GÜNDE 3,5 SAATE YAKIN  RADYO DİNLİYORUZ!

GÜNDE 3,5 SAATE YAKIN RADYO DİNLİYORUZ!

UNESCO verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 95'ine ulaşabilen radyo, günümüzde en yaygın kullanılan kitle iletişim aracı olurken, Türk halkının ise günde ortalama 3 saat 23 dakika radyo dinlediği ortaya çıktı.

Avrupa’da en çok radyo dinleyen 3. ülkeyiz …

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 95'ine ulaşabilen radyo, günümüzde en yaygın kullanılan kitle iletişim aracı olurken, Türk halkının ise günde ortalama 3 saat 23 dakika radyo dinlediği ortaya çıktı.

European Broadcasting Union’un (EBU) yapmış olduğu araştırmayla karşılaştırıldığında Türkiye’nin, radyo dinleme süresi bakımından AB ülkeleri arasında Macaristan ve Belçika’nın ardından 3. sırada yer aldığı tespit edildi.

Medya Takip Ajansı Interpress’in Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) geçtiğimiz aylarda açıkladığı “Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması’ndan derlediği verilere göre ülkemizde 2014 yılı Ekim ayı itibariyle 39’u ulusal, 100’ü bölgesel ve 920’si yerel olmak üzere yayın lisans başvurusu bulunan toplam 1.059 FM radyo kuruluşu bulunduğu belirlendi.

En çok dinlenen radyolar …

Araştırmaya katılanların en çok dinlediklerini belirttikleri ilk beş radyo sırasıyla TRT (tüm radyo kanalları), Kral FM, Power Türk FM, Süper FM, Slow Türk FM ve JoyTürk FM olarak tespit edildi.

Radyoyu en çok müzik dinlemek için açıyoruz…

Radyo dinleyicilerinin büyük kısmı radyoyu müzik dinlemek için tercih ederken, müzikten sonra en çok dinlenen program türlerinin sırasıyla haber bültenleri, haber programları, dini programlar ve canlı spor müsabakaları olarak sıralandığı belirlendi.

Türkiye genelinde en çok dinlenilen müzik türleri ise sırasıyla Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziği ve Türk Sanat Müziği oldu. Radyolardan Arabesk/Taverna Müziği dinleme oranı düşerken, Türk Pop Müziği, Türkçe Rock Müziği ve Yabancı Müzik dinleme oranlarının ise  yükselmekte olduğu tespit edildi.

Radyoyu en fazla evde ve klasik radyodan dinliyoruz…

Aynı araştırmaya göre, radyo yayınlarını en çok nerede dinlediğimize bakıldığında radyo dinleyicilerinin yüzde 50.3’ü evde, yüzde 29.4’ü araçta yüzde 16.7’si ise iş yerinde radyo dinlerken, evde ve iş yerinde radyo dinleme oranı azalırken, araçta radyo dinleme alışkanlığının artış gösterdiği anlaşıldı.

Radyoyu nereden dinlediğimize bakıldığında ise  klasik radyo dinleyenlerin oranı yüzde 40,5, araç radyosu dinleyenlerin oranı yüzde 33,1 ve cep telefonundan radyo dinleyenlerin oranı ise yüzde 28,2 olarak saptandı.

Ayrıca cep telefonundan radyo dinleme eğiliminde büyük yükseliş olduğu tespit edildi. Medyada çıkan haber sayılarına bakıldığında ise radyolar ile ilgili yılbaşından bu yana yazılı basında 11 bin 193 haber çıktığı belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.