Nora-Bir Bebek Evi... İBB ŞEHİR TİYATROLARI'NIN YENİ OYUNU!..

Nora-Bir Bebek Evi... İBB ŞEHİR TİYATROLARI'NIN YENİ OYUNU!..

stanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Henrik Ibsen’in yazıp Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği adlı oyunu seyirciyle buluşturuyor

 

Oyun, 24 Ocak 2018 Çarşamba günü saat 20.30’da Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde ilk gösterimini yapıyor.

Oyunun konusu:

Modernizmin tiyatrodaki kurucusu Henrik Ibsen doğumunun 190. yılında çağdaş insanın dramını anlatmaya devam ediyor.

Maddi baskı altında rekabete sürüklenen bireylerin yıkımını ve yok olan değerleri ele alırken, insan onuru ve kişiliğinin eşsiz yanına vurgu yapıyor.

Konusunu gerçek yaşamdan alan başyapıtında gerçek sevgi üzerine kurulmayan birlikteliğin ve birey olarak kadının varolamadığı bir yuvanın nereye savrulacağını gösteriyor.

“Nora (Bir Bebek Evi)”, yazımının üzerinden yüz kırk yıl geçmiş olmasına rağmen bugün de tartışılmaya ve güncelliğini korumaya devam ediyor.

Oyunun yönetmeni Ali Gökmen Altuğ, Nora-Bir Bebek Evi’ni şöyle anlatıyor:

“Henrik Ibsen’in 1879’da yazdığı “Nora - Bir Bebek Evi”, dünya tiyatrolarında defalarca oynanmıştır.

Sahnelenme biçimlerinde yenilikçi, modern hatta avant garde olarak adlandırabileceğimiz birçok farklı biçimle seyirci karşısına çıkmıştır.

Şehir Tiyatroları’nda 34 sene önce oynanan “Nora - Bir Bebek Evi”ni bugün sahnelerken, metnin “klasik” yapısına sadık kalarak sahnelemeyi seçtim.

Klasik oyunların “modern” yorumlarına hiç itirazım olmamakla beraber belki daha konservatif bir yerden baktığım için bu metinlerin özellikle ödenekli tiyatrolarda özgün haliyle seyirciyle buluşması gerektiğine inanıyorum.

Sahneleme biçimim ve yorumum üstüne yolumu belirleyen temel etkenlerden biri bu yaklaşımım oldu.”

Jale Karabekir ve Feride Eralp’in çevirdiği, müziğini Tolga Çebi’nin, dramaturgisini Gökhan Aktemur’un, sahne tasarımını Eylül Gürcan’ın,  kostüm tasarımını Gamze Kuş’un,  görsel-ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, efekt-ses tasarımını Hamza Değirmenci’nin yaptığı, fotoğraflarını Ahmet Çelikbaş’ın çektiği oyunda; Berna Adıgüzel, Canan Kübra Birinci, Cengiz Tangör, Hakan Arlı, Mert Tanık, Nurdan Gür, Yeşim Koçak rol alıyor.

Oyun, 24-27 Ocak, 31 Ocak-3 Şubat 2018 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.