60. Antalya Altın Portakal Film Festivali... SANSÜR SÖYLEMLERİNE JÜRİDEN SERT AÇIKLAMA!

60. Antalya Altın Portakal Film Festivali... SANSÜR SÖYLEMLERİNE JÜRİDEN SERT AÇIKLAMA!

Belgesel yönetmeni Nejla Demirci'nin 'Kanun Hükmü' adlı belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarılmasının üzerine jüriden açıklama geldi.

Belgesel yönetmeni Nejla Demirci, dün yaptığı açıklama ile ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin Altın 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarıldığını duyurdu.

Demirci, festival yönetiminin, belgeseli seçkiden çıkarma gerekçesi olarak belgeseldeki bir karakterinin yargı sürecinde olmasını gösterdiğini belirterek, kararı “belgesel sinemaya bir darbe” olarak niteledi.

Yönetmenin açıklamasının ardından bugün jüri üyeleri belgeselin seçkiye ancak tekrar alınması durumunda görevlerini yerine getirebileceklerini belirtti.

“ŞAŞKIN VE ÜZGÜNÜZ”

Jüri üyelerinin sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı açıklama şu şekilde:

– “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri olarak, ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık.

“SANSÜR YAPTIRIMININ NORMALLEŞMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

– Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz.

– Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.'

İMZACILAR

Metinde Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsür, Ali Ağa, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakçı, Anna Maria Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine ve Ahmet Gürata'nın imzası bulunuyor.

OYUNCULAR SENDİKASI: JÜRİYİ TEBRİK EDİYORUZ

Oyuncular Sendikası'ndan yapılan açıklamada jürinin kararının tebrik edildiği bildirildi.

Sendika, şu ifadeleri kullandı:

– “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen ve KHK ile ihraç edilen kamu emekçilerinin ihraç sonrası mücadelelerini konu alan ‘Kanun Hükmü’ adlı belgesel film; “yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığı etkilememek” açıklamasıyla seçkiden çıkarılmıştır.

– ‘Kanun Hükmü' filminin seçkiden çıkarılması açık bir sansür uygulamasıdır. Bu sansürü kesinlikle kabul etmediğimizi bildiriyor ve alınan bu karardan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz. Ayrıca, başta önceki dönem Genel Başkanımız Sayın Demet Akbağ olmak üzere tüm jüri üyelerini, film seçkiye yeniden alınana kadar görevlerini bırakma kararlarından ötürü tebrik ediyoruz.

– Oyuncular Sendikası olarak sektörümüzde yaşanan sansür uygulamalarının son bulması için çalışmaya devam edeceğimizi saygılarımızla bildiririz.”

Belgesel, kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin ve öğretmen Engin'in ihraç sonrası gösterdikleri mücadeleyi anlatıyordu.

Kaynak:sözcü.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.