TÜRK SİNEMASI BİR EMEKÇİSİNİ DAHA KAYBETTİ!

TÜRK SİNEMASI BİR EMEKÇİSİNİ DAHA KAYBETTİ!

Yeşilçam sineması'nda "Godzilla Selahattin" lakabıyla nam salmış tarihi isim Selahattin Geçgel vefat etti..

Selahattin Geçgel'in cenazesi bugün İstanbul Feriköy Behram Çavuş camiiden ikindi namazından sonra kılınacak cenaze namazı sonrası toprağa verilecek..

godzillaselahattin_cemyilmaz.jpg
 

SİNEMAYA ADANMIŞ BİR YAŞAM

Yeşilçam'ın bilindik tek set amiri olarak hafızallarda yer tutan Selahattin Geçgel, Türk Sinemasına ilk sis makinesini, fünyeyi, kendi imkanlarıyla yaptığı jimmy jip'i, panther'i ve stady cam'i getiren şahıstır.

1936'da tokat'ta doğmuştur. Küçüklüğünde su tesisatçısında çalışmış sonra istanbul'a gelip atlas sinemasının önünde gazoz satıp 35 mm ile tanışmış,makinistlik yapmış ve çalışkanlığını gören metin erksan'ın sayesinde de 1956'da kamera arkasında çalışmaya başlamıştır. 

selahattin_gecgel.jpg

Lakabı da şuradan gelmektedir, 1961'de Metin Erksan'ın çektiği "mahalle arkadaşları" filminde, o sıralar türkiye'ye yeni gelen "godzilla" filminin de etkisiyle yönetmen metin erksan'ın "yahu amma da güçlü kuvvetli adam, godzilla mübarek" demesiyle bu sıfat üzerine yapışıp kalmıştır. 

Tarlabaşı'ndaki dükkanında gençlere Yeşilçam'da kullandığı set malzemelerini ücret talep etmeyip destek vermekteydi. Tunç başaran'ın bir filminde dağın tepesine şaryoyu çıkarırken kalp krizi geçirip, on gün sonra "sinema bekletilmeye gelmez" diyerek tekrar setlere dönmüş ve 70'li yaşlarında son yaptığı iş olan "gurbet kadını" dizisiyle de emekli olmuştu. 

İLK FİLMİ SUSUZ YAZ

Gençliğinde setlerde çalışmanın yanı sıra Metin Erksan'ın 1963 Berlin'de altın ayı alan "Susuz Yaz" adlı filminde (ki bu Türkiye'ye ilk uluslararası ödül alan film niteliğini de taşır) oyuncu olarak görev almıştır. Yılmaz Güney, Halit Refiğ, Ömer Lütfi Akad ve birçok ünlü yönetmenle çalışmıştır. 

YILMAZ GÜNEY SİLAH ZORUYLA SUYA SOKTU

2006'daki "fikret bey" filminde küçük bir rolde karşımıza çıkmış ve 2009'da ogün sanlısoy adlı genç müzisyenin klibinde oynamıştır.

bir gün yılmaz güney ustanın bir filminde ufak bir rol oynayacakmış. sahnede suya dalıp çıkmaması gerekiyormuş. sanırım ölüm sahnesi gibi birşeydi. hatırlamıyorum tam. ama godzilla baba nefesini çok tutamıyormuş. buna sinirlenen yılmaz güney silahını çekmiş ve suya ateş etmeye başlamış. korkan godzilla baba dalmış suya sahne bitene kadar da çıkmamış. sonra yılmaz güneyle beraber kahkahalar atarak sahneyi izlemişler. (onur uygun)Onun adı Selahattin, Godzilla Selahattin

Kaynak:http://www.haberpi.com/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.