Aşık Veysel... MEZARI BAŞINDA ANILDI!

Aşık Veysel... MEZARI BAŞINDA ANILDI!

Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 49'uncu yıl dönümünde doğum yeri olan Sivas'ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde mezarı başında anıldı.

Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 49’uncu yıl dönümünde, Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki mezarı başında anıldı.

“DEDEM BİR DERYAYDI”

asikveysel-torun.jpg

Şarkışla Kaymakamlığı koordinesinde gerçekleşen programda ilk olarak Sivrialan Köyü Muhtarı Hüseyin Keçeci ile Aşık Veysel’in ailesi adına torunu Burak Keçeci birer konuşma yaptı.

 Keçeci, “Dedemi 49’uncu ölüm yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. Dedem bir deryaydı.

Bu deryanın içerisinde vatan, insan sevgisi, birlik beraberliği, doğa sevgisi ve çalışkanlığı vardı.

Yaşamı boyunca türkülerinde gelecek kuşaklara bu temel kavramları aktarmış ve öğütlerde bulunmuştur.

Bu öğütler ışığında dostları onu asla unutmayacak ve kalbinde yaşatacaktır” diye konuştu.

Sivas Valisi Salih Ayhan, Veysel'in geleceğe yönelik güzel eserler bıraktığını söyledi.

Medeniyetimizin özünde aşk ve sevgi olduğunu vurgulayan Ayhan, “Bu toprakların mayasında sevgi vardır, bu mayaya hizmet edenler hiçbir zaman unutulmazlar.

İşte biz de dostları olarak O'nu unutmadık, unutmayacağız.

Bin yıl boyunca bu topraklara hizmet etmiş ebedi ve ezeli Türk yurdu olmasına katkı sağlamış büyüklerimizi anmak bizim vazifemizdir” dedi.

UNESCO 2023 YILINI AŞIK VEYSEL YILI İLAN ETTİ

UNESCO’nun 2023 yılını ‘Aşık Veysel Yılı’ ilan ettiğini ifade eden Vali Ayhan, “Ozanlık geleneğinin en güçlü temsilcisi sadece Sivas'ta değil ülkemizde değil evrensel olarak dünyada bilinirliği olan UNESCO tarafından da dikkate alınmış ve Aşık Veysel yılı ilan edilmesine karar kılmıştır.

Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcileri arasında yer alan Aşık Veysel'in vefatının 50'nci yıl dönümü olan 2023 tarihi, UNESCO anma ve kutlama yıl dönümleri programındadır” diye konuştu.

“O’NUN SÖZLERİ, FİKİRLERİ BİZ İDARECİLERE REHBERDİR”

Ozanlığın en büyük üstadı olan Veysel'i her zaman örnek aldıklarını anımsatan Vali Salih Ayhan, “O'nun sözleri, fikirleri, düşünceleri biz idarecilere rehberdir.

O, sevgi dediği, birlik dediği, beraberlik dediği, toprak sevgisi dediği, vatan sevgisi dediği, Cumhuriyet dediği fikirlerini ve düşüncelerini bizlere aktardı, biz idarecilere ışık oldu.

Biz de inşallah onun fikirlerini daha çok sahipleneceğiz ve daha çok bir araya geleceğiz.

Bu topraklara, bu diyarlara, Anadolu'ya daha çok hizmet edeceğiz” dedi.

Şarkışla Kaymakamı Gökhan Dolaş ile Sivas Milletvekili Ulaş Karasu da söz alarak ünlü ozanın evrensel mesajlar verdiğini belirtip, Aşık Veysel’i rahmetle andıklarını ifade etti.

Ünlü ozanın mezarına çiçekler bırakılmasının ardından Aşık Veysel Müzesini gezen Vali Ayhan, CHP Milletvekili Karasu ve beraberindekiler, Aşık Veysel’in eserlerini seslendiren Sanatçı Mustafa Özarslan'a eşlik etti.

Program, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk Göldere’nin Aşık Veysel’in türkülerini anlatan gösterisi ile son buldu.

Kaynak:sözcü.com.tr / Orhan BOZKURT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.