'Facebook ile Giriş Butonu'nu kullanarak... BİLGİLERİMİZİ NASIL ÇALDIRIYORUZ?..

'Facebook ile Giriş Butonu'nu kullanarak... BİLGİLERİMİZİ NASIL ÇALDIRIYORUZ?..

Facebook’un farklı uygulama, internet sitesi ve hizmetlere sunduğu destek başına büyük bela oldu.

Kullanıcılarının verisini kontrolsüz bir şekilde farklı şirketlere kaptıran Facebook, yeni önlemler geliştiriyor. Her yerde gördüğünüz ve çoğu zaman kullandığınız “Facebook ile Giriş” butonu, hiç de masum değil.

 
 
 

Sosyal medya terimini hayatımıza sokan Facebook’un en büyük gelir kaynağı bize sunduğu reklamlar. Bir şeyin ücretsiz olması, asıl ürünün onun kullanıcıları olduğunu gösteriyor.

Facebook’ta paylaştığınız her şey, konum bildirimleriniz, fotoğraflarınız, uyku alışkanlıklarınız, politik düşünceleriniz ve satın alma alışkanlıklarınız Facebook tarafından biliniyor ve bu sayede uygun reklamları görüyorsunuz. 

Çoğu kişi için Facebook’un kendisi hakkında her şeyi bilmesi sorun değil. Bu sadece reklamlar boyutunda düşünülünce zararsız görünebilir. Fakat daha fazlası Cambridge Analytica skandalıyla ortaya çıktı.

87 milyon insanın kişisel bilgileri, o insanları yönetecek siyasetçilerin seçim kampanyalarında kullanılmıştı.

Bu bilgileri ele geçiren şey ise basit bir anket uygulamasıydı ve kullanıcıdan istediği tek şey Facebook hesabıyla giriş yapması oldu.

Cambridge Analytica şirketinin uygulamasını ülkemizde 22 kişi indirdi. Bu sayı çok azdı ve muhtemelen şans eseri ya da göçmen vatandaşlarımız tarafından indirilmişti.

Çünkü ABD ve İngiltere’de yapılacak seçimlere özel bir anket uygulamasıydı. Fakat 223.000 Türk kullanıcının bilgilerine ulaşıldı.

Yani uygulama, giriş yapan kişinin arkadaşlarının bilgilerine ve arkadaşlarının profillerinde ekli olan gizlenmemiş bütün profillerin verilerine ulaştı.

Bu zincirleme etki Cambridge Analytica özelinde 87 milyonla sınırlı kaldı. Ancak Zuckerberg, benzer mantığa sahip pek çok uygulamanın çok daha fazla insanın verisini çalma ihtimalini vurguladı.

Hem de 2.2 milyar kullanıcının hepsinin bilgisinin tehlike altında olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.