Kral 3. Charles... TAÇ GİYME TÖRENİ BİLE AİLESİNİ BİRARAYA GETİREMEDİ!

Kral 3. Charles... TAÇ GİYME TÖRENİ BİLE AİLESİNİ BİRARAYA GETİREMEDİ!

Annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesiyle 73 yaşında tahta çıkan Kral 3. Charles, bugün düzenlenen görkemli törenle tacını giydi. Dünyadan çok sayıda konuğun davetli olduğu törende yüzlerce yıllık monarşi gelenekleri uygulandı.

İngiltere Kralı 3. Charles’ın bugün düzenlenen taç giyme töreni, sadece İngiltere'de değil tüm dünyada ilgiyle izlendi..

Annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de hayatını kaybetmesiyle 73 yaşında tahta çıkan Kral 3. Charles'ın yaklaşık 8 ay sonra yapılacak taç giyme töreni, gelenek ve modernliğin birleştiği bir etkinlik olarak planlandı.

Törende kral, Kudüs’te hazırlanan kutsal yağla kutsandı. 

KRAL VE KRALİÇE İÇİN GEÇİT TÖRENİ

İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla, Buckingham Sarayı’ndan ayrılarak taç giyecekleri Westminster Abbey’e askerler eşliğinde gitti.

Geçit töreninde korteje, İngiliz ordusu ile İngiliz Milletler Topluluğuna üye ülkelerin askerlerinden oluşan 1400 kişilik tören alayı eşlik etti.

Kortejin sona ermesiyle Tarihi Westminster Abbey Kilisesi’ndeki dini tören, yerel saatle 11.00’de başladı

ESNAF PARA BASTI

Milyonlarca kişi tören için Londra'ya akın ederken enflasyonun yüksek olduğu dönemde esnaf, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanları günlerdir adeta para bastı. Tahminlere göre taç giyme töreninin Londra ekonomisine katkısı 1 milyar sterlini buldu.

Yiyecek içecek ve bayrak satışlarının patlama yaptığı kentte oteller de dolup taştı.

Öte yandan törenin İngiltere’deki vergi mükelleflerine maliyetinin 100 milyon sterlini bulduğu rahmin ediliyor.

Kraliyetin veliahtı Prens William, Prenses Kate ve çocukları

Ülkede 70 yıl sonra yapılan ilk taç giyme töreni olma özelliği taşıyan seremoni, 1300’lü yıllarda hazırlandığı düşünülen Kraliyet Kitabı'ndaki detayların yerine getirildiği bir tören.

Prens Andrew, Prenses Beatrice, Prenses Eugeine ve Prens Harry, Kral Charles’ın taç giyme töreni için katedrale geldi.

Töreni yöneten Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve bazı lordlar, kralı tanıdıklarını deklare eden konuşmalarını yaparken İncil takdim edilen kral, hükümdar yemini etti.

İLK DEFA KADIN RAHİPLER DE KATILDI

Hindu olan Başbakan Rishi Sunak’ın konuşma yaptığı törende, tarihte ilk kez kadın rahipler de yer aldı.

Törenin en mahrem kısmı olan bu kutsamadan sonra ise kraliyet mücevherleri kendisine takdim edildi.

Kraliçe Camilla’nın da taç giymesiyle sona eren törenin ardından Buckingham’a dönüş başladı. Kral, geldiği yoldan saraya döndükten sonra halkı saray balkonundan aile üyeleriyle selamladı.

Monarşi karşıtları da töreni izliyor. Bu arada tören öncesi monarşi karşıtı Cumhuriyet grubunun lideri Graham Smith’in gözaltına alındığı bildirildi.

3. Charles, yaklaşık 1,5 saat süren törende Aziz Edward Tacı’nın yerine imparatorluk tacını, Kraliyet kaftanı ve pelerininin yerine ise imparatorluk kaftanını giydi.

AVRUPALI KRALİYET AİLELERİ DE LONDRA'DA

Avrupa’da çoğunun arasında akrabalık bağı bulunan kraliyet aileleri mensupları da İngiltere Kralı 3. Charles’ı taç giyme töreninde yalnız bırakmadı.

Şarkıcı Nick Cave ve eski Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams törene ilk gelen konuklar arasında yer aldı.

Törende Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil etti.

Yaklaşık 2,5 kilo ağırlığındaki tacın katedralin dışına çıkarılması yasak olduğu için buradan sonraki noktada başka bir taç devreye girdi.

