İSTANBULLULAR, SOKAĞI TERÖRE TESLİM ETMEDİ...!

İSTANBULLULAR, SOKAĞI TERÖRE TESLİM ETMEDİ...!

İstanbul’da son olarak yılbaşı gecesi meydana gelen kanlı terör saldırısının ardından durma noktasına gelen eğlence ve yeme-içme hayatı, yaralarını sarma çabası içinde...

İstanbul’da kanlı terör saldırılarından sonra durma noktasına gelen eğlence ve yeme-içme hayatı, son haftalarda yeniden canlanma eğilimi içinde... Havaların ısınmaya başlaması da, sektörde umutları artırıyor.

İstanbul’da son olarak yılbaşı gecesi meydana gelen kanlı terör saldırısının ardından durma noktasına gelen eğlence ve yeme-içme hayatı, yaralarını sarma çabası içinde... Sektörün önde gelenleri, 2 aya yakın süredir yeni bir saldırı olmaması ve havaların da ısınmaya başlamasıyla birlikte, en azından son birkaç haftadır olumlu bir hareketlenme olduğu görüşünde...

Kuşkusuz, aksi görüşte olanlar da var. Bunların başında, ağırlıklı olarak, birkaç yıl öncesine kadar İstanbul’daki eğlence hayatının en büyük merkezi olan Beyoğlu’ndaki esnaf geliyor.

Bir zamanlar İstanbul’a gelen turistlerin en çok rağbet ettikleri yerlerden biri olan İstiklal Caddesi'ndeki tarihi Çiçek Pasajı’nın en eski içkili lokantalarından Sev İç’in sahibi 75 yaşındaki Bayram Aydındoğan, on yıllardır böyle bir durgunluk görmediğini söylüyor.

Aydındoğan, 1948 yılından bu yana bu sektörde. “Hafif bir hareketlenme oluyor şimdilerde. Ama 3 gün sonra yeni bir şey olursa, yine başa döneriz” diyor.

"İnsanlar korkuyor”

Mis sokaktaki Sokak Kahvesi'nin sahibi Ayşenur Özdemir Talayman ise, bugünlerde 19 yıllık işletmesini kapatma hazırlığı içinde... Öncelikli sorunu kiradaki astronomik artış. “Ancak” diyor Talayman, “insanlar korkuyor. Son 2 senedir Beyoğlu müdavimlerinin herhalde yüzde 70'i buradan vazgeçti.”

İstiklal Caddesi, geçen Mart ayında İstanbul’da geçen yıl meydana gelen en az 5 büyük bombalı saldırının hedeflerinden biri olmuş, 4 turist ölmüş, 36 kişi de yaralanmıştı. Türkiye’de, 2015 yılındaki 7 Haziran seçimlerinden 2 gün önce Diyarbakır’daki Halkların Demokratik Partisi’nde 5 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı saldırının ardından, bir buçuk yıl içinde 30’dan fazla terör saldırısı meydana geldi.

Çoğu IŞİD, PKK ve PKK’yla bağlantılı olduğu söylenen Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) tarafından yapılan bu saldırılarda, 360’tan fazlası sivil, toplam 460’ı aşkın kişi öldü, 2 binden fazlası yaralandı.

İstanbul’un en merkezi ve turistik noktalarından Sultanahmet, Vezneciler, Atatürk Havalimanı ve Dolmabahçe de, bu terörist saldırıların hedefindeydi.

"Hayatına Sahip Çık " kampanyası

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), eğlence ve yeme-içme yaşamının yeniden canlandırılması için geçen ay başlatılan “Hayatına Sahip Çık” başlıklı kampanyayı düzenleyen 4 dernekten biri...

Halen süregiden kampanya için çekilen ilk videoda, Türkiye'nin ünlü simaları, halkı terör korkusuyla eve kapanmak yerine, sokaklara çağırıyordu. Son olarak, Ortaköy'deki ünlü gece kulübü Reina'ya yılbaşı gecesi düzenlenen IŞİD saldırısında çoğu turist 39 kişi öldü, 70’ten fazla kişi de yaralandı.

37’si polis, 45 kişinin ölümüne, 150’den fazlasının da yaralanmasına yol açan Dolmabahçe saldırısından birkaç hafta sonra gelen bu saldırıyla birlikte, İstanbul’daki eğlence hayatı haftalarca durma noktasına geldi.

TURYİD Genel Koordinatörü Vedat Dilber, kampanyanın bir önceki yılın aynı zamanına oranla işletmelerin cirosunda yüzde 2 oranında bir artışa yol açtığını söylüyor. “Fakat genel anlamda baktığımızda, geçen seneye göre yüzde 29’luk bir düşüş var” diyor. Dilber’e göre, düşüşte sert kış koşulları da etkili oldu.

"İşlerin toparlanmasının nedeni hafıza”

Dilber, bununla birlikte son birkaç haftadır piyasada yeniden bir canlanma başladığını belirtiyor. “Son olarak, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde bunu çok net gördük. Yüzde 100 doluluklar görüldü” diyen Dilber, morallerin biraz daha yerine geldiğini belirtiyor.

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe de, işlerin toparlanmaya başladığı görüşünde. “Benim gördüğüm en önemli neden, hafıza” diyor Boztepe, "Her etki belli bir süre devam ediyor. Yani, şu an bir bomba daha patlasa, bunun da bir süresi var.”

Eğlence ve yeme-içme hayatını en yakından takip edenlerden biri de, kuşkusuz taksicilik sektörü. Beyoğlu’ndaki tarihi Pera Palas Oteli’nin bitişiğindeki Pera Taksi, İstanbul’un hemen her yerinden müşterileri olan bir durak.

Durağın 15 yıllık işletmecisi 48 yaşındaki Nurettin Aksoy da, kısmi canlanmaya İstanbul genelinde tanıklık ettiklerini söylüyor. Aksoy, "Terörden korkmak felaket... Reina'dan sonra tabii ki korktuk, ama vazgeçmedik. İşlerde zayıflama var ama aşılamayacak bir durum değil” diye anlatıyor gözlemlerini.

Sektör temsilcileri, Beyoğlu ve son yıllarda Karaköy’de odaklanan eğlence sektörü müşterilerinin terör saldırılarından sonra Beşiktaş ve Kadıköy gibi daha önceki yıllara göre ikincil derecedeki eğlence merkezlerine kaydığını belirtiyor. Karaköy’deki Ayı Bar’ın işletmecisi 20 yaşındaki Tuğşat Aktaş, işletmenin daha az merkezi yerlerdeki şubelerinin cirolarındaki artışın bunu gösterdiğini söylüyor. Ancak, önümüzdeki süreçten umutlu genç işletmeci. “Son birkaç haftada işler biraz daha canlanmaya başladı. Bunda havaların ısınmaya başlamasının da etkisi olduğunu düşünüyorum” diyor.

 

istanbulda-eglence2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.