Canan, Kaf Dağı'nın Ardında...  MİSTİK SERGİ TANITILDI!

Canan, Kaf Dağı'nın Ardında... MİSTİK SERGİ TANITILDI!

Arter Sanat Galerisi'nin ev sahipliği yaptığı "Canan, Kaf Dağı'nın Ardında" isimli sergi, sanatseverlere 12 Eylül Salı günü kapılarını açıyor.

Haber; Mehmet KARADEMİR

Arap ve Fars kozmolojisinin efsanevi Kaf Dağı'ndan ilham alınarak hazırlanan Canan'ın "Kaf Dağı'nın Ardında" sergisinin basın toplantısı ve basın ön gösterimi 8 Eylül, Cuma günü saat 17:00'da Arter'de düzenlendi. 

Heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli dallarda üretilmiş eserlere yer verilen serginin basın gösterimine katılım bir hayli yoğun oldu.

Arter’in tüm katlarına yayılan ve sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış niteliğini taşıyan “Kaf Dağı’nın Ardında” sergisinin küratörlüğünü Nazlı Gürlek üstleniyor.

12 Eylül–24 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek “Kaf Dağı’nın Ardında”, Canan’ın bu sergi için özel olarak ürettiği yeni yapıtlarla bazıları daha önce hiç sergilenmemiş erken dönem eserlerini bir araya getiriyor.

Sanatçının, "Cennet", "Araf" ve "Cehennem" kavramlarıyla okumayı öneren "Kaf Dağı'nın Ardında" adlı sergisi, ışık-gölge, iyi-kötü, içsel-dışsal, gerçeklik-hayal, aydınlık karanlık karşıt kavramlara dayanıyor.

İnsan ruhunun bastırılmış yönlerine dayanan figürler ele alınarak hazırlanan sergi, sanatçının yeni üretimleriyle beraber, farklı içeriklerle hazırlanan 3 ayrı bölümde içsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Serginin dikkati çeken bölümleri arasında yer alan çok boyutlu, çok bedenli, mistik, sembolik, şaşırtıcı evren sunmayı hedefleyen sanatçının, kendi bedenini kullandığı yapıtları yer alıyor.

"Cehennemi, korkularımızla oluşturuyoruz"

Serginin küratörlüğünü üstlenen Nazlı Gürlek, serginin açılışında gazetecilere yaptığı açıklamada, sanatçının sergi için ürettiği yeni yapıtlarla, daha önce hiç sergilenmemiş erken dönem eserlerinin bir araya getirildiğini söyledi.

Gürlek, sanatçının çalışmalarını cennet, cehennem ve Araf konularının, insanların zihninde yer aldığının aksine bir çalışma hazırladığını belirterek, "Cennet bölümünün daha dünyevi bir planda, cehennemin ise daha daha üst boyutta yani zihnimizin derinliklerinde yarattıklarımızla kurduğumuz bir cehennem olduğunu göreceksiniz." açıklamasında bulundu.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü'nde eğitimini tamamlayan sanatçı Canan ise serginin adını taşıyan "Kaf Dağı"nın ulaşılamayan bir dağ olarak bilindiğini, okyanusun karanlığıyla çevrelenen "dağların anası, anaların anası" olarak tanımlandığını belirterek, "Aslında bizden çok uzakta görülen bir dağ tanımlaması yapılıyor.

Mesnevi'ye göre ise 'İnsan-ı Kamil' (olgun insan) olma yani kendine ulaşmayı da temsil ediyor." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.