UEFA VE KALP VAKFI; ÜNLÜ İSİMLERİ BİR ARAYA GETİRDİ!..

UEFA VE KALP VAKFI; ÜNLÜ İSİMLERİ BİR ARAYA GETİRDİ!..

Türk Kalp Vakfı'nın resmi üyesi olduğu Dünya Kalp Federasyonu ile UEFA’nın birlikte başlattıkları “Türkiye’deki Şehirli Çocuklar” projesi basın toplantısı Sütlüce Lazzoni Hotel'in katkılarıyla gerçekleşti.

Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın, Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban, Türk Kalp Vakfı Çocuk Kardiyoloji Direktörü Prof. Dr. Türkan Ertuğrul, Eski Milli Takım Futbolcusu Metin Tekin, Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Osman Korkmaz, Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu Üyesi Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Düşmez, Doğan Haber Ajansı Spor Müdürü Faik Gürses, Gurur Aydogan, Yeliz Yeşilmen, Reyhan Karaca, Emre Kızılırmak, Turabi Çamkıran, Ülkü Aşaröz, projenin çocuk yüzleri Banu Miray ve Emir Berke'nin katıldığı basın toplantısı renkli görüntülere sahne oldu.

 "Türkiye’deki Şehirli Çocuklar" projesiyle, çocuklara eğlenceli oyun sporları yapma imkânı sunarak, fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapmak ve bir ömür boyu sürebilecek sağlıklı alışkanlıklar kazandırmak amaçlanmaktadır. 

07-12 yaş grubundaki çocukların fiziksel aktivite alışkanlıklarını araştıran Türk Kalp Vakfı, çocukların yüzde 65’inin düzenli egzersiz yapmadıkları tespitine ulaştı. Araştırmaya göre, yoksul ailelerin çocukları imkansızlıktan, gelir düzeyi yüksek olan ailelerin çocukları ise rahat yaşam nedeniyle hareket edemiyor. Şişli İlçesinde tespit edilen okullarda çalışmalara başlayan Türk Kalp Vakfı "Türkiye'deki Şehirli Çocuklar" projesiyle çalışmalarını genişletmeyi hedefliyor. 

 Proje, Harbiye İlkokulu ve Selahattin Eyubi Hamza Saruhan Ortaokulu’nda başladı. Okulların öğrencilerinin de katıldığı toplantıda, küçük oyuncu Emir Berke de Türk Kalp Vakfı yararına çıkarılan 12 Kalp albümünde seslendirdiği şarkıyı söyledi ve dinleyicilerden tam not aldı.

Tüm konuşmacılar, fiziksel harekete ve kalp sağlığına büyük önem verilmesi gerektiği üzerinde durdular.

Hareket etmenin önemine değinen Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semiramis Sekban, "Hareket hareket hareket! Hayatımızda, hareketin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz, okuyoruz... Türkiye bazında bir araştırma yapıldı ve ülkede hareketin az olduğu gözlemlendi. Hareketli yaşamın çocukluk çağlarından benimsenmesi gerektiği vurgulanarak bu konuda çocuklarımız üzerinde ve de aile bireylerinde çeşitli çalışmalar başlatmak üzere start alındı. Bugün burada bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza teşekkürü bir borç bilirim" diye konuştu.  

“Türkiye’deki Şehirli Çocuklar Projesi” Koordinatörü Ali Sırrı Ören, "Şehirdeki Çocuklar Projesi, uluslararası bir projedir.. İlk olarak Romanya’da, Romanya Kalp Vakfı tarafından Bükreş’te uygulanmış, daha sonra İspanya’da İspanya Kalp Vakfı tarafından Madrid’de uygulanmış, Slovenya’da Slovenya Kalp Vakfı tarafından uygulanmış. Projenin ana amacı, çocuklardaki fiziksel aktivite erişimini ve farkındalıklarını artırmaktır. Özel amaç ise fiziksel aktivite yoluyla spor yapmaya alıştırmak ve bu alışkanlıkları edinmelerini sağlamaktır. Bunun için 5 aylık bir program tasarlandı. Her dönemde iki okul seçilecek, bunlardan bir tanesi ilkokul, diğeri ortaokul olacak. Bu okullardaki çocuklara her gün birer saat oyun oynatılacak. Sokak oyunları. “Vücudunu tanı” şeklinde bir farkındalık kampanyası yürütülecek" diyerek proje hakkında bilgi verdi.  

