'Çalıkuşu Balesi'... 6 YIL SONRA YENİDEN İSTANBUL'DA SAHNELENDİ !..

'Çalıkuşu Balesi'... 6 YIL SONRA YENİDEN İSTANBUL'DA SAHNELENDİ !..

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserinden aynı adla uyarlanan Çalıkuşu balesi, 6 yıl aradan sonra ilk kez İstanbullularla buluştu.

Koreografi, reji ve yönetmenliğini devlet sanatçısı Merih Bahar Çimenciler’in yaptığı Çalıkuşu balesi cumartesi akşamı Akasya Acıbadem-Akasya Park’ta sahnelendi. 

İstanbul’un yeni nesil yaşam merkezi Akasya Acıbadem’in kültür sanata desteği devam ediyor. Bir yıl içinde çok sayıda konser, sergi ve söyleşiye ev sahipliği yapan Akasya Acıbadem’de bu kez İstanbul’da ve yurdun çeşitli kentlerinde 12 yıldır kapalı gişe oynayan Çalıkuşu balesine ev sahipliği yaptı.

Türk müziğiyle Çalıkuşu

Bugüne kadar 1 milyon kişiye ulaşan Çalıkuşu balesinin koreografi, reji ve yönetmenliğini devlet sanatçısı Merih Bahar Çimenciler üstleniyor. 55 kişilik kadroyla sahnelenen Çalıkuşu balesinin kostüm, dekor ve ışık tasarımları da ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev’e ait.

Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eserinden uyarlanan Çalıkuşu balesi, birçok ilki içinde barındırıyor. Eserin en önemli yanı Türk Sanat Müziği ile icra edilmesinin yanı sıra, kanun, ud, ney ve tambur da orkestra da yer alıyor. Mersin Devlet Orkestrası’nın etnik sazlarıyla canlı müzik eşliğinde sahnelenecek olan eserin, kostüm, dekor ve ışık tasarımları ünlü moda tarihçisi Alexandre Vassiliev’e, ışık uygulama Tarı Deniz’e, müzik derlemeleri Erkan Yüksel’e ait.

Reşat Nuri Güntekin’in romanına bire bir sadık kalınarak sahneye uyarlanan Çalıkuşu balesinde küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş, iradeli, kültürlü ve güzel bir genç kız Feride’nin, genç ve yakışıklı Kamuran’a duyduğu aşkın kırgınlığı nedeniyle Anadolu’da öğretmenlik yapmaya gitmesi anlatılıyor.

Ayakta alkışlandı

Eserde, Feride karakterini Büşra Ay, Kamuran’ı ise Ender Üçdemir, İhsan Yüzbaşı’yı ise Burak Cebeci, Münevver’i Bleda Özlem canlandırıyor. Diğer başlıca rolleri ise Özge Hoşer, Pınar Humar, Hasan Akyol, Berna Turhan İleri ve Mersin Devlet Opera ve Balesi dansçıları paylaştı.
Türk edebiyatının eşsiz eseri Çalıkuşu’ndan uyarlanan bale gösterisi cumartesi akşamı Akasya Acıbadem-Akasya Park’ta ücretsiz olarak sahnelendi. Yüzlerce kişi tarafından izlenen oyun ayakta alkışlandı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.