Bora Öztoprak... 'ÇİNİ MÜREKKEBİ'NDE!

Bora Öztoprak... 'ÇİNİ MÜREKKEBİ'NDE!

Marjinal radyocu Pelin Çini, Radionair’ de sunduğu Çini Mürekkebi isimli programında 1 Mart 2016 Salı günü 90’ ların sevilen ismi, sanatçı Bora Öztoprak’ ı ağırladı.

Romantik şarkıların prensi, müzik sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıca, program boyu dinleyenlere unutulmaz bir müzik ziyafeti yaşattı. Pelin Çini’ nin isteğini kırmayan şarkıcı Bora Öztoprak, ‘’Başıma Bela mısın?’’ İsimli parçasını da seslendirdi.

‘’HALK TALEBİ İLE ÇALINAN TEK BİR NOTA YOKTUR’’

Sevenleri ve takip edenlerinin ortak sorusu ‘’Nerede bu adam yahu?’’.  Başarılı sunucu Pelin Çini, merak edilen bu soruyu Öztoprak’ a yöneltti. Sanatçı Bora Öztoprak, bu konuda oldukça dertli olduğunu şu sözleriyle ifade etti;

ÖZTOPRAK; ‘’Özellikle üç dört tane ana radyo ve ana müzik kanalı’ nın tamamı, belli başlı yapım firmalarının malıdır. Çok önemli şarkıcı, söz yazarı, besteci insanları da emekliye sevk etmişlerdir.

Adımı, soyadımı hatta sülalemi değiştiririm ki, halk talebiyle çalınan tek bir nota yoktur. Bunu da iddia ediyorum ve büyük harflerle yazıyorum. Bedel ödenir, hediye alınır hatta şu küstahlık dahi onların eline verilmiştir; ‘’Ya burada keman çaldırmasaydın da, ud çaldırsaydın.’’

Bir radyocu bunu söyleyebilecek cesareti, maalesef almıştır Türkiye’ de. Fecaat şeyler olmaktadır. Randevu istediğinde, vermeyecek kadar hadsizdir hepsi artık. Bu konuda çok sinirliyim.

Büyük hadsizlik var. Kimsin sen, arkadaş? Üstelik seni lisanslayan kurumda imza sahibiyim ben. İstersem, benim temsil ettiğim meslek birliğinde, temsil ettiğim insanların şarkılarına ayrımcılık yaptığın için, seni özel fiyattan lisanslayabilirim.

Ben bunu şahsen Bora Öztoprak olarak yönetim kurulu üyesi olarak, yeni lisans dönemleri geldiğinde özellikle ana radyolara, kesin olarak yapacağım. Buradan net olarak duyuruyorum.

Sen Bora Öztoprak’ a boykot koyamazsın, isim yapmış adamlara boykot koyamazsın. Yeni çıkacak olan adama kendi yayın politikanı, radyonun rengini stilini korumak için bir ön eleme mekanizması koyabilirsin.

Bora Öztoprak’ ta yayın ilkelerine aykırı, dinleyici kitlesine aykırı şeyler yapıyor ise elbette bir ön eleme yapabilirsin. Ancak boykot eder gibi beni üç albümdür yayınlamaz isen, işte bu sorularla beni muhatap edersin…’’

‘’BİNLERCE İNSANIN EKMEĞİ İLE OYNUYORLAR’’

‘’2013 yılı ‘’Büyüdü’’ albümü, kendi prodüksiyonum(Ardiko). O albümden, üç tane klip çektim. ‘’Çetrefilli Yollar’’, ‘’Eylül’’ bunlarda öyle abuk subuk klipler değil, ‘’Büyüdü’’ klibini Galler’ de çektim mesela.

Bunu ne Kral TV, ne PowerTürk TV, ne Süper FM hiçbiri yayınlamadı. Bana ya boykotları var ya da arkalarında çok güvendikleri bir mekanizma var ve ben o mekanizma ile baş ederim. Çünkü benim ekmeğimle oynama kastıdır, bu bir kasıttır.

