Erdem Siyavuşgil... İYİ DE KİM BU ‘CUMHURİYET ÇOCUĞU’ ?..

Erdem Siyavuşgil... İYİ DE KİM BU ‘CUMHURİYET ÇOCUĞU’ ?..

Ajda Pekkan başta olmak üzere Gülben Ergen, Seren Serengil, Hande Yener gibi birçok ünlü ismin şan hocalığını yapan opera sanatçısı Erdem Siyavuşgil, bu sabah evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti

Haber: Hulusi TUNCA

Bir büyük müzik insanı daha gökyüzüne kanat açtı.. Türk Pop Müziği’nin gelişiminde ‘eğitmen’ olarak sayısız katkıları bulunan Erdem Siyavuşgil’i 69 yaşında kaybettik.. Ajda Pekkan’dan, Nilüfer’e..

Ebru Gündeş’ten Hande Yener’e ‘doğru zşarkı söylemesini’ öğreten Erdem Hoca, kimdi?.. Neden bugüne kadar perde arkasında kalmıştı?.. En büyük gazetelerimiz dahil, hiçbiri bu büyük hocanın geçmişi ve yaptıkları konusunda ayrıntı verememişti.. Hatta ailesinin Atatürk ile olan bağlantısını bile bilen yoktu..

Her zamanki gibi magazinkolik.com farkıyla Erdem Hoca’yı huzurlarınıza getiriyor.. Işıklar içinde uyu hocam.. Türk Pop Müziği hizmetlerinizi unutmayacaktır diyoruz..

O bir ‘cumhuriyet çocuğu’ idi.. 29 Ekim 1946 tarihinde ev hanımı Nahide Hanım ile elektrik mühendisi Ahmet Bey’in ikinci kızları olarak İstanbul’da dünyaya geldi. Dedesi Şevki Soydemir; Atatürk’ün yaveri ve silâh arkadaşı idi. Evlerinde annesi; piyano, babası da keman çalıyordu. Bu nedenle Türk ve Batı kültürlerinin etkisi altında bir arada büyüdü. İstanbul Kız Lisesi ile, giriş sınavını birincilikle kazandığı İstanbul Belediye Konservatuvarı’ndan aynı zamanda mezun oldu.

1960’lı yıllarda konservatuvarda Matmazel Rosenthal ve Madam Ruth’un öğrencisiydi. Opera’yı kazanınca Madam Ren Gelenbevi ile çalıştı. Raşit Abet’ten armoni, Zürayir Aslanyan’dan solfej ve amoni, Piraye Tüzünel’den piyano dersleri aldı. Beş yıllık solfej öğrenimini sınıf atlayarak iki yılda tamamlayınca, bir anda sınıf arkadaşlarının hocası oldu. 1963’te henüz Opera öğrencisiyken Kurt Zingen, Masaron ve Leylâ Gencer’le çalışma fısatı buldu. ‘Madam Butterfly’, ‘Tosca’, ‘Maskeli Balo’, ‘Yarasa’ ve ‘Konsolos’ gibi pek çok opera ve operette oynadı. Ardından Ferdinand Statzer’in [sonraki yıllarda Müslüman olarak, Ferdi adını aldı] asistanı oldu. Tatzer’in eşi Madam Lili’nin öğrencilerini yurt dışına hazırladı.

Daha sonra Turhan Yükseler’i çalıştırdı. Yükseler’in aracılığı ile tanıştığı Ajda Pekkan ve Nilüfer, Pop Müzik dünyasından ilk öğrencileri oldu. Ders verdiği ünlülerden bir kısmı şöyle idi; Ebru Gündeş, Hülya Avşar, Gülben Ergen, Ayşe Tunalı, Aylin Livaneli, Güngör Bayrak, Gül Erda, Aslı Hünel, Semra Daymaz, Fulden Uras, Dilek Pamirtan, Aysu Başar, Yaprak Özdemiroğlu, Özlem Selânik, Hande Yener ve ‘gazeteci’ Mehmet Ali Ilıcak.

Rahatsızlığıo nedeniyle bir süraedir derslerinden uzak kalan Erdem Hoca’yı 7 Ağustos Cuma günü gökyüzüne uğurladık.. Cenaçesi 10 Ağustos Pazartesi günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikinci namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda defnedilecek.. Nurlar içinde uyu hocam..

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum