Zülfü Livaneli... 'NAZIM HİKMET' ÖDÜLÜNE DEĞER BULUNDU!

Zülfü Livaneli... 'NAZIM HİKMET' ÖDÜLÜNE DEĞER BULUNDU!

70. yaşını kutlayan müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli'ye Moskova’da düzenlenen bir törenle dünya edebiyatına yaptığı katkılardan dolayı, ‘’Nâzım Hikmet Ödülü’’ verildi.

Bremen’deki ünlü konser salonu Sendesaal’de Alman müzisyenler Livaneli eserleri çaldı. St. Stephanie kilise korosunun da yer aldığı konserde bir konuşma yapan Alman Parlamentosu Başkan Vekili Claudia Roth şunları söyledi:

"Zülfü Livaneli, siyasi anlamda örnek aldığım bir insan; o bizler için Avrupa’daki Türkiye dostları için, Türkiye’nin aydınlık, geleceğe yönelik yüzü.

Türkler ile Yunanlıların, Ermenilerin, Kürtlerin barış içinde birlikte yaşamaları için on yıllardır yaptığı çalışmalar, bir barış projesi olarak Avrupa açısından da büyük önem taşıyor. 

Zülfü yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da ve birçok dostunun bulunduğu Almanya’da da sanatçı kimliğiyle, yazılarıyla, siyasal durusuyla insan hakları ve barış için caba harcayan insanlara umut veriyor. “Bizim Türkiyemiz sensin. Sen bizim özlediğimiz Türkiyesin!” Aynı zamanda Alman parlamentosu başkan vekili olarak da belirtmek istiyorum:

Sevgili Zülfü, Almanya da senin yurdun sayılır!” Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir ise şu mesajı gönderdi: "Sevgili Zülfü abi, Keşke ben de dostların arasında olup, çocuklarıma hep anlattığım dolu dolu geçen ömrünün 70. basamağını seninle birlikte kutlayabilseydim. 

Koca bir ömre, kimi yakalasam hep gururla dinlettiğim sayısız beste ve hediye verirken aklıma gelen onlarca kitap ile şimdi maalesef aramızda olmayan Yaşar Kemal’le senaryosunu birlikte yazdığın muhteşem filmler sığdırdın.

 Ülkeni ve insanlarını hep çok sevdin. Yaşanan haksızlıkları, çekilen acıları, yüreğinin en derinliklerinde hissettin. Sadece sanatçı ya da sanatçı kimliğinle değil, muhalif kişiliğinle de bana ve sayısız gence hep örnek oldun, yol gösterdin.

Köşende oturup, olana bitene seyirci kalmaktansa sokakta, sahnede, alanlarda ve siyasetin tam orta yerinde hep mücadele ettin, hep “başka bir yaşam mümkün”ü haykırdın. Ki bunun bedelini yeri geldi sürgünle, hapisle ödesen de inadına “bir insan ömrünü neye vermeli”nin yaşayan sembolü oldun hep.

Zülfü abi, seni anlatmaya kelimeler kifayetsiz, söylenecek her söz eksik. Kısa ve öz: İyi ki varsın, iyi ki doğdun abi." Alman basını Livaneli’yle çeşitli söyleşiler yaptı.

Daha sonra Yunanistan’a geçen Livaneli’ye, Patras’ta 2220 yıllık Antik Odeon tiyatrosunda, onun ve Theodorakis’in eserlerinden oluşan bir konser verildi.

Yunan yorumcuların sunduğu konserden sonra Patras Belediye Başkanı tarafından Livaneli ve Theodorakis’e ‘’Akdeniz’in Büyük Bestecileri Ödülü’’ takdim edildi. 

Kaynak:medyatava

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.