Ali Özgentürk... TÜRK SİNEMASINDAKİ 50.YILINDA GÖRKEMLİ KUTLAMA!

Ali Özgentürk... TÜRK SİNEMASINDAKİ 50.YILINDA GÖRKEMLİ KUTLAMA!

Dünyaca ünlü Yönetmen ve Senarist Ali Özgentürk'ün 50. sanat yılı Seyhan Belediyesi ev sahipliğinde Adana’da kutlandı.

Gecenin sonunda Özgentürk’ün senaristliğini yaptığı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin Cahit Berkay imzalı unutulmaz müziği eşliğinde Ali Özgentürk ve Türkan Şoray dans etti.

Seyhan Belediyesi'nin 2. Sanat Günleri etkinlikleri kapsamında, Yaşar Kültür Merkezi'nde Adanalı dünyaca ünlü Yönetmen ve Senarist Ali Özgentürk’ün 50. sanat yılı beyaz perdenin ünlü yüzleri ile kutlandı.

Gecenin sunuculuğunu Gülsen Tuncer yaparken geceye sinema sanatçıları Türkan Şoray, Halil Ergün, Ayşe Kökçü, Gökhan Mete, Cengiz Sezici, Suna Selen, Rıza Akın, Elif İnci, Yönetmen Engin Ayça, Gazeteci Sedat Ergin, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ve çok sayıda davetli katıldı.

KARALAR: YEŞİLÇAM NE KADAR ÖNEMLİ İSE ADANA’DA O KADAR ÖNEMLİDİR

Seyhan Belediye Başkanı Karalar, burada yaptığı konuşmada, kentin kültür ve sanatın merkezi olduğunu belirterek kültüre ve sanata sahip çıkmanın seçilmiş bir belediye başkanın asli görevi olduğunu söyledi.

Adana’nın ve Adanalının sanat dünyasına önemli katkıları olduğunu belirten Başkan Karalar, “Adanalı için sinemanın geçmişten gelen bir önemi var. Adanalı için sinemanın geçmişten gelen bir önemi var. 

1940’lı 50’li yıllarda yazlık sinemaların adeta her sokak başında olduğu Adana’da birçok film çekilirdi. Bu filmler önce Adanalının beğenisine sunuluyor, beğeni toplarsa Türkiye’ye yayılıyordu.

Sabahın erken saatlerinde fabrika ve tarlalarda çalışmaya giden işçilerin en büyük zevki, akşam gazoz ve çekirdekle yazlık sinemalarda film izlemekti.

103 yıllık Türk sinema tarihinde Adana’nın Adanalının rolü çok büyük oldu. Türk sinema tarihinde Yeşilçam ne kadar mühimse Adana’da bir o kadar önemlidir.

O kadar önemlidir ki, Türk filmcilik sektörü film yapım şirketlerinin bürolarının bulunduğu sokaktan adını almamış olsa, bugün tarihler belki de Yeşilçam yerine Adana diye de yazılabilirdi” şekilde konuştu.

“BÖYLE BİR GECEDEN SONRA ARTIK ÖLÜNÜR”

Ali Özgentürk’te gecede yaptığı konuşmada yazdığı ve yönettiği filmlerden bahsederek , "Bana böyle bir gece yaşattığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Anılarım hep gözümde canlandı. Ne güzel günler geçirmişiz.

Böyle bir geceden sonra, bu kadar güzel kelimelerden sonra ölünür artık. Bizim Adana’da bir değim vardır. Biri size iyi bir şey yaptığı zaman ve o iyiliğe söylenecek söz bulamadığı için ‘Ben sana ne deyim ki?’ denir. E ben şemdi size ne deyim ki? " ifadelerine yer verdi.

ŞORAY: ALİ ÖZGENTÜRK DEMEK, 'SELVİ BOYLUM, AL YAZMALIM' DEMEKTİR.

aliozgenturk_50yil_turkansoray.jpg

"Selvi Boylum Al Yazmalım" filminin başrol oyuncusu olan sinema sanatçısı Türkan Şoray’da Ali Özgentürk ile yaşadığı hatıraları anlatarak "Bu gece çok güzel bir şey paylaşmak için buradayız.

Ömrünü sinemaya adamış değerli sinemacı, değerli insan için buradayız. Ali Özgentürk demek, 'Selvi Boylum, Al Yazmalım' demektir.

Bu film bir mucizedir. Bu filmde her şey birbirini tamamladı. Ülkemizde bu filmi seyretmeyen yoktur. Kariyerimde böyle bir filmde oynadığım için çok gurur duyuyorum. O filmde oynamak benim için çok gurur vericiydi." dedi.

Geceye katılan diğer sanatçılarda sahneye dek tek gelerek Ali Özegntürk’ü anlattı. Gecenin sonunda Özgentürk’ün senaristliğini yaptığı “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin Cahit Berkay imzalı unutulmaz müziğini eşliğinde Ali Özgentürk ve Türkan Şoray dans etti.

aliozgenturk_50yil_sergi.jpg

Gecede ünlü yönetmenin arşivinden oluşan birde sergi açıldı. Sanatçının daha önce arşivini bağışladığı Kadir Has Üniversitesi’nin hazırladığı ve küratörlüğünü Didem Güntay Önal’ın yaptığı “En İyi Filmim Hayatım” sergisi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde açıldı. Sergi 1 hata boyunca gezilebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.