İçerdekiler... ÇEKİMLERİ TAMAMLANDI, SIRA VİZYONDA!..

İçerdekiler... ÇEKİMLERİ TAMAMLANDI, SIRA VİZYONDA!..

Başrollerini Caner Cindoruk, Settar Tanrıöğen ve Gizem Soysaldı’nın paylaştığı, yönetmenliğini ve senaristliğini Hüseyin Karabey’in üstlendiği ‘İçerdekiler’ filminin çekimleri tamamlandı.

Türk edebiyatının usta yazar ve şairlerinden Melih Cevdet Anday’ın 1965 yılında kaleme aldığı 2 perdeden oluşan ‘İçerdekiler' oyununun beyaz perdeye uyarlandığı filmin hazırlıkları yönetmen Hüseyin Karabey tarafından 7 yılda tamamlanırken, çekimleri ise  Beykoz Kundura Fabrikası’nda büyük bir titizlikle hazırlanan mekanlarda gerçekleşti.  

Hem Oynadılar Hem Yapımcısı Oldular

Yapımını filmin oyuncuları Gizem Soysaldı, Caner Cindoruk ve filmin yönetmeni Hüseyin Karabey üstlendiği ‘İçerdekiler’in ön hazırlıkları ile 7 haftada tamamlandı. Filmde darbe döneminde mevcut iktidarın söylemine karşı bir bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alınan bir öğretmeni canlandırırken, Settar Tanrıöğen ise sorgularıyla ünlü Siyasi Şube Komiserini, Gizem Soysaldı ise bir anda hiç beklemediği bir durumla karşılaşan Baldız karakterine hayat veriyor. 

İçerdekiler Film Hikaye 

Bir öğretmen, darbe döneminde mevcut iktidarın söylemine karşı bir bildiri dağıttığı gerekçesiyle gözaltına alınır ve tutuklama kararı olmaksızın siyasi şube başkomiseri tarafından 185 gün boyunca baskı altında sorgulanır.

Eşiyle görüşme şansını yakaladığında, karşısına çıkan baldızı olunca, psikolojik boyuta geçilir. İzleyici, kimin hangi durumda haklı ya da haksız olabileceğini sorgulamaya başlar. 

Melih Cevdet Anday  

(13 Mart 1915, İstanbul – 28 Kasım 2002, İstanbul), Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarı. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. 'Kolları Bağlı Odysseus' ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır.

UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır. 

Anday gerek şiir kitaplarıyla, gerekse daha sonraları yöneldiği roman ve tiyatro alanlarındaki yapıtlarıyla birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı. 

 İçerdekiler 

Melih Cevdet Anday'ın yazdığı iki perdelik oyun. Anday'ın 1965 yılında kaleme aldığı oyun ilk kez İstanbul Şehir Tiyatroları'nca sahnelendi. Eser, güncelliğini koruyabilen bir içeriğe sahip olması nedeniyle, dönem dönem değişik tiyatro toplulukları tarafından sergilendi. 

Türk tiyatrosu literatüründe "köşe taşlarından biri" olarak değerlendirilen ve "düşünce suçu" kavramını irdeleyen oyun, evrensel mesajlar taşıma özelliğinde bir yapıttır. 

 Hüseyin Karabey 

İlk filmi Gitmek (2008) ile New York Tribeca Film Festivali'nde "En iyi yönetmen ödülü" alan Karabey, son filmi Sesime Gel'in (2014) dünya prömiyerini Berlin Film Festivalinde yaptıktan sonra A katogorisinde yer alan  Arjantin - Mar Del Plata Film Festivalinde "En iyi Film" ödülü olmak üzere 3 ödül birden aldı.

Türkiye sinema tarihinde hem Tribeca'dan hemde Mar Del Plata Film festivalinde ödül alan ilk türk filmi ünvanını taşıyan Karabey ulusal ve uluslararası 40'a yakın ödül sahibidir. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.