Tezgâhın içinde ne dönüyor anlamıyorum. Ancak ben derken, sadece Bora Öztoprak olarak konuşmuyorum. Bunun içine Burak Kut’ u da katabilirim, çok iyi bildiğiniz isimleri ve alanları katabilirim.’’

‘’Bu adamlar günü geldi; ‘’Biz beğenmedik şarkısını’’ deyip, Kenan Doğulu’ yu bile boykot ettiler. Türkiye’ yi İstanbul’ da Fulya, Nişantaşı, Bağdat Caddesi olarak değerlendirmeyelim. Ben Bora Öztoprak olarak, Gaziantep’ te de, Kars’ ta da şarkı söylemek istiyorum.

Aklıma gelmeyen şehirler üzülmesin, ben Türkiye’ de şarkı söylemek istiyorum arkadaş. Bu işi evde karıma çocuğuma söyleyeyim diye yapmıyorum, ya da Caddebostan’ da yüz elli kişiye söyleyeyim diye yapmıyorum. Bunun önündeki en büyük engel de radyolar.

Sadece Bora’ nın Niğde’ de şarkı söylemesini engellemekle kalmıyorlar, bununla birlikte diğer şarkıcıların albümlerine beste veren, söz veren, aranje yapan, gidip kayıtlarında gitar çalan, mix yapan insanların ekmekleri ile açıkça oynuyorlar. Net söylüyorum binlerce insanın ekmeği ile oynuyorlar.’’

‘’Tekrar sarışın olabilirim’’

Çini’ nin ‘’Bir ara saçını neden sarı yaptın?’’ Sorusuna; ‘’O zamana kadar birkaç tane derdim vardı benim kendimle alakalı. İlk çıkış yaptığımda, ‘’gitar çalan romantik çocuk’’ imajım vardı ve bundan çok rahatsızdım.

İkinci albümümde bunu komple değiştirdim ses, fikir... her şey değişti. Ancak rahatsız olduğum imaj algısı değişmedi. Bu sebeple üçüncü albümde de saça girdim. Deniz Akel ile konuştuk.

Akel; Mutlaka bir hareket yapalım, saçını değiştirelim.

Öztoprak; Değiştirelim.              

Akel; Sarıya boyayalım.

Öztoprak; Saçmalama.

‘’Sonrasında saçımı sarıya boyattım ve baya da güzel oldu aslında benim olayım o imiş. ‘’

Çini; Peki pişman mısın? Değilsen tekrar sarı çıkar mısın karşımıza?

Öztoprak;’’Katiyen pişman değilim yine olsa yine yaparım. Saçımı ilk boyattığım kuaför ile iletişimimi kaybettim. Eğer o ortaya çıkarsa tekrar sarışın olabilirim. Neden olmasın’’ Dedi.

‘’Yuvayı dişi kuş yapar’’

Oyuncu Çiçek Dilligil ile 19 yıldır evli olan Bora Öztoprak, ‘’Mutlu ve uzun süreli evliliğin sırrı nedir?’’ Sorusu üzerine; ‘’Yuvayı dişi kuş yapar. Erkekleri paketleyen kadındır arkadaş. Neye uğradığını şaşırırsın. Bir saniye sürdü, baktım ve ‘’19 yıldır’’ paketteyim.’’ Dedi.

‘’Evlilik teklifi etmedim’’

‘’12 Mayıs 1997’ de evlenilecek, düğüne birkaç gün kalmış. Her şeyi hallettik ve bekleme aşamasındayız… Çiçek ‘’Bir dakika ya, sen bana evlenme teklifi etmedin!’’ dedi ve yorganı çekip sırtını döndü. Ben de başucumdaki selpaktan gül yaptım, yüzüklerimizi de ekledim. Sonra dönüp; Karıcım benimle evlenir misin? Dedim.’’

‘’Çiçek’ i yatak odasına kilitledim’’

Çini; Hangi konuda kavga edersiniz?

