GAZETECİLER CEMİYETİ`NDEN  BİR SANAT ŞÖLENİ !..

GAZETECİLER CEMİYETİ`NDEN BİR SANAT ŞÖLENİ !..

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`nin düzenlediği `Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri` etkinliği gazeteciler, sanatçılar ve sanatseverlerin katılımıyla 14 Mart 2015 Cumartesi günü yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği Basın Müzesi Şiir ve Musiki Günleri etkinliği gazeteciler, sanatçılar ve sanatseverlerin katılımıyla 14 Mart 2015 Cumartesi günü 13.00-15.30 saatleri arasında yapıldı.

TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir ve Mualla Tetik'in yönettiği etkinlikte, "Savaş barış ve sanatta kadın emeği" ve "Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü" konuları işlendi. Ayrıca 20. Ölüm yılı nedeniyle Mustafa Necati Karaer hayatı, sanatı ve şiirleriyle anıldı.

Şiir ve Musiki günleri programının başında gösterilen "Analarımız Bacılarımız" adlı belgesel, Türk kadınının yüceliği, kurtuluş savaşındaki açlık, yokluk, yoksunluk içinde özverili uğraşıları, Atatürk'ün onlar hakkındaki düşünceleri ve nasıl bir Türk Kadını görmek istediği konularını içerdi.

TGC üyesi Karikatürist Raşit Yakalı'nın kadın konulu manileri karikatürleştirdiği video konukları gülümsetirken, derin derin de düşürdü. Ayrıca Raşit Yakalı'nın acı ve gerçek olan kadın sorunlarını işlediği karikatürleri konuşmalar, şiirler arasında perdeye yansıtıldı.

Bir başka belgesel Kadın Şairlere ilişkindi. Dilhayat Kalfa?dan Leyla Saz'a, Faize Ergin'den Neveser Kökdeş'e, Semahat Özdenses'ten Melahat Pars'a kadar bir çok kadın bestekar anıldı. Mualla Tetik Semahat Özdenses'in ve hocası olan Melahat Pars'in şarkılarını okudu.

Konuklar arasında İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinden Özgün Can Çoban vardı. Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali gibi sanatçıların izini süren genç yetenek, Kırşehir yöresinden bir bozlağa bağlı türküler sundu. Usta gazeteciliğinin yanında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı?nın da emekli hocalarından olan Erol Aktı ise saz çaldı.

Hisar ekolünün önemli şairlerinden Mustafa Necati Karaer hayatı, sanatı ve şiiriyle kısaca anıldı. Karaer'in "Bahar" adlı şiiri slaytlar eşliğinde konuklara okundu.

"Savaşta, Barışta, Sanatta Kadın" konusunda ele alınan ve rahmetle anılan kişilerden biri Safiye Hüseyin Elbi'ydi. 1911 yılında açılan hemşirelik kursundan ilk mezun olan hemşireler içinde yer alan Safiye Hüseyin, yaptığı hizmetler ve gösterdiği üstün çabalarıyla Türkiye'nin ilk hemşiresi olarak anıldı.

Çetin Samancı Neveser Kekdeş'ten bir şarkı sundu. Diğer konuklar, özellikle kadın ve Çanakkale konusunda şiirlerini, anılarını paylaştı, duygularını yansıttılar.

Etkinliğe katkı verenlerden bazıları şunlardı: Erol Aktı, Şükrü Disanlı, Muammer Tuncer, Coşkun Yücedağ, İsmail Saygılı, Ahmet Tığlı, Necati Mumay, Mustafa Kuşçuoğlu, İzzettin Dönmez, Şengül Yıldırım, Gülşen Şenderin, Enver Hergüler, Mürsel Adıgüzel, Bekir Akbulut, Bahattin Çetin, Yıldız Tuncel, Ata Türk, Latif Mahmat, Gülay Pertez, Özlem Yılmaz, Dilşade Güngör, Cumhur Yücel, Çetin Samancı, Havva Purde, Esin Üçüncüoğlu, Taner Karataş, İbrahim Güleç, Nuran Kaçar Araz, Aynur Adıbelli, Deniz Ünal, Murat Ünal, Nezihe Özeren, Vergi Dairesi Türk Halk Müziği Korosu?nun üyeleri Elif Çetin, Günhan Kutay.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.