Asena... TARSUS'TAN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE SELAM ÇAKTI!

Asena... TARSUS'TAN ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNE SELAM ÇAKTI!

Asena, işadamı sevgilisi Hasan Dere'nin, memleketi Tarsus’u ziyaret etti.

Aile ziyaretinin yanı sıra Tarsus’un tarihi ve doğal güzelliklerini de gezen çiftin en çok etkilendikleri yer ise Çanakkale Zaferi Kültür Parkı oldu.

2003 yılında jilet olmak üzereyken o zaman Tarsus Belediye başkanı olan şimdi ise Mersin Büyükşehir Belediye başkanı olan Burhanettin Kocamaz tarafından satın alınarak Tarsus’a getirilen ve aslına uygun olarak onarılan Nusrat Mayın Gemisi’ni ziyaret eden Asena gözyaşlarına hakim olamadı.... Ve;

"-Ülkemizin hatta dünyanın kaderini değiştiren bu kahraman geminin önünde saygıyla eğiliyorum... Bu gemi olmasaydı, belki de bugün yurdumuzda anlı şanlı Türk Bayrağı değil, başka ülkelerin bayrakları dalgalanıyor olacaktı... Kendi küçük ama yaptığı hizmeti büyük olan bu gemiyi gezerken gördüğünüz gibi gözyaşlarımı tutamadım." dedi...

İçi ve dışı orijinaline uygun olarak yeniden yapılan Nusrat mayın gemisinin her köşesini gezen Asena ve Hasan bey, şanlı tarihimizin bu eşsiz hatırasından çok etkilendi. 

asena_nusretgemisi_1.jpgasena_nusretgemisi_2.jpg

Dünyanın tarihini değiştiren Nusrat Mayın Gemisi önünde poz veren Asena, ‘Gemiyi yok olmaktan kurtaran ve Tarsus’a getirilmesini sağlayan Burhanettin Kocamaz’a ne kadar teşekkür etsek yetmez’ dedi.
NUSRET MAYIN GEMİSİ
Almanya’nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret, 1913’te Osmanlı Donanması’na katıldı.
Nusret’in, 7 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi.
Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki Nusret, 7-8 Mart gecesi, düşmanın girmesine çok yakın bir zaman kala 26 mayını boğazın sularına döşedi.

İtilaf kuvvetleri, Nusret’in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı üç büyük gemisini boğazın serin sularına gömdü.
Çanakkale Boğazı’na döşediği mayınlarla Türk tarihinin kaderini değiştiren ve asıl adı "Nusrat" olan gemi daha sonra Nusret oldu. Nusret, Çanakkale Savaşları’ndaki görevini kahramanlıkla yapıp ordudaki görevini 1955’te tamamladı.
Daha sonra özel bir firma tarafından satın alınan ve 1962 yılından itibaren "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet veren gemi, kullanım süresini doldurduğu 1990 yılında Mersin Limanı’nda atıl kaldı.
Yaklaşık 10 yıl batarak su altında kendi kaderini yaşayan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle tekrar karaya çıkartıldı.
Mersin Limanı’nda bir süre daha bekleyen gemi ihaleye çıkarılması sonucu Tarsus Belediyesi tarafından satın alınarak, 3 parça bölünüp 3 tır ile yaklaşık 4 saatlik yolculuğun ardından 2003 yılında Tarsus ilçesine getirildi.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda aslına sadık kalınarak inşa edilen ve şu an Çanakkale’de sergilenen bir örneği de bulunan ’Nusret Mayın Gemisi’nin orijinali 2003 yılında Mersin’in Tarsus ilçesindeki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda hizmete açıldı.
Aslına uygun olarak hazırlanan bal mumu heykellerle ve üç boyutlu gezi alanıyla yeni nesillere Çanakkale Savaşları’nın tarihini anlatan Nusret’in sergilendiği Çanakkale Zaferi Kültür Parkı’nda Seyit Onbaşı ile Atatürk ve silah arkadaşlarının heykeli, Çanakkale Temsili Şehitliği de bulunuyor.
12 yıldır Tarsus’ta bulunan Nusret Mayın Gemisi bugünlerde ziyaretçi akınına uğruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.