BAYRAMDA TATLIYA KARŞI KOYMANIN YOLLARI NE?..

BAYRAMDA TATLIYA KARŞI KOYMANIN YOLLARI NE?..

Bayramı keyifli ve sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız tatlıya `Dur` demeniz lazım. Nasıl mı?

Ne de zordur bayram tatlılarına karşı koymak. Ama hem keyifli bir bayram geçirmek hem de sağlığınızdan olmamak adına fazla tatlı tüketiminden mutlaka uzak durmak gerekiyor.

Hele ki şekerin zararları bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmışken! Adının aksine; bağışıklığı düşüren birçok rahatsızlığın, sindirim sistemi problemlerinin, fazla kilonun, insülin direnci denilen diyabete başlangıç aşamasının mimarı olan şeker, kansere bile yol açabiliyor.

Peki tam da Ramazan döneminde kısıtlı ve belirli saatlerde beslenme zorunluluğunun ardından gelen, haliyle şölen gibi karşılanan bayramda, tatlılarla mesafemizi nasıl ayarlayacağız? Şekerinden çikolatasına, lokumundan baklavasına ve sütlü tatlılarına çeşit çeşit tatlılara nasıl karşı koyacağız?

Bayram tatlılarına karşı koymak çoğu kişi için zor olsa da onlara da ?dur? demenin yolları var. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu ?Kültürümüzde akrabaların, büyüklerin, dostların ve tüm güzelliklerin bir araya geldiği ve bütün yıl beklenen bayram dönemi şüphesiz ki sağlıklı bir metabolizma ile var olabiliyor. Hem bayramda hem de günlük yaşantınızda sağlığınızdan olmamak için fazla tatlı tüketiminden kaçınmakta fayda var? diyor.

İşte bayramda tatlıya karşı koymanın 7 yolu:

Bayram sabahı kahvaltıyı asla atlamayın

Kahvaltı her zaman öğünlerin kralı. Vücuda sağladığı fayda açısından yerini başka hiçbir öğün tutmuyor. Hele ki Ramazan'da bir ay boyunca tutulan orucun ardından uzmanlar ?güne mutlaka kahvaltı ile başlayın? uyarısı yapıyor. Zira kahvaltı gün içerisinde sürekli bir şeyler yeme ve tatlı tüketme ihtiyacının da önüne geçmeyi sağlıyor. Günün proteinden en yüksek öğünü olan kahvaltı içeriğindeki yoğun aminoasit birleşimiyle birlikte gün boyunca yüksek enerjiyi ve tok kalmayı destekliyor. Bayram sabahı çeşitli peynirler, yağsız bir yumurta ve bol yeşillikler eşliğinde yapılacak bir kahvaltı hem enerji seviyenizin yükselmesine yardımcı olacak hem de ikramlarda hayır diyemeyeceğiniz birçok tatlıya ?dur? diyebilmenize.

Akşam mutlaka probiyotik yoğurt veye kefir tüketin

Bayram sabahından önceki akşam, yatmadan iki saat önce 1 kutu probiyotik yoğurt veya bir bardak kefir tüketmek faydalı. Probiyotik yoğurt ve kefir, Ramazan dönemiyle birlikte yavaşlamaya geçen sindirim sistemini hareketlendiriyor, mide ve bağırsakları yavaş yavaş günlük tempoya alıştırıyor ve içeriğindeki proteinlerle birlikte tok tutarak tatlılara karşı daha rahat karşı koymanızı sağlıyor. Bayramda ve sonrasındaki birkaç hafta uygulayacağınız bu yöntem, daha rahat hissetmenize yardımcı olacak.

Tatlıyı ara öğünlere kaydırın

Bayramda tatlı, şekerleme eksik olmaz şüphesiz hatta bayram deyince ilk akla onlar gelir. Ama önce sağlığınızı düşünerek hareket etmelisiniz. Özellikle de kilolu ve şeker hastalığına yatkın kişilerde kan şekeri seviyesinde belirgin artışa neden olabildiğini aklınıza getirerek çoğu ikramı hiç tereddütsüz kibarca geri çevirebilirsiniz. Örneğin bayram sofrasında öğle ve akşam yemeğinin hemen ardından tatlı tüketmeyip bu hakkınızı ara öğünlere bırakabilirsiniz. Şerbetli ve unlu tatlılar yerine ikram seçenekleri arasında varsa tercihinizi sütlü tatlıdan yana kullanabilir ve sonraki ziyaretleri de düşünerek ikram edilen miktarın ölçüsünü yarıya indirerek tüketebilirsiniz.

Mate çayıyla kan şekerinizi dengeleyin

Vücutta kan şekeri seviyelerini dengelemesi ve vücuttan su atılımını kolaylaştırması ile öne çıkan mate çayı, aynı zamanda tok tutucu özelliğe sahip. Tatlıların çekiciliğine dur demeye de fayda sağlıyor. Zencefil, kekik ve tarçın ilavesi ile günde 2 fincan tüketeceğiniz mate çayı, hem kan şekerinizin dengelenmesine hem de tatlılara rahatça karşı koymanıza fayda sağlayabilir.

Ziyarete boş mideyle gitmeyin

Uzun saatler aç kalan metabolizmada kan şekeri düşüyor ve iştahınızın daha da açılmasına neden oluyor. Hal böyle olunca ikramlarda seçimlerinizi kontrol etmeniz de güçleşiyor. Bu nedenle enerji değeri düşük fakat sizi tok tutabilecek gıdalara yönelmeniz fayda sağlayacak. 10 adet badem-fındık ya da 4 yarım cevizi 1 bardak ayran veya 1 kase kaymaksız yoğurt ile tüketebilirsiniz. Yine yazın su oranı yüksek meyveleri tercih edin, tabii ölçüyü kaçırmamak koşulu ile? Veya arada yenilen yeşilliklerle dolu salatalar bu seçimlere örnek oluşturabiliyor.

Akıllı seçimler yapın

Ziyaretlerin art arda sıralandığı bayram günlerinde seçiminizi doğru yönlendirmeniz gerekiyor. Ziyaretlerden birkaçında tercihinizi yalnızca şekersiz kahve veya çay eşliğinde değerlendirmeniz faydalı. İkram seçenekleri arasında yeşil çay ve ayran geçiyorsa mutlaka yer verin. Gün içinde aşırıya kaçmamak şartıyla tüketeceğiniz sıvı besinler, hem tatlı ikramını geri çevirmeye hem de fazla enerji alımına dur demenize katkı sağlayacak.

Tempolu yürüyüş tatlı isteğini azaltıyor

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; hareketlilik ve yürüyüş insülin denilen şeker metabolizmasından sorumlu hormonun duyarlılığını artırıyor. Gün içerisinde yapılan en az yarım saatlik bir yürüyüş, vücudumuzda mutluluk hormonu olan endorfin hormonu salgısını da artırıyor ve tatlı isteğini azaltıyor. 45-50 dakikalık tempolu yürüyüş vücudumuzdaki şeker metabolizması adına da oldukça önemli bir süreç oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.