MİLYONLARIN DİNLEDİĞİ ŞARKILARA YASAK!

MİLYONLARIN DİNLEDİĞİ ŞARKILARA YASAK!

Darbe döneminde sansürün merkezi olan TRT’de yasaklar yeniden hortladı. Aralarında ünlü sanatçılar Sıla, Berkay, Bengü, Nükhet Duru’nun da bulunduğu çok sayıda ismin şarkıları TRT tarafından yasaklandı.

12 Eylül döneminde de TRT tarafından, “Lambaya Püf De” şarkısı ‘'Erotik'', Musa Eroğlu'nun “Yolun Sonu Görünüyor” türküsü ise ‘'İntiharı özendirici'' bulunmuş, Orhan Gencebay'ın “Batsın Bu Dünya” adlı parçası da ‘'Düzene isyan'' olarak nitelenip yasaklanmıştı. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, TRT KİT Alt Komisyonunda yasaklanan program ve şarkıları sordu. TRT yönetimi tarafından e verilen yanıtta “Akıl Çıkmazı”, “Dört Duvar Özgürlük” isimli programların ve 142 Türkçe, 66 Kürtçe şarkının yasaklandığı belirtildi.

SILA DA YASAKLI BENGÜ DE…

Sertel, “12 Eylül'den bu yana 40 yıla yakın süre geçti. TRT'de yasaklar bitmedi. Yüzlerce şarkı çeşitli gerekçelerle yasak. Bu şarkılar, TRT'nin 14 kanalında da yayınlanmıyor. Koray Avcı, Onur Akın, Sıla, Nüket Duru, Berkay, Demet Akalın, Bengü, Nazan Öncel gibi ünlü sanatçılar da yasaklı. Sıla'nın seslendirdiği beş şarkı TRT'den veto yedi'' dedi ve şunları söyledi: ‘'TRT'de 2016 yılında 32 bin 248 program denetlenirken, 2 TV programı, 30 televizyon reklamı spotu, 8 radyo reklamı spotu, 142 Türkçe şarkı sözü, 66 Kürtçe şarkı sözü olmak üzere toplamda 248 metaryal çeşitli gerekçelerle yayınlanamaz raporu aldı. Saray'a gidenlerin, Saray'a yakın olanların şarkıları, eserleri devletin kanallarında yayınlanırken, Atatürk düşmanları sıklıkla TRT ekranlarında boy gösterirken, Atatürk'e hakaret edilen dizi ve programlara herhangi bir yasak konulmazken, halkın parasıyla ayakta duran TRT'de halka malolmuş çok sayıda sanatçının ve seslendirdikleri şarkıların yasaklanması tam da AKP iktidarını yansıtmaktadır''

trtlogo
 

TRT yönetiminin TBMM KİT Komisyonuna gönderdiği yasaklılar listesindeki bazı ünlü isimler ve parçaları şöyle:

İŞTE YASAK LİSTESİ

yasak-0
 

 

yasak-1
 

 

yasak-2
 

 

 

yasak-3
 

 

yasak-4
 

BU DA TRT'NİN SAVUNMASI; "MÜSTEHCEN OLAMAZ, TERÖRE DESTEK VEREMEZ"

TRT yasaklama kararını 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Kanunun 8. maddesi birinci fıkrasına aykırılıktan verdi. Yayın Hizmeti İlkeleri, başlığını taşıyan maddenin birinci fıkrası özetle şöyle: 
Yayın hizmetleri;
- Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz.
- Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz. 
- Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.
- Suç işlemeyi, suçluyu ve suç örgütlerini övücü, suç tekniklerini öğretici nitelikte olamaz.
- Müstehcen olamaz.
- Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.
- Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz.

TRT'DEN AÇIKLAMA: YASAL GEREKÇELERLE YAYINLANMADI

Yasak kararının sosyal medyada da çok konuşulması üzerine TRT, Twitter'dan  açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
''Bazı basın yayın organlarında yer alan "TRT'nin yasakladığı şarkılar" haberleri gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır. Sigara ve alkol tüketimini özendirecek, çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek ve terör propagandası barındıran tüm içeriklerin denetlenip ve yayınlanmaması sadece TRT'nin değil tüm yayıncı kuruluşların uymakla yükümlü olduğu yasal bir zorunluluktur. TRT'de 2016 yılında konusunun uzmanları tarafından denetlenen 32.848 program içerisinden sadece 2 TV programı, 30 TV reklam spotu, 8 radyo reklam spotu ve 208 müzik eseri yasal gerekçelerle yayınlanmamıştır. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun günümüzde bir sanatçıyı yasaklaması söz konusu değildir ve ismi geçen sanatçıların eserleri TRT'nin değişik mecralarında halen yayınlanmaktadır. Saygıyla duyurulur.''

208 şarkı neden yasak TRTden ilk açıklama...

 

Kaynak:SÖZCÜ / Başak KAYA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.