Zeynep Elbeyli... ATIK VE ARTIKLARDAN OLUŞTURDUĞU SANAT ESERLERİ SERGİSİ AÇTI!

Zeynep Elbeyli... ATIK VE ARTIKLARDAN OLUŞTURDUĞU SANAT ESERLERİ SERGİSİ AÇTI!

Sanatçı Zeynep Elbeyli, Sanko Sanat Galerisi’nde, tamamı atık ve artık kullanılarak hazırladığı SAN/AT/IK tasarımlardan oluşan sergisini açtı.

Sergi açılışına, sanatçının eşi Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın, Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamile Erciyas, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Aykanat, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Belgin Alaşehirli, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Koruk, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) yüzü, televizyoncu ve şarkıcı Zeliha Sunal, Sanko Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Üyesi Murat Köylüoğlu, Sanko Sanat Galerisi eski yöneticisi sanatçı Gülay Karslıgil ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Müdürü Yaşar Değirmenci’nin yanı sıra, çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı.

Konuklarına eserlerine ilişkin bilgi veren Elbeyli, “Aydınlanma Öyküsü 2” ismini verdiği serginin, tamamen atık ve artık malzemelerden hazırlandığını anımsatarak, sergilediği 43 eserin satışından elde edilecek gelirin tamamını kız öğrencilerin okuyabilmesi için burs olarak bağışlayacağını söyledi.

zeynepelbeyli_sergi.jpg

Herkesin bu dünyayı fütursuzca paylaşan ve tüken bireyler olarak çocuklarına daha güzel yarınlar bırakabilmek için sorumlu olduğunu anımsatan Elbeyli, bu kapsamda atıkların geri dönüşümü ve imhası konusunun başlı başına bir gündem ve bireylerin bu anlamda daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

zelihasunal_antepsergi_1.jpg

Bu duyarlılığa katkıda bulunmak için atık kullanarak yaptığı tasarımlarla sergiler açtığını ve açacağını kaydeden Elbeyli, şöyle devam etti:

“Bu sergi ikinci kişisel sergim. Tasarımların hemen hepsini ışıklandırmalı hazırlıyorum ve yaydıkları ışıkların aslında metaforik anlamda zihinsel aydınlanmamızı sağlamalarını ümit ediyorum. Gerçek aydınlanma gözümüzün değil, zihnimizin uyanması ile gerçekleşiyor.

zelihasunal_antepsergi_2.jpg

Böyle birbirine girmiş kavramların felsefi olarak birbirleriyle olan ilişkileri hep düşündüğüm sorguladığım şeylerdi. Bu yüzden, bu tarz çalışmalarıma ‘SAN-AT-IK AYDINLIK’ adını verdim. Aynı şekilde benzer hecelerle İngilizcede de karşılığını buldum. Ben bu tasarımlarıma ‘TRA-SH-INE’ diyorum. ‘TRA-SH-INE’ tescili için başvurdum.

Bu eserlerin hepsi artıklardan tasarlanmıştır. Her birinin kendi hikayesi ve verdiği bir mesaj vardır. Bu serilerinin üç teması var. Birincisi görünen kısmıyla geri dönüşüm. İkincisi rehabilitasyon ile işlevselliği tekrar kazanabilmemin önemini ve gerektirdiği emeği vurgulamak istedim.

zelihasunal_antepsergi_3.jpg

Üçüncü tema ise aydınlama. Öteki diye bir şeyin olmadığını birbiri ile alakasız görünen birçok parçanın bir araya bir anlam kazanmak üzere gelerek aynı bütüne hizmet edebildiğini göstermeye çalıştım. İnsandan başka hiçbir canlı dünyaya zarar vermiyor.

Hepimiz sorumluyuz. İnsanların bulamaca tadında eğlendirirken, düşünmelerini, sorgulamalarını ve özeleştirilerini yapmalarını istedim. Her konuda olduğu gibi çevre bilincinin çocukluk yaşta verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Keşke SAN-AT-IK çalışmalar ilköğretimde ders olarak işlense.” 

Şarkıcı Zeliha Sunal ise iki yıldır ÇEVKO’nun tanıtım yüzü olduğunu anımsatarak, “Aslında gönüllü elçisiyim. Bizler çevreye karşı çok duyarlıyız ve bu konuda herkesin yanındayız. Elbeyli ailesi benim dostlarım. Destek için buradayım. Bu serginin burada açılmasını çok kıskandım. En kısa zaman kendisini İstanbul’da ağırlayacağız. Bu tür faklı sergiler daha çok yurtdışında oluyor. Zeynep Elbeyli’yi tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra, Sanko Sanat Galerisi eski yöneticisi, sanatçı Gülay Karslıgil,  SANKO Holding tarafından bastırılan ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nin bilimsel yayını olan “Belkıs Zeugma ve Mozaikleri” isimli bilimsel yayını sanatçıya takdim etti.

Elbeyli’nin sergisi,19 Şubat’a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

SANATÇI

Hacettepe Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden 1984 yılında mezun olan Elbeyli, 1989’da alanında Erciyes Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.

Yaşamdaki döngülere yüklediği anlamla atıklara ilgi duyan sanatçı, SAN/AT/IK tasarımlar yapıyor. ''TRA/SH/İNE'' adını verdiği, üç temayı buluşturan tasarımlarından oluşan serisinin ilk örnekleriyle 2014 yılında “Bir Aydınlanma Öyküsü” adlı sergisini açtı. Sergideki eserlerin tamamı atık ve artık kullanılarak tasarlanmış aydınlatmalı objeler-heykellerden oluştu.

Elbeyli, 2012 yılında profesyonel alana  taşıdığı takı tasarımlarına sanat anlayışını yansıtıyor. Sanatçı, unique (eşsiz, nadir, benzersiz, özgün) olmanın doğallığında, çeşitliliğin zenginlik olduğu inancından hareketle hazırladığı serileri Ortadoğu Mücevherat Fuarında sergiledi ve kutnu kumaş - gümüş kombinasyonuyla tasarlanan ilk takı ve kol düğmesine imza attı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Kutnu Kumaş Tanıtım Projesi’ne takı tasarımlarıyla destek veren sanatçının diğer çalışmaları şöyle:

“Gelenekten Geleceğe (Hışva Han – Gaziantep, Kutnu Kumaş Tanıtım Projesi. Mayıs 2015), Bir Aydınlanma Öyküsü (Gaziantep Üniversitesi Cenani Sanat ve Kültür Merkezi -Gaziantep, Ekim 2014), Ruhumun Arka Bahçesi (Ortadoğu Mücevherat Fuarı - Gaziantep, Mayıs 2014), Şimdi Lale Zamanı (Ortadoğu Mücevherat Fuarı - Gaziantep, Nisan 2013), Bujider Takı Tasarım Yarışması finalisti (BIJOUX EXPO TURKEY 2012, İstanbul)”

Elbeyli, evli ve iki çoçuk annesi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.