Dünya çapında 100’den fazla ülkede canlı izlenecek konserde, ABD’li ünlü şarkıcı Katy Perry, İtalyan müzisyen Andrea Bocelli ve ABD’li şarkıcı ve söz yazarı Lionel Richie gibi çok sayıda isim sahne alacak. Buna karşılık, Kral Charles’ın davetini geri çevirdiği öne sürülen Adele, Robbie Williams, Elton John ve Harry Styles gibi dünyaca ünlü birçok İngiliz şarkıcı ise konserde yer almayacağını açıkladı.

70 YIL SONRA DAHA KÜÇÜK TÖREN

Kral 3. Charles ise tahta çıkmak için 73 yıl bekledi. “Galler Prensi” unvanını 64 yıl taşıyan 3. Charles, aynı zamanda “tahta çıkan en yaşlı İngiliz hükümdarı” oldu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 1953’te 3 saat süren taç giyme törenine 8 binden fazla konuk katılırken, Kral Charles için yapılan tören daha kısa ve küçük kapsamlı oldu. Kral Charles’in taç giyme törenine, 2 bin 200 davetli katıldı.

Kraliçe’nin taç giyme töreni televizyondan canlı yayınlanan ilk tören olmuş, 20 milyondan fazla kişi töreni televizyondan izlemişti. 

İngiltere Kralı III. Charles'ın taç giyme töreni sırasında, UEFA Şampiyonlar Ligi marşının esin kaynağı olan "Zadok the Priest" bestesi çaldı.

Taç giyme töreni sırasında, George Frideric Handel'in bestelediği Zadok the Priest çaldı. Zadok the Priest, Kral II. George'un 1727'deki taç göyme töreni için bestelendi ve bir gelenek olarak o tarihten bu yana gerçekleşen tüm taç giyme törenlerinde çalınmaya başlandı.

Bu marş, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin dünyaca ünlü marşı için 1992'de esin kaynağı oldu. İngiliz besteci Tony Britten, Şampiyonlar Ligi marşını bestelerken ezgileri Zadok the Priest'ten aldı.

Tony Brittten, "Zadok the Priest'in barok havası ve müziğin yükseldiği anlar, Şampiyonlar Ligi'ni ve dev bir kupayı kaldırma anını zihnimde canlandırdığı için böyle bir yola gittim" açıklamasını yapmıştı.

"KRAL, DOĞRUDAN ŞAMPİYONLAR LİGİ'NDE"

Kraliçe II. Elizabeth ile Kral III. Charles'ın taht giyme törenleri arasında tam 71 yıl olduğu için Zadok the Priest'in çalınması futbolseverler için de sürpriz oldu.

70 sene sonra ilk kez gerçekleşen taç giyme törenine katılım sayısı sınırlı tutulurken tüm gözler Kraliyet Ailesi'nden ayrılarak kendilerine yeni bir hayat kuran Kral'ın oğlu Prens Harry ve eşi Meghan Markle'ı aradı.

MEGHAN MARKLE, OĞLUNUN DOĞUM GÜNÜ İÇİN TÖRENE KATILMADI

Çiftin sözcüleri geçtiğimiz gün yaptığı açıklama aileye davetiye geldiğini ancak sadece Prens Harry'nin katılacağı belirtildi.

Saray yaptığı açıklamada, Prens Harry'nin eşi Sussex Düşesi Meghan'ın, çiftin iki çocuğu Prens Archie ve Prenses Lilibet ile birlikte California'da kalacağını ve törene katılmayacağını da sözlerine eklemişti.

Markle'ın aynı tarihlerde oğlu Archie'nin yaş günü olması ve oğlunun doğum gününün gölgede kalmasını istemediği için katılmadığı belirtilmişti.

Kraliyet Ailesi'nden ayrılan Meghan Markle, Kral Charles'ın taç giyme törenine katılmadı

PRENS HARRY YALNIZ GELDİ

Bugün gerçekleşen törende yapılan açıklamaya yerine getirildi ve eşi Meghan Markle ile ABD'ye taşınan Prens Harry, babasının taç giyme törenine yalnız katıldı. Meghan Markle'ın konuyla ilgili bir açıklama yapıp yapmayacağı ise merak ediliyor.

Yıllardır bu anı beklemişti: Charles tacına kavuştu

Törene katılıp katılmayacağı uzun süre merak konusu olan Prens Harry'ye en sıcak davranan kişi kuzeni Beatrice'in eşi Edoardo Mapelli Mozzi oldu.

