Demet ÖZELGÜN

Demet ÖZELGÜN

RAMAZAN BAYRAMINDA NASIL BESLENELİM?

 

Bayramlar hepimiz için sevdiklerimizle sağlıklı beslenmeden çok keyfin ön planda olduğu ve birlik, beraberlik içinde büyük ziyafet sofraları ve bolluk, bereket demektir.

Ramazan günlerinde değişen yeme-içme saatlerinin ardından yaklaşan bayram günleriyle normal rutin beslenme alışkanlıklarımıza dönmeye hazırlandığımız şu günlerde uzun süreli açlık ve akşam saatlerinde olan beslenmenin ardında bayram boyunca yeme içme alışkanlıklarında nelere dikkat etmeli?

Ramazan ayında oruç tutarken farklılaşan metabolizmanın oruçla ikiye düşen öğün sayısı ve bayramda değişen rutine uyum sağlamaya çalışırken midede hazımsızlık, gaz, bağırsak sistemi rahatsızlıkları gibi şikayetleriyle karşılaşmak mümkündür. Bu problemlerle karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken kurallardan bazıları;

  • Güne güzel bir kahvaltı ile başlanmak,
  • Hafif yiyecekler tüketilmek,
  • Porsiyon kontrolüne dikkat edilmek,
  • Az ve sık öğünler tercih edilmek,
  • Yiyecekleri çok iyi çiğnemek,
  • Bol su içilmek,
  • Öncelikle sütlü tatlı-dondurma ve meyvelere tercih edilmek gibi sıralamak mümkündür.

Hafif bir kahvaltıyla güne başlayın. Peynir, yumurta, domates, salatalık, yeşillik, zeytin ve ceviz ile sağlıklı bir kahvaltı sizin için ideal olacaktır. Kahvaltıda karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek reçel, bal, çikolata gibi tatlı besinlerden uzak durmalı,  kızartmalardan, börek ve diğer hamur işi besinleri tercih etmemelisiniz. Tek seferde fazla miktarda tüketmek yerine,  3-4 saatte bir öğün yapmalı, yemeği azar azar ve yavaş yavaş tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Bayramda ve bayramdan sonra da sıvı alımı mutlaka arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz hoşaf-komposto gibi sıvı içeceklerden faydalanılmalısınız.

Çok iyi bir antioksidan kaynağı ve kansere karşı koruyucu etkileriyle yeşil çay ve beyaz çaydan içmek metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcıdır, çubuk tarçın veya limonla aromanlandırarak metabolizmanıza destek olabilirsiniz.

Yaz aylarına denk gelen bayram günlerinde havalar da sıcak olduğu için ikramlarınızın türünü değiştirebilir, mesela geleneksel tatlılarımızdan baklava yerine, sütlü tatlılar, dondurma, meyve tatlıları tercih etmelisiniz.

Yavaşlayan metabolizma ve bağırsak hareketlerini unutmayın. 1 ay boyunca dinlenen vücudunuza 3 günde her şeyi yiyerek yüklenmeyin lütfen. Bol sebze meyve tüketerek özellikle bağırsaklarınızın çalışmasına destek olunmalıdır. Bayram ziyaretlerine giderken yürüyüş yapmayı tercih etmelisiniz.

Aynı zamanda bu dönemde çocuklarınızın da tükettiği şeker ve şekerli besin miktarlarına dikkat etmeli, aşırı tüketimi engel olmalısınız.

Sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice bayramlar…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.