3. Kırmızı Lale Film Festivali... ŞAŞALI BİR KAPANIŞ TÖRENİ İLE SONA ERDİ !..

3. Kırmızı Lale Film Festivali... ŞAŞALI BİR KAPANIŞ TÖRENİ İLE SONA ERDİ !..

Hollanda’nın Rotterdam-Amsterdam ve Eindhoven şehirlerinde Hollanda-Türkiye Kültür Vakfı tarafından düzenlenen 3. Kırmızı Lale Film Festivali Eindhoven Nadlab sinemasında yapılan kapanış töreni ile sona erdi.

Kırmızı Lale Korosu’nun konseriyle başlayan törende Rotterdam Başkonsolosluğu adına bir konuşma yapan Muavin Konsolos Ulvi Dağrendereli, sinemanın insana dair tüm duygu ve değerleri aktaran, önyargıları silen ve kültürel hafıza olarak benliğimizde yer eden bir sanat olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti; “Avrupa’nın önemli ülkelerinden Hollanda’da düzenlenen Kırmızı Lale Film Festivali’nin Türkiye sinemasına sağladığı katma değerin yanında Hollandalı sinema ilgilileri için de farklı ve etkileyici bir soluk olduğunu düşünüyorum. Son yıllarda uluslararası arenada büyük bir ivme kazanan Türk sinemasının en iyi örneklerinin Rotterdam, Amsterdam ve Eindhoven şehirlerinde geniş bir izleyici kitlesine sunulmasından mutluluk duyuyoruz. Bu etkinliği büyük bir özveriyle gerçekleştiren vakıf yöneticilerine teşekkürlerimizi sunar ilerleyen yıllarda festivali Benelux ülkeleri kapsamında geliştirerek hedefledikleri noktaya ulaşmalarını dileriz.”

Törende ayrıca Eindhoven Belediyesi Kültürden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mary-ann Scheurs’da bir konuşma yaparak Kırmızı Lale Film Festivali’nin Hollanda ve Türkiye arasında kurduğu kültürel köprünün önemine değindi. Scheurs festival başkanı ile festivale katkısı olan tüm ekibi tebrik ederek sözlerine şöyle devam etti; “Kırmızı Lale Film Festivali düzenlendiği ilk yıl normal görüldü, ikinci yıl tesadüf olarak yorumlandı ancak üçüncü kez düzenlendiğinde artık kalıcı bir festival olduğunu göstererek rüştünü ispatladı" dedi. Kapanış töreninin ardından yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun “En İyi Film Ödülü” alan “Kar Korsanları” filmi izleyicilere sunuldu.

29 Mayıs’da Hüsnü Şenlendirici ve Ferhat Göçer’in sahne aldığı konserle izleyicilerine merhaba diyen festivalin açılışı 31 Mayıs Pazar günü Rotterdam Kültür Merkezi Lantaren Venster salonlarında gerçekleştirilmişti. Sunuculuğunu Janset ile Sipke Jan Bousema’nın üstlendiği açılış töreninde Türk sinemasının ünlü sanatçısı Filiz Akın “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ile onurlandırıldı.

Festivalin bu yılki en önemli konuklarından birisi de sinemamızın usta yönetmeni Ferzan Özpetek oldu. Özpetek, Amsterdam’da bulunan tarihi Tucinsky sinemasında gerçekleştirilen Masterclass (Sinema Okulu) etkinliğiyle izleyicilerin ilgi odağı oldu. Katılımcılar festival kapsamında usta yönetmenin Serseri Mayınlar, Kemerlerinizi Bağlayın ve Karşı Pencere filmlerini izleme fırsatını da buldular.

Film, belgesel ve kısa filmlerden oluşan 39 Türk filminin izleyicilere sunulduğu festivalin yarışma bölümünde Murat Düzgünoğlu’nun “Neden Tarkovski Olamıyorum”, Ayhan Sonyürek’in “İyi Biri”, Çiğdem Vitrinel’in “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku”, Onur Ünlü’nün “İtirazım Var”, Faruk Hacıhafızoğlu’nun “Kar Korsanları”, Kaan Müjdeci’nin “Sivas” ve Can Erzincan’ın “Yeni Dünya” filmleri yer aldı.

Usta yönetmen Derviş Zaim’in başkanlığında, Türkiye ve Hollanda’nın değerli isimlerinden Yönetmen İlksen Başarır, Yönetmen Kees Hin, Kuratör Bianca Taal ve Köşe Yazarı/Film Eleştirmeni Ronald Rovers’dan oluşan festival jürisi tarafından yapılan değerlendirmeyle “En İyi Film” ödülünün sahibi Faruk Hacıhafızoğlu’nun yönetmenliğinde çekilen Kar Korsanları filmi oldu. “En İyi Yönetmen” ödülünü ise Sivas filmiyle Kaan Müjdeci alırken, “Seyirci Özel Ödülü”ne Murat Düzgünoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Neden Tarkovski Olamıyorum filmi layık görüldü, “Hollanda-Türkiye Sinema Eleştirmenleri Ödülü”nün sahibi ise yönetmenliğini Ayhan Sonyürek’in yaptığı İyi Biri filmi oldu.

Amsterdam’ın Het EYE Sinema Merkezi’nde yapılan bir törende film ödülleri sahiplerini bulurken usta yönetmen Ferzan Özpetek’e de “Kırmızı Lale Ustaya Saygı Ödülü” sunuldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.