BAHARATIN İYİSİ AKTARDAN SORULUR!

BAHARATIN İYİSİ AKTARDAN SORULUR!

Mutfaklarımızın baş tacı baharat, tarihe baktığımızda, insanoğlunun başlangıcından bu yana kullanılmaktadır. Fakat, baharatı ilk olarak kullananlar uzak doğululardır.

Baharatın Avrupa'ya gelmesi de bu ülkelerden getirilmesi ile gerçekleşmiştir. O dönemlerde lezzeti ve etin korunması sebebiyle çok değerli ve pahalı olan baharat, zamanla gelişen farklı tatlar ve değişen mutfak kültürü ile birlikte daha ulaşılabilir hale gelmiştir.

Pek çok ülkeye girebilmesi için adına ticari güzergahlar geliştirilen baharat, günümüzde ise en çok Hint mutfağında kullanılmaktadır. Aynı zamanda Avrupa ve Amerika'daki pek çok mutfakta, Fransız ve özellikle İtalyan mutfağında baharatın önemli bir yeri vardır.

Ülkemiz mutfağı da çok fazla baharat kullanımı olan bir mutfaktır. Kullanım çeşitliliği açısından zengin olan Türk mutfağında, özellikle Doğu mutfağında acı baharatlar tercih edilmektedir. Kırmızıbiber, karabiber ve kekik hemen her Türk sofrasında görebileceğiniz baharatlar arasında yer almaktadır.

Baharatları her yerden temin edebilirsiniz, ancak, yerinden, bileninden almak çok daha iyi olacaktır şüphesiz. Ben de bu kez, yıllardır birçok özel baharat çeşidini tüketici ile buluşturan Türkiye'nin en iyi aktarlarını paylaşmak istedim sizlerle.

Ucuzcular

100 küsür senedir Mısır Çarşısı'nda hizmet veren Ucuzcular Baharat, 5 nesildir baharatla uğraşıyor. Sahibi aynı zamanda bir fitoterapist olan Ucuzcular'da, baharatın onlarca çeşidini bulabilirsiniz. İstanbul'un en iyi 10 aktarından biri olarak kabul edilen Ucuzcular, aynı zamanda sabun ve aromaterapik yağlar konusunda da oldukça iddialı bir isim.

Çengelköy Baharatçısı

2001 yılından bu yana Çengelköy'de hizmet veren, müdavimi bol aktarın şu an Anadolu ve Avrupa Yakası'nda, toplam 4 şubesi bulunuyor. En çok tercih edilen aktarlardan biri olan Çengelköy Baharatçısı, baharatları ile olduğu kadar doğal şifalı bitkileri ile de çok meşhur.

Lokman Hekim

Ankara'nın en ünlü baharatçısı olan Lokman Hekim?de, bitki ve baharatlar özel olarak toplanıyor, aynı zamanda yurtdışından da getiriliyor. 30 yıldır hizmet veren markanın, bitki ve baharatları Türkiye'nin dört bir yanından özel olarak toplatılıyor. Biber Brezilya'dan, sinamike, karanfil ve karabiber Hindistan'dan özel olarak getirtiliyor.

Arifoğlu

Baharat denince ilk akla gelen isim olan Arifoğlu Baharat, en eski baharatçılardan biri. Baharat konusunda titizlikle çalışan Arifoğlu Baharat'ta, karabiberden, pul bibere, naneden kekiğe, susamdan kişnişe, vanilyadan beyaz bibere kadar pek çok çeşidi bir arada bulabilmek mümkün.

Ayfer Kaur

Yine 100 yıldır var olan ve İstanbul'un en ünlü aktarlarından biri Ayfer Kaur, babası şifacı Cevat Bey'den devraldığı, mesleği oğulları ile birlikte devam ettirmekte. Ayfer Kaur'da yüzlerce çeşit baharat ve bitkiye rastlayabilirsiniz. Hatta adını hiç duymadığınız baharatlar bile var.

Yelken Baharat

Yelken Baharat İzmir'in en aktarlarından biri. Yelken, 1950'li yıllardan bu yana İzmirKemeraltı- Kestane Pazarı'nda hizmet veriyor. Yelken Baharat'ta da meslek babadan oğula geçmiş. Mağazada bulabileceğiniz arasında yerli ürünler olduğu gibi ithal ürünler de mevcut.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.