İFTAR VE SAHURDA KAN ŞEKERİNİ HIZLA YÜKSELTİP DÜŞÜRMEK TEHLİKELİ!..

İFTAR VE SAHURDA KAN ŞEKERİNİ HIZLA YÜKSELTİP DÜŞÜRMEK TEHLİKELİ!..

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak görev yapan Diyetisyen Nail Emre Koyunlu, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Koyunlu, abartılı iftariyeliklerden uzak durulmasını ve sahur vakitlerinde ağır olmayan ama protein yönünden zengin kahvaltı seçeneklerinin tercih edilmesini önerdi.

Mübarek ay Ramazan, tüm maneviyatı ve huzuru ile geldi. 30 gün boyunca sağlıklı bir Ramazan ayı geçirebilmek ise beden ve ruh sağlığı için son derece önemli.

Ramazan’da beslenme konusu ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacıyla açıklamalar yapan Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı çalışan Diyetisyen Nail Emre Koyunlu, pratik önerilerde bulundu.

Çok uzun bir zaman dilimi vücuda hiçbir şekilde katı ya da sıvı gıdanın girmediği Ramazan günlerinde yaşanan su kaybına dikkat çeken Koyunlu, iftar ve sahur vakitleri arasında bol sıvı alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Kan Şekerini Hızla Yükselten Beyaz Una Dikkat!

Özellikle iftarda abartılı iftariyeliklerden kaçınıp, bir zeytin veya hurma tüketiminin sonrasında çok sıcak olmayan bir kase kremasız bir çorba içilmesi ve 5-10 dakika midenin dinlendirilmesini söyleyen Koyunlu, “

İftarda etli ya da etsiz bir zeytinyağlı sebze yemeği yaza denk gelen bir iftar sofrasının vazgeçilmezi olmalıdır.

Az yağlı bir et tercihi ve mümkünse sulu yemekleri bir miktar süzdürerek almak, aşırı yağ alımını da engelleyecektir. Yağda kızarmış ağır lezzetlerin yerini, ızgara, haşlama ya da buharda pişmiş hafif lezzetlere bırakınız.

Makarna, pilav, börek gibi kan şekerini hızla yükselten gıdalar yerine kepekli pirinç ve kepekli makarna tüketmek daha sağlıklı olacaktır”  şeklinde konuştu.

Koyunlu; sıvı, mineral ve vitamin ihtiyaçlarını dengelemek açısından yoğurt, cacığı ve salatayı da sofralardan eksik edilmemesini ifade ederek “Tatlısız yapamıyorum” diyenler için şerbetli seçimlerin yerine sütlaç, güllaç veya dondurma gibi bir sütlü tatlının daha uygun olacağının altını çizdi.

Sahura Mutlaka Kalkmak Gerekiyor

Düşen öğün sayısıyla yavaşlayan metabolizmayı sahur ile canlandırmak bağırsak faaliyetleri ve sindirim sistemi için de büyük önem arz ediyor. Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Koyunlu,

Kahvaltılıkların yer alacağı sahur sofrasında haşlanmış yumurtaya yer vermek, tokluk hissi ve protein desteği sağlamasından ötürü sağlıklı bir tercih olduğunu belirtti. Koyunlu, “ Çok tuzlu olmayan bir peynir de bu öğünde yer verilmesi gereken yiyecekler arasında.

Domates,  salatalık, biber gibi mevsim sebzeleri yapılarında su ve lif içerdiğinden, vitamin ve mineral desteği sağladıklarından sahur sofralarında yer almalı.

Zeytin gibi salamura yiyeceklerin tüketilecekse az tuzlu olanlarından tüketmeli. Kan şekerini bir anda yükseltip hızlı bir düşüşe neden olabilecek meyve suyu, komposto gibi tatlar içilmemeli.” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.