Necip Fazıl Kısakürek... "ŞAİRLERİN SULTANI", 113.DOĞUM YILDÖNÜMÜMDE YAD EDİLECEK!..

Necip Fazıl Kısakürek... "ŞAİRLERİN SULTANI", 113.DOĞUM YILDÖNÜMÜMDE YAD EDİLECEK!..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden şair, yazar ve fikir adamı üstât Necip Fazıl Kısakürek'i doğumunun 113.yılında yad edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk edebiyatına katkı sunan şair ve yazarlarımızı doğum ve ölüm yıl dönümlerinde hatırlamaya ve hatırlatmaya devam ediyor.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, “Şairler Sultanı” Necip Fazıl Kısakürek’i kendi şiirlerinden bestelenen eserler ile anacak.  

“Doğumunun 113. Yılında Necip Fazıl Kısakürek’i Anma Programı”, 24 Mayıs Çarşamba günü  Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fikirleri ile çığırlar açan ve “Ben ve Ötesi”,

“Sonsuz­luk Kervanı” ile “Çile” adlı eserlerin sahibi Necip Fazıl Kısakürek, şef Taşkın Savaş yönetimindeki Yakarış Müzik Topluluğu’nun vereceği konserle yâd edilecek.

İzleyicilerin ilgiyle takip edeceği programda, Taşkın Savaş’ın Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinden bestelediği; “Ufukda Pas Tuttu”, “Yıllar Bir Gözyaşı”, “Dağda Dolaşırken”, “Kim Bilir Nerdesiniz”, “Ne Hasta Bekler Sabahı”, “Bilmem Kaçı Kaç Geçe” ve “Canım İstanbul” adlı eserlerinin de içinde bulunduğu on iki şarkı seslendirilecek. Anma konserine solist sanatçılar;

Işık Ersin, Murat Erdoğan, Evren Evin ve Mert Erağan katılacak. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına yeni bir soluk getiren Necip Fazıl Kısakürek’i anma programı, 20.00’de başlayacak. Etkinlik, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.  

Türk edebiyatının “Sultân-üş Şuarâ”sı: Necip Fazıl Kısakürek  

Modern Türk şiirinin mistik şairi olarak bilinen Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Amerikan ve Fransız kolejlerinde tamamlamasının ardından Bahriye Mektebi'ne gitti. Lisede Yahya Kemal, Ahmet Hamdi (Akseki) ve İbrahim Aşkı gibi isimlerden ders aldı.

İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten (1924) sonra Maarif Vekâleti’nin açtığı sınavı kazanarak Fransa’ya gitti. Bir yıl sonra tekrar yurda döndü.

Şairliğe on yedi yaşında başlayan Kısakürek’in ilk şiirleri, Yeni Mecmua'da yayımlandı. Paris dönüşü yayımladığı Örümcek Ağı (1925) ve Kaldırımlar (1928) adlı şiir kitapları ile genç yaşta edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı.

1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınan Kısakürek, o dönemde Türk basınının merkezi olan Bâbıâlî'nin önde gelen isimleri arasında yer aldı. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşadı.

Bu dönemde ahlak felsefesini savunduğu tiyatro eserleri verdi. Tohum, Para ve Bir Adam Yaratmak piyesleri büyük ilgi gördü. 1943-1978 yılları arasında 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu Dergisi yoluyla İslâmcı görüşlerini kamuoyuna duyuran ve Büyük Doğu Hareketi’ne önderlik eden şair, 25 Mayıs 1983 yılında hayatını kaybetti. 1980'de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü almaya lâyık görülen Kısakürek, aynı yıl Türk Edebiyatı Vakfı tarafından verilen beratla “Sultân-üş Şuarâ” yani “Şairlerin Sultanı” unvanını aldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.