Aşık Veysel... ÖLÜMSÜZ OZAN, CEMAL REŞİT REY'DE ANILDI!..

Aşık Veysel... ÖLÜMSÜZ OZAN, CEMAL REŞİT REY'DE ANILDI!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk edebiyatı ve müziğine emek veren kıymetli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde hatırlamaya ve anmaya devam ediyor.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, 1973 yılında kaybettiğimiz halk ozanı Âşık Veysel’i Türk Halk Müziği’nin güçlü yorumcularından Cengiz Özkan’ın verdiği konserle andı. Özkan’a konserde, şef Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası eşlik etti. 

İstanbulluların yoğun bir ilgiyle katılım sağladığı programa; Âşık Veysel’in kızı Hayriye Özer, torunu Çiğdem Özer ve yakın akrabalarının yanı sıra eski milletvekillerinden Ali Turan ile Faik Tunay, İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Esenyurt Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, şef Zafer Gündoğdu, müzik yapımcısı ve gazeteci İzzet Öz, gazeteci Tuluhan Tekelioğlu ve şarkıcı Ege başta olmak üzere siyaset ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.    

Abdurrahman Şen: “Âşık Veysel, çağlar ötesi bir mekteptir, üniversitedir.” 

Programın açılış konuşmasını yapan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen; “Âşık Veysel’e her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bir kere daha anlamak için düzenlenen geceye hoş geldiniz. Âşık Veysel’in fikirlerine dikkat etmemiz, anlamamız ve hayata geçirmemiz lâzım…” dedi.  

Şen, konuşmasına şu şekilde devam etti: Dünyanın barış aradığı bu ortamda biz Anadolu topraklarından Mevlânâ’lar, Yunus Emre’ler ve Hacı Bektaş Velî’ler çıkarmış ve dünyaya örnek olmuşuz. Ama hayatımıza ne kadar geçirebildiğimiz, ne kadar onları anlayabildiğimiz elbette zaman zaman bizi düşündürerek üzüyor. Âşık Veysel de aynı şekilde bu büyük halkanın bir parçası olarak bize önemli düşünceler ve eserler bıraktı. Bunları birer şiir olarak okuyup geçersek yine de bir şey anlamamış sayılırız. Yapmamız gereken bazen bir mısra üzerine günlerce düşünmek ve o mısrayı hayatımıza uygulamak. Onun için Âşık Veysel belki de hepimizin şu andan itibaren hemen kaydolması gereken çok değerli çağlar ötesi bir mekteptir, üniversitedir. O okuldan hepimizin istifade etmesi lâzım. Gecenizin Âşık Veysel’i anlamak adına önemli bir dönemeç olacağını bu salonu doldurarak bir kere daha gösterdiniz. Âşık Veysel’i bir kere daha sevgiyle, saygıyla ve özlemle anıyoruz.”  

Çiğdem Özer: “Âşık Veysel, eserlerinde 21. yüzyıl Türkiye’sine seslendi” 

Şen’in ardından kürsüye çıkan Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer, dedesinin ölümünden sonra dünyaya gelmesine rağmen aile içerisinde onun hikâyeleriyle büyüdüğünü belirterek konuşmasında dedesine ait şiirleri okuyup büyüklerinden dinlediği dedesinin anılarını anlattı. Çiğdem Özer, Âşık Veysel’in Türk olmaktan gurur duyduğunu, Atatürk milliyetçiliğini ve vatanseverliğini yürekten benimsemiş biri olduğuna ve hatta Kurtuluş Savaşı’nda askere gidememesinin onu derinden etkilediğine vurgu yapan Özer, konuşmasına şu şekilde devam etti: Âşık Veysel’in eserlerinde 21. yüzyıl Türkiye’sine seslendi. Çağımız gaflet çağı değildir. Çağımız bilim ve teknoloji alanlarında büyük ilerlemelerin kaydedildiği bilgi çağıdır. Âşık Veysel bu gelişmeleri çok önceden görmüş ve söylemişti. Veysel, bu gafletten kurtulmak için oku diyor, okul diyor, eğitim diyordu. Evrensel değerlerle bağdaşmayan mezhep kavgalarının yarattığı acı sonuçlara karşı derinden üzülen Âşık Veysel, bu kavgaların son bulması halkımızın birlik ve beraberlik içinde yaşaması için sazın teline vurmuştu. Dil, din, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin insan olmayı her şeyin üzerinde tutmuştur. Âşık Veysel, 21. yüzyıl Türkiye’sine seslenmiştir. Dinlerin, mezheplerin, inançların, birbirine olabildiğince hoşgörüden uzak ve acımasızca davrandığı günümüzde Âşık Veysel’in birlik ve beraberliğimiz için bundan 50 yıl önceden söyledikleri bugünümüzü aydınlatmalı ve rehber olmalıdır. Âşık Veysel’in geleceğimiz olan gençlere tanıtılması devletimiz ve milletimizin yararına olacaktır.”  

Özer, baharı çok seven ve nevruz günü olarak kabul edilen günde “benim sadık yârim” dediği kara toprağa kavuşan dedesi Âşık Veysel’in ölümsüz eserleri ve şiirleriyle ebediyen yaşayacağını dile getirerek sözlerine son verdi.   

Halka açık olarak gerçekleşen anma programı, Sivaslılar Eğitim ve Kültür ve Yardımlaşma Vakfı adına Muhsin Kaya’nın İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’e yıllardır Âşık Veysel’in anlaşılması yolundaki çalışmalarını takdir etmek adına plaket vermesinin ardından sanatçılara çiçek takdimi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.