İlker Can Karagülle...DİZİ VE FİLMLERDEKİ DÖVÜŞ SAHNELERİNİN GİZLİ KAHRAMANI!..

İlker Can Karagülle...DİZİ VE FİLMLERDEKİ DÖVÜŞ SAHNELERİNİN GİZLİ KAHRAMANI!..

Aksiyon filmlerinde ve tarihi savaş filmlerindeki başarılı dövüş sahnelerinin sırrını hiç merak ettiniz mi?

Engin Altan Düzyatan, Kaan Taşener, Kerem Bursin, Tolga Karel, Cemal Hünal, Hande Subaşı gibi birçok ünlü oyuncuya sahne dövüşü eğitimleri veren ve bu oyuncuların yer aldıkları aksiyon sahnelerinin koreografilerini tasarlayarak hayata geçiren İlker Can Karagülle oyuncu adayları ve oyuncular ve yapımcılar için birçok önemli bilgiyi bizlerle paylaşıyor.

 Diriliş “Ertuğrul” Dizisi Dövüş Sahnelerinin Dünya Çapındaki Başarısının Sırrı

Sahne dövüşü nedir?

İlker Can Karagülle: Sahne dövüşü, tiyatro oyunlarında ve yapımlarda oyuncular arasında fiziksel bir dövüşün gerçekleştiği yanılsamasını seyircilere sunan özel tekniklerden oluşur.

Yanılsama dediniz, gerçek bir dövüşten farkı nedir?

Yapımcılık Türkiye’de belirli bir profesyonelliğe ulaşmadan önce, bir projede aksiyon sahnesi planlandığında, dövüş eğitmenleri veya yardımcı oyuncu olarak dövüş eğitimli sporcular aranmaya başlanıyordu.

Sahne dövüşü koreografisi ve sahne dövüşü oyunculuğu ise temellerini birçok farklı disiplinden alır ve bunları birleştirerek izlenmesi keyifli bir şölen veya bir başka deyim ile sinematografi haline getirir.

Gerçek dövüş sisteminde sert, hızlı ve okunamayan hareketler vardır. Oysa sahne dövüşünde hareketler sinema diline uygun bir hale getirilir.

Gerçek dövüşte temas vardır. Sahne dövüşünde ise temas olmadan, bunları gizleyerek, gerçekçi gösteren mesafe ve beden dili ile ilgili özel tekniklerin çekim teknikleriyle birleştirilmesidir.

Başarılı dövüş sahnelerinin sırrı nedir?

Başarılı aksiyon sahnelerinin çekilebilmesi için senaryoya en uygun dövüş koreografilerin tasarlanması yeterli değildir.

Koreografilerde yer alacak oyuncuların dövüşüyormuş gibi yapmanın ve bunu gerçek bir dövüşten çok daha gerçekçi, etkileyici ve şiirsel bir şekilde gerçekleştirmenin fiziksel ve stratejik eğitimini almalarını gerektirir.

Birçok ünlü oyuncuya özel sahne dövüşü eğitimi verdiniz. Hangi projelerde hangi oyuncular ile çalıştınız, sizce bu alanda yetenekli ve öne çıkan kişiler kimler?

Bugüne kadar, ‘Bir Zamanlar Osmanlı’, ‘Osmanlı'da Derin Devlet’, ‘Fatih’, ‘Güneşi Beklerken’, ‘Sakarya Fırat’, ‘Diriliş Ertuğrul’ gibi projelerin koreografilerini tasarlayarak, oyuncu eğitimlerini verdim.

Bu projelerde Aslı Tandoğan, Kerem Bursin, Hande Subaşı, Tolga Karel, Dağhan Külegeç, Serdar Gökhan, Devrim Saltoğlu, Serdar Deniz, Barış Alpaykut, Ozan Osmanpaşalıoğlu, Ahmet Uğurlu, gibi isimlerle çalıştım.

Engin Altan Düzyatan, yetenekli, çabuk öğreniyor ve hemen uyguluyor. Kaan Taşaner en farklı oyuncularımdan provalarını sıkılarak yapan ama sahnede birçoğunu geride bırakan bir performansa sahip.

Çalışmaktan en keyif aldığım oyuncum. Mehmet Ünal ve Hasan Yalnızoğlu aksiyon alanında geleceği parlak isimler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.