Beatrice'in eşi Edoardo'nun katedrale girerken bir ara Harry'nin sırtına dokunması dikkat çekti.

KUZENLERİYLE BİRLİKTE OTURDU

Prens Harry, törende kuzenleri Beatrice ile Eugenie ve onların eşleri Jack Brooksbank ve Edoardo Mapelli Mozzi ile yan yana oturdu.

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Arasının gergin olduğu ağabeyi William ile en azından kameralar önünde bir araya gelmedi. Fakat kuzenleri Beatrice ve Eugenie ile sıcak bir iletişim sergiledi.

BALKONA ÇIKMADI

Bugün gerçekleşen taç giyme törenine katılan Prens Harry’nin monarşi kıyafetlerini giymediği göze çarparken sonrasında da Buckingham Sarayı’nın balkonunda halkı selamlamaya katılmadı.

Kral Charles, tahtın varisi Prens William ve diğer üst düzey kraliyet mensupları olan eşi Kraliçe Camilla ile Buckingham Sarayı’nın balkonunda göründü, ancak Kral’ın küçük oğlu Prens Harry yoktu.

TAÇ YERİNE FARKLI BİR AKSESUAR KULLANDI
Törenle ilgili çok merak edilen bir başka ayrıntı da Galler Prensesi Catherine'in yani Kate Middleton'ın ne giyeceğiydi.

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu

Daha da önemlisi taç takıp takmayacağıydı. Kate hayranlarının beklediği gibi taç takmadı. Aslına bakılırsa ailenin önde gelen hiçbir üyesi taç takmadı.

KATE BEYAZLAR İÇİNDE
Kate Middleton törende çok sevdiği modacı Alexander McQueen'in imzasını taşıyan beyaz bir elbise giydi.

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu

Etekleri işlemeli uzun elbisesinin altında ise beyaz renkli ayakkabılar giydi. Kate, artık Galler Prensi unvanını taşıyan William'ın eşi yani Galler Prensesi olduğu için konumunun simgesi olan bir pelerinle görünümünü tamamladı.

BU KEZ SAÇINI TOPLADI

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Genellikle katıldığı etkinliklerde uzun saçlarını açık bırakan Kate Middleton bu kez topuzu tercih etti. Ve elbette hangi tacı takacağına dair aylardır süren soruların yanıtı da saçlarının hemen üzerindeydi. Kate ailenin diğer kadın üyeleri gibi taç takmadı.

Ama kullandığı aksesuar tacı aratmayacak kadar göz alıcıydı.

GÜMÜŞ İPLİĞİ VE KRİSTAL

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Kate, daha önce de bir kraliyet uzmanının belirttiği gibi çiçek motifleri içeren bir saç aksesuarı kullandı. Saçı için taç yerine kullandığı aksesuar, gümüş, gümüş ipliği ve kristallerden oluşuyordu.

HEM DIANA'YA HEM KRALİÇE'YE SELAM

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Kate Middleton'ın kıyafetinde Kraliçe 2. Elizabeth ve Prens William'ın annesi Diana'ya bir "selam" vardı.

Kate'in kulaklarını Diana'nın sık sık kullandığı elmas ve inci küpeler süsledi. Boynuna taktığı kolye ise Kraliçe 2.Elizabeth'e babası tarafından hediye edilmişti.

BİR ARA SIKILIP ESNEDİ

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Bir başka merak edilen ayrıntı ise William ile Kate'in en küçük çocuğu Louis'nin törene katılıp katılmayacağıydı. Küçük Louis, törende yerini aldı.

Ona beyazlar içindeki ablası Prenses Charlotte koruması altına almıştı. Küçük Louis törende uslu durdu ama bir ara sıkılıp esnedi.

CHARLOTTE TAM BİR PRENSES GİB GİYİNDİ

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu
Bu arada Charlotte da tıpkı annesi gibi beyazlar içindeydi. Saçlarını toplayan Charlotte'un başında da annesi Kate'inkinden daha ince bir taç vardı.

GEORGE GÖREVLİYDİ

Bir ömür boyu bu anı beklemişti: Aşkına kavuştuğu gibi tacına da kavuştu

Charlotte ve Louis'nin ağabeyi George ise törende tarihi bir görev üstlendi. Aile çevresinden yaşıtı olan çocuklarla birlikte Charles'a yaverlik yaptı.

Kaynak:sözcü.com.tr; cumhuriyet.com.tr; haberler.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.