Türk Dil Kurumu... MAHKEMEDEN KADINLARI SEVİNDİREN HABER!

Türk Dil Kurumu... MAHKEMEDEN KADINLARI SEVİNDİREN HABER!

TDK (Türk Dil Kurumu)'nun kadınların büyük tepkisini çeken ve cinsiyet ayrımcılığına neden olan bazı argo kelimeleri sözlükten çıkarmasına mahkeme kararıyla karar verildi.

 

Sözlükte yer alan müsait’, ‘boyalı’, ‘yollu’, ‘taze’, ‘kötüleşmek’, ‘oynak’, ‘kötü yola düşmek’, ‘teslim etmek’, ‘esnaf’, ‘serbest' gibi argo kelimelerin kadınları rencide ettiği gerekçesiyle açılan davada karar alan mahkeme, TDK'nın söz konusu argo ifadeleri sözlükten çıkarmasına karar verdi.

Halkevleri Eşbaşkanı Dilşat Aktaş, 2015’te TDK’nın yayınladığı Türkçe sözlüklerde ve internet sayfasında, ‘müsait’, ‘boyalı’, ‘yollu’, ‘taze’, ‘kötüleşmek’, ‘oynak’, ‘kötü yola düşmek’, ‘teslim etmek’, ‘esnaf’, ‘serbest’ gibi kelimelerin argo anlamlarının cinsiyet ayrımcılığına dayalı aşağılayıcı ve küçük düşürücü ifadeler içerdiğini belirterek, argo karşılıkların sözlükten çıkarılmasını talep etti. 

TDK, başvuruyu reddetti. Aktaş da avukatı Sevinç Hocaoğulları aracılığıyla TDK’nın ret kararının iptali için Ankara 6. İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.