"Bir Taşım Keyif"... TÜRK KAHVESİNİN 500 YILLIK ÖYKÜSÜNÜ ANLATAN SERGİ !..

"Bir Taşım Keyif"... TÜRK KAHVESİNİN 500 YILLIK ÖYKÜSÜNÜ ANLATAN SERGİ !..

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kahvenin 500 yıllık öyküsünü anlatan "Bir taşım keyif-Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı Müzesi ile Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen kahvenin 500 yıllık öyküsünü anlatan "Bir taşım keyif-Türk kahvesinin 500 yıllık öyküsü" sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Topkapı Sarayı Has Ahırlar'daki törende konuşan Çelik, Türk kahvesinin, yalnızca yeme-içme kültürünün değil, sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurguladı.

Kökleri 16. yüzyıla dayanan Türk kahvesi kültürünün, kendine has pişirme tekniği ve sunumunun yanı sıra etrafında şekillenen gelenekleriyle de kültürün çok önemli bir parçası olduğunu dile getiren Çelik, kahvenin, Osmanlı döneminde hem sarayda hem de günlük yaşam içinde sosyo-kültürel bir olgu olarak ön planda yer aldığını aktardı. Çelik, özellikle saray yaşamında kahve ikramının, törensel bir hava içinde özenle yapıldığını, bu amaçla sarayda kahvecibaşılık teşkilatının ihdas edildiğini anlattı.

Bakan Çelik, "Örneğin vezirlere kahve ikram edilecek zamanlar ve bu merasimin nasıl yapılacağı teşrifata kaydedilmiştir" dedi.

Ramazan ve kurban bayramlarının son günlerinde saraya gelen önemli devlet adamlarının, rütbelerine göre Darüssaade Ağası'nın veya Silahtar Ağa'nın odalarında kahve ikramı yapıldıktan sonra huzur-u hümayuna kabul edildiklerini kaydeden Çelik, padişahın tahta çıkma törenlerinde, sultan Hırka-i Saadet Dairesi'ne girdiği vakit, hazır bulunan vezirlere, arslanhane denilen yerlerde kahve ve tatlı ikram edildiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.