

NOKIA LUMIA 1520

NOKIA LUMIA 930

NOKIA LUMIA 830

NOKIA LUMIA 735

NOKIA LUMIA 640

SONY XPERIA TABLET Z2

SONY XPERIA TABLET Z

SONY XPERIA Z

SONY XPERIA SP

SONY XPERIA Z ULTRA

SONY XPERIA Z1

SONY XPERIA Z1 COMPACT

SONY XPERIA Z2

SONY XPERIA M2

SONY XPERIA Z3

SONY XPERIA T3

SONY XPERIA C3

SONY XPERIA E3

SONY XPERIA Z3 COMPACT

SONY XPERIA Z3 TABLET COMPACT

SONY XPERIA E4G

SONY XPERIA M4 AQUA

SAMSUNG GALAXY S5

SAMSUNG GALAXY NOTE 4

SAMSUNG GALAXY ALPHA

SAMSUNG GALAXY NOTE EDGE

SAMSUNG GALAXY GRAND PRIME

SAMSUNG GALAXY A5

SAMSUNG GALAXY TAB S

SAMSUNG GALAXY S6

SAMSUNG GALAXY S6 EDGE

SAMSUNG GALAXY A7

SAMSUNG GALAXY E7

LG G2

LG NEXUS 5

LG G3

LG G FLEX 2

LG G4

HTC ONE MAX

HTC ONE MINI

HTC ONE MINI 2

HTC ONE M8

HTC DESIRE 601

HTC DESIRE 610

HTC DESIRE 816

HTC DESIRE 510

HTC ONE E8

HTC DESIRE 820

HTC DESIRE EYE

HTC ONE M9

TURKCELL T60

TURKCELL T50

TURKCELL TURBO T50

HUAWEI ASCEND P7

HUAWEI ASCEND G7

HUAWEI ASCEND MATE 7

VODAFONE SMART 4 POWER

VODAFONE SMART 6

VODAFONE SMART TAB6

VESTEL VENUS 5.5 X

VESTEL VENUS 5.5 V

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.