MÜZİK DÜNYASI ANKARA HUKUK FAKÜLTESİ’NDE BULUŞTU

MÜZİK DÜNYASI ANKARA HUKUK FAKÜLTESİ’NDE BULUŞTU

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü işbirliği ile Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi” başlıklı bir panel düzenledi.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, A.Ü. Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi [FİSAUM] ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü [WIPO] işbirliği ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde  “Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi” başlıklı bir Panel düzenlendi. 

Panele, Yargıtay üyeleri hâkimler ve savcılar, ,yerli ve yabancı uzmanlar, avukatlar, sanatçılar ve öğrenciler katılım gösterdi. Müzik sektörü telif birlikleri MSG, MESAM, MÜYORBİR ve MÜYAP yetkilileri ile Avrupa Müzik yöneticileri Cengiz Erdem ve Deniz Erdem, DMC Genel Müdürü Samsun Demir, Kalan Müzik Genel Müdürü Hasan Saltuk gibi çok sayıda müzik yapımcısı da panelde hazır bulundu. Garo Mafyan, Orhan Gencebay, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Belkıs Akkale, Isra Gülümser, Burhan Şeşen, Onur Akın, Aşkın Tuna, Bülent Pozam ve Suat Suna gibi sanatçılar da Panel’de katılımcı olarak yer aldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettişi ve Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özgür Semiz’in telif hakları, telif birlikleri ve müzik endüstrisini ele alan kapsamlı sunuşu ile başlayan panelde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda yapılması zorunlu olan değişiklikler ve telif birlikleri tarafından Türkiye’de hak takibinde karşı karşıya kalınan yassal zorluklar üzerinde duruldu.

SANATÇILAR TELİF HAKLARI MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR...

Panelde söz alan Orhan Gencebay, Garo Mafyan, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Belkıs Akkale, Suat Suna gibi sanatçılar, telif hakları mücadelesinde ve hak arayışında yaşadıkları sorunları muhataplarına bizzat iletme fırsatı buldular.

Panelde özellikle Avrupa ülkeleri, ABD ve Türkiye’de mahkemeler önüne gelen örnek vakalar üzerinde durularak,  hukuki anlamda “umuma iletim” kavramının nasıl yorumlandığı ve yorumlanması gerektiği ile ilgili görüşler paylaşıldı.

Gerçekleştirilen Panel, hukuk, akademi ve müzik endüstrisi çevrelerince bugüne kadar Türkiye’de telif hakları konusunda düzenlenen en önemli akademik etkinliklerden biri olarak değerlendiriliyor.   

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.