'Bakur' belgeseli sansürüne tepki... 26 FİLM FESTİVALDEN ÇEKİLİYOR !..

'Bakur' belgeseli sansürüne tepki... 26 FİLM FESTİVALDEN ÇEKİLİYOR !..

'Bakur' belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali'ndeki gösteriminin iptal edilmesinin ardından bir basın toplantısı düzeneleyen festival yönetimi "Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz" açıklaması yaptı.

Kültür Bakanlığı'nın baskısı sonucu 'Bakur' belgeselinin 34. İstanbul Film Festivali'ndeki gösteriminin iptal edilmesinin ardından bir basın toplantısı düzeneleyen festival yönetimi "Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz" açıklaması yaptı. Festivalde tüm yarışmalar ve festivalin kapanış töreni iptal edildi.

 

Toplantıda ilk sözü alan İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 2004 yılından bu yana yürürlükte.

 

Yönetmelik gereği Türkiye’de üretilen filmlerin festivallerde gösterilebilmesi için kayıt tescil belgesine sahip olmaları gerekiyor. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden 11 Nisan Cumartesi günü İKSV’ye bir yazı gönderildi. Bu yazıda festivalde Türkiye’de üretilen, kayıt tescil belgesi olmayan filmlerin gösterilmesi halinde yaptırım uygulanacağı hatırlatıldı. İstanbul Film Festivali yönetmeliği uyarınca festivale başvuran filmlerden bu belge talep edilmiyor.

 

Bu yaşananların, sinema endüstrisinin mustarip olduğu sorunları çözmek için bir fırsata dönüşmesini umuyorum. Festivalden çekilen filmlerin aldıkları kararı festival olarak destekliyoruz. Bu problemi sektörün tüm aktörleriyle dayanışma içinde çözebileceğimize inanıyorum” dedi.

Festival kapsamındaki ulusal ve uluslararası Altın Lale, ulusal belgesel yarışmalarının yanı sıra kapanış töreninin de iptal edildiğinin duyurulduğu toplantıda konuşan uluslararası yarışma jüri başkanı Rolf de Heer, “Uluslararası Yarışma Jürisi ifade özgürlüğüne bir saldırı olarak gördüğü bu hadise nedeniyle festivalden çekilmiştir” dedi.
Ulusal jüri başkanı Zeki Demirkubuz, “Filmin yasaklanmasına çok önceden karar verilmiş. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum” diye konuşurken ulusal belgesel yarışması jüri başkanı Emel Çelebi de “Azize Tan’ın yaptığı dayanışma çağrısını olumlu buluyor ve destekliyoruz” açıklaması yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.