Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu...CEMİL TOPUZLU SAHNESİNDE YENİDEN HAYAT BULUYOR!..

Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu...CEMİL TOPUZLU SAHNESİNDE YENİDEN HAYAT BULUYOR!..

Yüzyıllardır Türk toplumunun mihenk taşlarından biri olan Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu yeni bir efsaneye dönüşüyor.

İki kişilik bir kadroyla günümüze kadar gelen oyun, ilk defa tüm karakterlerinin canlandığı bir müzikale dönüşüyor.

Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak müzikal, modern yorumuyla hayal perdesinin kapılarını kıracak. 

Anadolu topraklarının sözlü kültür anlayışının bir eseridir Karagöz. Sanatı hayatın tam içinden çıkartmayı başarmış, bunu yüzyıllar boyunca sürdürebilmeyi, biraz hasarlı olsa da bugünlere taşımayı bilmiştir.

Saflığı, dürüstlüğü, kendinden ödün vermeyen tavrı, lafını esirgemekten çekinmeyişi, asırlarca yaşayabilmenin sırlarına vakıf olmadığı halde bunu başarabilmiş olması Karagöz’ü ayrıcalıklı ve ölümsüz bir noktaya taşıyor.

Yüzyıllarca tüm insanlığı kucaklayan iki kişilik kadrosuyla günümüze kadar uzanan efsane gölge oyunu, “Karagöz Müzikali” ile yeniden hayat buluyor. 

Karagöz; Din, dil, ırk gözetmeksizin; Kürdü, Lazı, Çerkezi, Arap Bacısı, Büyücüsü, Tuzsuz Deli Bekir’i ile toplumunun sorunlarına kendine özgü mizahi bir dille dokunarak gönüllerde taht kurdu.

Hacivat ile Karagöz’de 7’den 77’e herkes kendinden bir parça bulurken, geçmişten günümüze gelen bu önemli kültür mirasının değeri yıllarca kültür adamları, sanatçılar ve entelektüel çevreler tarafından dahi bilinmedi.

Tam bu noktada yazar ve yönetmen Murat Karahüseyinoğlu araştırmalarını, eğitimini ve inancını harmanlayarak Karagöz’e yeniden hayat verdi. BrandMor Production Ceo’su Hakan Kural ile birlikte çalışmalara başladılar.

İkili, kültürümüze ait bu değeri, batının ilerleyiş yöntemiyle sentezledi ve Karagöz-Hacivat’ı gölge oyunundan çıkarıp, geleneksel yapısını bozmadan bir müzikale dönüştürmeye karar verdi.

Karagöz Müzikali metni, Türk Gölge Tiyatrosunda uzun bir geleneğin son ve en iyi örneği olarak kabul edilen, Hayali Torun Çelebi-Tuncay Tanboğa, Hayali Küçük Ali’nin de torunu olan ustadan alıntılandı. 

Profesyonel oyuncu kadrosu, yazarı ve yönetmeniyle “Karagöz Müzikali” dev bir prodüksiyonla 11 Haziran 2016’da Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde ilk kez kalabalık bir oyuncu kadrosuyla seyircisinin karşısına çıkacak.

Bireysel ve toplumsal gelişmenin ve gelişimi sürdürebilmenin en temel yolunun geçmişten beslenmek olduğu inancıyla yola çıkan “Karagöz Müzikali” modern yorumuyla, başta Karagöz ve Hacivat olmak üzere gölge oyunun tüm karakterleri yeniden canlanarak hayat bulacak. 

Karagöz ve Hacivat aramıza karışıyor 

Söylentilere göre Karagöz, Uzak Asya’dan yola çıkıp batıya doğru ilerliyor. Hindistan’da vakit geçirip, Çin’de karısının ölümüne üzülen hükümdarın acısını azaltıyor.

Moğol topraklarında iz bırakırken, İran Türklerinin güldürü ögesi olarak kabul ediliyor. Görünüşü ve duruşu itibariyle çingene de olabiliyor Hititli de.

Karagöz, gölge oyunu geleneğinin hakkını verircesine, bir gölge misali asırlar boyu takibi bırakmıyor. Aynı anda birçok yerde var olabiliyor.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi ile birlikte Anadolu Türk kültürünün bir parçası olarak göç etmeye son veriyor. Bursa’yı memleket, Hacivat’ı dost, çeşitli kültür, ırk, din mensubu insanları ayırt etmeksizin hemşeri olarak benimsiyor.

Geçmişten günümüze bir gölge oyunu kukla sanatı olarak karşımıza çıkan Karagöz ve Hacivat, küçük perdelerin arkasında oynayan hayaller olmaktan taşarak, ‘Karagöz Müzikali” ile sahnenin her yerinde diğer karakterlerle şarkılar söyleyerek hikâyelerini anlatacak.

İzleyici, gölgelerde oynayan klasik Karagöz ve Hacivat ötesinde, canlı bir Karagöz ve Hacivat’la karşı karşıya gelecek. Seyirciler hafızalarından silemeyecekleri iki saat geçirecek. 

Karagöz bizi arkadaşlarıyla tanıştıracak 

Karagöz Müzikali, Karagöz ve Hacivat dışındaki gölge oyunun diğer kişilerini de bu çağ seyircisine tanıştırmayı hedefliyor.

Müzikal, “tam metin” bir Karagöz’ü Türkiye’de ilk defa sahnelemek adına yola çıkarken, diğer oyun kişilerine de kendilerini gösterecek bir şans tanıyor.

Dev bir prodüksiyonla izleyiciyle buluşacak müzikal, Murat Karahüseyinoğlu tarafından yazıldı ve yönetildi. ‘Karagöz Müzikali’nde; Karagöz’ü Nevzat Çankara, Hacivat’ı Fikret Terzi oynayacak. Müzikalin başlıca karakterleri arasında; Elçin Atamgüç (Karagöz’ün Karısı), Irmak Örnek (Nuridil), Murat Ozan (Danış, Tuzsuz Deli Bekir), Özge Öztürk (Nakkare Cazu’nun Kızı), Hakan Ali Toker (Ağa), İsmail Yıldız (Meymene Banu’nun oğlu, Tuzsuz), Ali İhsan Bozdemir (Mestan Ağa, İmam), Oğuz Tunç (Memiş), Yaşar Karakulak (Bayram Ağa), Arda Alpkıray (Tuzsuz’un Annesi, Çelebi, Dadı), Balık Ayhan (Kekeme) ve ünlü sanatçı Münir Özkul’un kızı Güner Özkul (Rabiş, Tuzsuz’un Kız Kardeşi) yer alıyor. Müzikal’in biletleri satışa http://www.biletix.com/ sunulacak.

Hafızalarınızdan kolay kolay atamayacağınız ‘Karagöz Müzikali’ ile Karagöz ve Hacivat’ı aramızda görmeye hazır mısınız? Karagöz ve Hacivat ölmedi! Şimdi müzikalle yaşıyor…

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.