Yeşil sahaların Sarı Fırntına'sı Metin Tekin, "Geçmişte çocuklar sokaklarda oynardı. Bugün bunun sağlanması pek mümkün değil. 4 yaşında bir oğlum var ve bilgisayardan, tabletten nasıl uzak tutacağımızı düşünüyoruz. Türk Kalp Vakfı'nın bu anlamda emek ve katkısı çok değerli" dedi.  

Doğan Haber Ajansı Spor Müdürü Faik Gürses ise "Ben küçüktüm Metin Tekin top oynuyordu. Büyüdüm Metin Tekin hala dinç ve sağlıklı. Hepimizden genç gösteriyor. Sanat güneşimiz Zeki Müren ve Kemal Sunal, kalbine yenik düştü. Bu iki büyük sanatçımız kontrollerine ve gıdalarına dikkat etselerdi bugün aramızda olabilirlerdi. Anne babalara da çocuklara yemek konusunda çok ısrarcı olmamalarını öneririm" diyerek kalp sağlığında dikkat çekti. 

Basın toplantısına katılan ünlü oyuncu Emre Kızılırmak, 6 yaşında basketbola başladığını belirterek, "Kalabalık şehirlerde çocuklarımız evlere tıkalı kalıyorlar. Mecburen internet ile vakit geçiriyorlar. Aileler çocukları spora teşvik etmeli" diye konuştu.  

REYHAN KARACA: ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLENDİRMELİYİZ

Geçmişte Anaokulu ve İlköğretim okullarında öğretmenlik yaptığını açıklayan ünlü şarkıcı Reyhan Karaca, "Müzik eğitimi verirken bile çocukları hareketlendirmeye çalışırdım. Çocuklar maalesef beslenme bozukluğu ve hepimizi hapseden internet canavarı ile baş etmeye çalışıyor. Ben çocukluğumda sokaklarda top oynardım. Şimdi ciddi bir hareketsizlik var. Beslenme olumsuzluğu nedeniyle hepimiz risk altındayız. Banu Noyan'a beni böyle bir projeyle tanıştırdığı için çok teşekkür ediyorum. Elimden gelen her şeyi çocuklarımız için yapacağım" sözleriyle çocuklarımızı bilinçlendirmemiz gerektiğini belirtti.  

GURUR AYDOĞAN: SPORDA BAŞARIMIZ  YOK 

Türk Kalp Vakfı İletişim Başkanı Banu Noyan'a kendisini böyle bir projeye dahil ettiği için teşekkürlerini sunan oyuncu Gurur Aydoğan, "Hayatta çok önemli iki şey var, birincisi kalbimiz, kalp sağlığımız elbette... Diğeri ise iyi kalpli olmak... Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Futbola yönelen çok gencimiz var ama başarımız yok. Olimpiyatlarda çok iyi dereceler yapacak gençlerimiz çıkmalı" diyerek gençlerin spora yönelmelerini tavsiye etti.  

TURABİ: SAĞLAM KAFA SAĞLAM VÜCUTTA BULUNUR

Sporcu kişiliğiyle tanınan Turabi Çamkıran da "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. O yüzden herkes spor yapsın" sözleriyle sporun yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini söyledi.  

Oldukça renkli görüntülere sahne olan basın toplantısının ardından Lazzoni Hotel Genel Müdürü Gürhan Sayar, Türk Kalp Vakfı İletişim Başkanı Banu Noyan'a bu önemli organizasyondan dolayı teşekkür plaketi verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.