Öztoprak; ‘’Genelde, yalnızca Ardahan konusunda kavga ederiz. Hatta bebekken daha çok kavga ederdik. Şöyle bir olay yaşadık mesela; Alman ekolünden gelen bir doktorumuz vardı, müthiş bir kadın. Doktorumuzun söylediğine göre; ‘’Kırkıncı gününden sonra bir bebek her şeyin farkındadır. Bütün zayıf noktalarınızı gözlemler ve ona göre davranır.’’ Ardahan’ da çok meraklı ve uyumayan bir çocuktu. Uyumuyor ve sürekli ağlıyor…

Ağlamasının kesilip uykuya dalabilmesi için de, bebeği bir süreliğine kendi haline bırakmak gerekiyormuş. Bende bunu uygulamak istedim. Ancak Çiçek, ilk günden beri Ardahan’ a karşı inanılmaz duyarlı ve duvarsız bir kadındır.

Tam ağlaması kesilecek, ‘’Bora ben dayanamıyorum’’ deyip tekrar kucağına alıyor, böylelikle başa sarıyorduk. En sonunda, Çiçek’ i yatak odasına kilitledim. Ardahan bir süre salonda ağladı ve sonra doktorumuzun söylediği gibi uykuya daldı.’’

‘’Yılmaz Morgül yüzünden Survivor izlemiyorum’’

Çini; Survivor’ a gitmek ister mi Bora Öztoprak?

Öztoprak; Huylu bir adamım. Gitmek isterim ama teklif gelse kabul etmem. Börtü böcek, kelebek çok sevmem.

Çini; Survivor izliyor musun?

‘’Bu sene Yılmaz Morgül var o yüzden izlemiyorum. Samimi gelmiyor bana, geçen seneki çok samimiydi. Bir bölüm kaçamadan izledim.’’

‘’O Ses Türkiye’ ye katılırdım’’

Başarılı sunucu Pelin Çini, Cem Adrian’ın ‘’Hayalleri ile oynuyorsunuz gençlerin’’ açıklaması üzerinden, sen bu argümanda nerede duruyorsun?, O Ses Türkiye’ ye katılır mıydın?’’ diye sorunca;

‘’İyi yapılan bir şey var ortada ve senelerdir devam ediyor.  Acun Ilıcalı son derece kaliteli ve seyir zevki yüksek işler yapıyor. Ülkede bu kadar iyi yapılmayan şey varken, iyi yapılanları eleştirmeyi bu anlamda gereksiz buluyorum. Yarışmaya baktığın zaman çıkan seslerin yüzde sekseni çok yetenekli. Ne çeşit bir sözleşme yapılıyor bilmiyorum ancak sonuçta bu işi yapmak isteyenlere bir platform sağlanıyor. Böyle bir ses yarışması 18 yıl önce olsaydı, evet katılırdım.’’

‘’Ebru Gündeş Türkiye’nin en iyi ve yegâne kadın sesidir’’

‘’Jüri olarak da Ebru Gündeş’ i seçerdim. Büyük hayranıyım! Bence Türkiye’ de ki en iyi ve yegâne kadın sesidir.’’

 

‘’Emre Kınay ile yeni projelerimiz olacak’’

‘’Emre ile Bodrum’ da tanıştık. Muazzam anlaşabildik, frekansımız çok tuttu. İş arkadaşlığına geçişimiz Emre’ nin, Nafile Dünya isimli tiyatro oyununa yaptığım şarkılarla oldu. Onunla her yola girerim. Birlikte ‘’Sezen Aksu şarkıları’’, konseptli geceler düzenliyoruz. Yaptığımız işlerin devamı gelecek. Kendi yapım firmam olan Ardiko prodüksiyon’ dan üç yeni projemiz şuan yolda.

- Emre Kınay ve oğlum Ardahan Öztoprak düeti.

- Emre’ nin söylemeyi sevdiği şarkılardan oluşan bir albüm.

- Benim kendi albümüm de olacak, beş altı şarkı da şimdiden hazır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.