Başka Sinema Ayvalık Film Festivali... 'HER ŞEY İYİ GİTTİ' GÖSTERİMİYLE SONA ERDİ

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali... 'HER ŞEY İYİ GİTTİ' GÖSTERİMİYLE SONA ERDİ

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali salgına rağmen büyük ilgiyle karşılandı.

İlk kez düzenlendiği 2018 yılından beri başta Ayvalıklılar olmak üzere sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği Başka Sinema Ayvalık Film Festivali geçen yıl pandemi nedeniyle verdiği bir yıllık aranından ardından bu yıl 2-8 Eylül tarihleri arasında izleyicilerle buluştu.

Festival, 2 Eylül akşamı Ayvalık Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreninin ardından Leos Carax’ın Temmuz ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan filmi Annette’in gösterimiyle başladı ve 8 Eylül’de François Ozon’un yine Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan filmi Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine ile sona erdi. 

Direktörlüğünü Azize Tan’ın üstlendiği Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde bu yıl “Türkiye Sineması 2020 - 2021”, “Hayaletler, Hatıralar”, Buradan Nereye?”, “Olmaz Olmaz Deme”, “Kulaktan Kulağa” ve “Çocuklar İçin Sinema” başlıklı bölümlerde toplam 44 film gösterildi; yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, sinema sektörü temsilcileri, basın ve öğrencilerden oluşan 155 konuk ağırlandı.

Program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festivalin afişi bu yıl Cansu Uzun Gün’ün illüstrasyonu ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla hazırlandı.


Film gösterimleri Vural Sineması’nda ve Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da açık havada pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirildi.

Fırtına uyarısı nedeniyle 6 ve 7 Eylül’de amfideki gösterimler festivalin geçtiğimiz yıllarda kullandığı mekânı Sanat Fabrikası’na taşındı. 

3 Eylül’de düzenlenen Kariyo & Ababay Vakfı (KAV) Yılın Yönetmeni Ödül Töreni’nde 2021 KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’nü Çatlak filmiyle kazanan Fikret Reyhan’a ödül heykelciği ve 100.000 TL’lik ödül çekini KAV Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo  takdim etti.

Fikret Reyhan’dan önce sahneye geçen yıl Aşk, Büyü, Vs. filmiyle ödüle layık görülen ancak pandemi nedeniyle ödülünü alamayan Ümit Ünal adına Selen Uçer çıktı ve Ünal’ın 2020 yılında kazandığı Yılın Yönetmeni Ödülü’nü onun adına kabul etti.

Geceye Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de katıldı. 

İzmir, Diyarbakır ve İstanbul’dan farklı üniversite ve sinema kulüplerinden gelen 22 üniversite öğrencisi her gün yönetmen, yapımcı, senarist, dağıtımcı gibi sektör profesyonelleri ile Aima’da gerçekleşen atölyelere katıldı.

Bunun dışında üniversitelerden gelen gönüllü öğrenciler festivalin farklı bölümlerinde çalışarak organizasyona büyük katkı sağladılar.


Festival konukları film gösterimleri aralarında amfitiyatroda özel olarak festival konukları için hazırlanan Kendine Has Lounge, Onbeş Ayvalık ve Mola Cunda’da gerçekleşen kokteyllerde Ayvalık’ın tadını çıkarttılar.

Sardunya’nın yönetmeni Çağıl Bocut, oyuncuları İlayda Elif Elhih, Ahsen Eroğlu, yapımcısı Çağlar Bocutoğlu, Uğur Şahin ve Gülgün Dedeçam; İnsanlar İkiye Ayrılır’ın yönetmeni Tunç Şahin, oyuncuları Burcu Birik, Nezaket Erden, yapımcılarından Ersan Çongar, senaryo danışmanı Derya Yanmış, Bir Nefes Daha filminin yönetmeni Nisan Dağ, oyuncuları Hayal Köseoğlu, Oktay Çubuk, Eren Çiğdem, yapımcısı Müge Özen; Beni Sevenler Listesi filminin yönetmeni Emre Erdoğdu, oyuncuları Halil Babür, Can Evrenol, Hayal Köseoğlu, yapımcısı Tanay Abbasaoğlu, yardımcı yapımcısı Beste Yamalıoğlu;

Dirlik Düzenlik filminin yönetmeni Nesimi Yetik, oyuncuları Dudu Yetik ve Betül Esener; Aşk, Büyü Vs. filminin yapımcısı Tayfur Aydın, oyuncusu Selen Uçer; Çatlak filminin yönetmeni Fikret Reyhan, oyuncuları Hakan Salınmış, Hakan Emre Ünal, Canan Atalay, Tuğçe Yolcu, Süreyya Kilimci, yardımcı yönetmeni Serap Aydoğan, yapımcısı Nizam Reyhan  ve yardımcı yapımcısı Seda Turan; Disonans filminin yönetmeni Ramin Matin, senaristi ve yapımcısı Emine Yıldırım; Mamaville filminin yönetmeni Irmak Karasu, Kulaktan Kulağa filmlerinin yönetmenlerinden Rozerin Tadik ve Fatoş Güneri filmlerinin gösterimlerinde izleyicilerle buluştular.

Festivalde, yazar-akademisyen Zeynep Sayın festivaldeki Çatlak, Dirlik Düzenlik, Sardunya, Her Şey İyi Gitti gibi filmlerde de işlenen aile temasından yola çıkarak  “Aile, Özel Mülkiyet, Devlet” konulu bir sohbet gerçekleştirdi.

“Buradan Nereye Gidiyoruz?” başlığı altında ise iklim krizinin geldiği noktayı farklı yöneleriyle tartışmaya açan bir panel, bir de sohbet düzenlendi; 

“Süheyla Doğan ile İklim Krizi, Ekoloji ve Kadın Olmak” ve  Defne Koryürek moderatörlüğünde Önder Algedik, Özlem Altıparmak ve Ebru Baybara Demir’in konuşmacı olduğu “Bu, Gelecek Yazların En Seriniydi”. 

Panelde aslında bir sistem krizi olan iklim krizinin nasıl ve neden bu noktaya geldiğini, bu bozulmanın matematiği konuşuldu.

Festival kapsamında gerçekleştirilen “Ali Erdemci İle Rastlantıdan, Kontrole...

Film Yapımı; Hızlandırılmış Bir Giriş” atölyesi de büyük hem öğrencilerin hem de sinemaseverlerin katılımıyla gerçekleşti.

Çocuklar İçin Sinema bölümündeyse Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Buluşmaları’nın katkılarıyla Katia Benrath’ın yönettiği, kendi ayakları üzerinde duran 12 yaşındaki cesur bir kız çocuğunu anlatan Rocca Dünyayı Değiştiriyor/Rocca Changes the World filmi Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde ücretsiz olarak gösterildi.

Gösterime küçük sinemaseverler ve aileleri büyük ilgi gösterdi. 

Festival bu yıl, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Kariyo & Ababay Vakfı, Kültür için Alan, Kendine Has, Bilginer - Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakıf (ASKEV), Setur Marinas Ayvalık, Fatma - Mustafa Kürşat, İnci - Mehmet Vural, Eren - Sabit Tapan, Levent- Yiğit Gürçay, Goethe Institute, Ma’adra Vineyards, Penti, Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), Koop, Ayvalıkzade, Atölye Delice, Cunda Gözde’nin değerli katkılarıyla gerçekleştirildi.


Başka Sinema Ayvalık Film Festivali önümüzdeki yıl yine merakla beklenen filmlerle Ayvalık’ta sinemaseverlerle buluşmaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.