BAYRAMDA KİLONUZU NASIL KONTROL ETMELİSİNİZ?

BAYRAMDA KİLONUZU NASIL KONTROL ETMELİSİNİZ?

Bu yıl Ramazan'ın Ağustos ayına denk gelmesi ve oruç tutulan sürenin geçtiğimiz yıllara göre daha uzun olması birçoğumuzun beslenme düzeninin değişmesine sebep oldu.

Ramazan Bayramında Kilo Almamak için Çarpıcı Tüyolar

Bir aylık orucun ardından başlayacak bayram tatili; uzun süren açlığın ardından beslenme düzenimizin tekrar değişmesine neden olacağı için özellikle bu dönemde tükettiğimiz gıdalara çok daha fazla dikkat etmeliyiz.

Oruç tutan birçok kişinin psikolojik olarak bayramda aşırı yemek yeme eğilimine girmesi, metabolizmanın bozulmasına ve buna bağlı olarak gaz, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi şikayetlerinin artmasına yol açacaktır. Tüm bu olumsuz durumlardan etkilenmemek için eski yemek yeme alışkanlıklarına yavaş yavaş geçmeniz gerekir.

Birbirinden lezzetli tatlıların ve ikramların yapıldığı 'Ramazan Bayramı'nda kilo almamak için bazı küçük ama etkili önlemler alabilirsiniz:

1. Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

Bayram nedeniyle aile ziyaretleri sırasında genelde öğünler şaşabilir. Her gidilen yerde ikram edilen tatlılar birçok öğünün arada kaynamasına neden olduğu için iyi bir günlük beslenme planı yapın.

2. Tek tip beslenmekten kaçının.

Et, sebze, süt ve tahıl grubu yiyeceklerden sadece birer çeşit yemek hazırlayın (yani pişirdiğiniz yemeklerin hepsi aynı gruptan olmasın) ve hepsinden ölçülü tüketin. Bayram menülerinizi dengeli oluşturmaya gayret edin.

3. Bol sıvı tüketin.

Ramazan aylarında su tüketiminin az olmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve sulu gıdaların tüketimine önem verin. Sıvı gereksinmenizi su, taze meyve suyu, ayran gibi sağlıklı içeceklerle karşılayın. Çay-kahve tüketimlerinize dikkat etmeye çalışın.

4. İkramlara Dikkat Edin.

Ziyarete gittiğiniz bir evde tatlı yediyseniz bir sonrakinde sadece içecek ikramlarını kabul edin. Her gittiğiniz evde yemeniz gerektiğini düşünüyorsanız küçük porsiyonlarda yemeyi seçin veya ikramlara hayır demeyi öğrenin.

5. Akşam Hafif Yemeğe Özen Gösterin.

Gün içinde çok yediyseniz akşam sadece yoğurt ve meyve tüketin, bu öğününüzü hafif geçirin.

6. Hareket Etmeyi Unutmayın.

Bayram ziyaretlerinizi, mesafeler yakınsa yürüyerek yapın. Her gün 30-60 dakika tempolu yürüyerek hem bağırsak hareketlerinizi düzenler hem de yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Ayrıca fazla kalori aldığınızda da yakmak için fırsat yaratmış olursunuz.

7. Bayram Ziyaretlerine Aç Gitmeyin.

Cezbeden ikramlarla baştan çıkmamak için bayram ziyaretlerine veya gezmeye aç gitmeyin. Bayramda ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin, yoğurt ve meyve yemeyi ihmal etmeyin. Misafirinize baklava-kadayıf gibi karbonhidrat değeri yüksek tatlılar yerine daha hafif sütlü tatlılar hazırlamayı tercih edin.

8. Az ve Sık Yiyin

Bedeninizin eski düzenine dönmesi için bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye yemeye özen gösterin. Kızartma ve yağlı yiyeceklerden olabildiğince uzak durun.

Bilinçsizce tüketilen tatlı ve çikolataların mide yanması ve bağırsak bozuklukları gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olduğu bayramlarda, kilonuzu korumanın en doğru yolu bir sonraki öğünü sadeleştirmek olacaktır.

Özellikle kalp ve şeker hastaları, tansiyonu ve mide rahatsızlıkları olan kişiler yeme içmelerine çok daha dikkat etmeli. Yapılan ikramlara hayır demesini bilmeli, hatta şeker hastaları ara öğünlerini bir kaba koyup yanlarına almalılar.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.