ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI ALZHEİMER`IN İLACI,SOSYAL YAŞAM!

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI ALZHEİMER`IN İLACI,SOSYAL YAŞAM!

İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin düzenlediği `Alzheimer Paneli`nde konuşan uzmanlar, her 68 saniyede bir kişinin yakalandığı Alzheimer hastalığına karşı yalnızlık yerine zengin bir çevreyi, akdeniz diyeti ile fiziksel aktiviteleri, önerirken, kolestrol ve

Tüm dünyada en çok rastlanılan hastalıklardan biri olan ve her 68 saniyede bir kişinin yakalandığı Alzheimer hastalığına karşı,İzmir'de düzenlenenpanelde, yalnızlık yerine zengin bir çevreyi, Akdeniz diyeti ile fiziksel aktiviteleri, önerirken, kolestrol ve sigaraya karşı uyarıda bulunuldu.

ALZHEİMER'İN İLACI SOSYAL YAŞAM...

Dünya genelinde hızla yaygınlaşan ve kesin tedavisi henüz bulunamayan Alzheimer hastalığı konusunda "Sevdiklerinizi Unutmayın, Birlikte Hatırlayalım" konulu bir panel düzenlendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Alzheimer Vakfı işbirliğinde düzenlenen Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki panele oldukça yoğun bir katılım gerçekleşti.

Panele eşi veya yakınları Alzheimer olan vatandaşların yanı sıra hastalık hakkına bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlar da katıldı. Panelde konuşan uzmanlar, dünyada her 68 saniyede bir kişinin Alzheimer'a yakalandığını vurgulayarak, hastalıktan korunmak için sosyal iletişimin, sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemine işaret etti.

SEVGİ VE ŞEFKAT VURGUSU...

Panelin açılış konuşmasını, Ege Geriatri Derneği kurucu üyelerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu yaptı.

Konuşmasında yaşlıların sevgi ve şefkata ihtiyacı olduğunun altını çizen Kocaoğlu, "Unutkanlık hepimizin yaşadığı bir sorun. Bu sorunun ileri yaşlarda hastalık haline dönüşmemesi için gereken tedbirlerin alınması için mücadele etmemiz, farkındalık yaratmamız sağlıklı bir toplum için olmazsa olmazımızdır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kapılarını yaklaşık 1 sene önce açtığı Alzheimer Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi bu misyonla hizmet ediyor. Bu merkezde birinci ve ikinci evre Alzheimer ve Demans hastaları yararlanabiliyor. Hastaların sosyal-psikolojik, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını destek oluyoruz.

Yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Bu tamamlayıcı etkinliklerle sağlıklı yaş almaya dair farkındalık artacak, uzun vadede bize katkı koyacaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yaşlılarımızı kucaklamayı sürdüreceğiz. Toplum sağlığı için yaşlı sağlığının önemini her fırsatta dile getireceğiz" diye konuştu.

DÜNYADAN ÇARPICI VERİLER...

Dokuz Eylül Üniversitesi İç Hastalıkları Geriatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık, 65 yaşından sonra her 5 yılda hastalığın sıklığının artığını belirterek, hastaların büyük bir kısmının tanısız bir şekilde toplumda yaşamaya devam ettiğini vurguladı.

Her Demans hastasının Alzheimer olmayacağını söyleyen Işık, "Türkiye'de 100 bin kişiden 2.8 kişisi Alzheimer tarafından vefat ediyor. Dünyada her 68 saniyede bir Alzheimer hastasına tanı konuyor. 2013 yılında ABD'de bu hastalık için harcanan para 203 milyar dolar. Bu hastalık zengin milletlerin hastalığıdır" dedi.

KOLESTROL ÇOK ÖNEMLİ...

Ulusal Azheimer Vakfı ve Geropskiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Eker, panelde "Alzheimer Hastalığına Risk Faktörleri ve Hastalıktan Korunma" konusunda bir sunum yaptı.

Hastalığın oluşumunun aydınlatılamadığını ancak genetik, çevresel ve yaşam stiline bağlı faktörlerin rol oynadığına işaret eden Eker, "Risk faktörleri yaş, cinsiyet, ciddi kafa travması, düşük eğitim düzeyi, kolestrolün yüksek olması ve orta yaştan itibaren yüksek tansiyonla yakından ilgili.

Şeker hastalığı, sigara, alkol, fiziki aktivitenin olmaması, 20'li yaşlardan itibaren geçirilen depresyon ve şişmanlık da risk faktörleri arasında. 75 yaş üstüne yüzde 23, 85 yaş üstünde yüzde 35 - 47 oranında hastalık riski artıyor. Ailede ve yakın aile fertlerinde Alzheimer görünmesi hastalık riskini yüzde 10 artırıyor" ifadelerini kullandı.

HAFIZALARDAKİ HUZUR SERGİSİ...

Eker, hastalık riskini azaltmak için şu alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Bir insanda ne kadar fikir yoğunluğu varsa, Alzheimer hastalığına da yakalanma riski azalıyor. Yükselmiş olan kolestrol 200 - 239 arasında olanlarda bile sadece kalp için değil, bunama için de risk faktörüdür.

Sigara içenler arasında Alzheimer hastalığı oranı çok yüksek. Yapılan çalışmaların sosyal iletişimin önemli olduğunu gösteriyor. Yalnızlık gerçekten yüksek beyin fonksiyonlarını bozuyor.

Yalnızlığı tercih etmeyin. Zengin bir çevre, fiziksel aktivite ve beslenme çok önemli. Akdeniz diyeti, yüksek fiziksel aktivite hastalık riskini azaltıyor.

Kahve ve yeşil çayın hastalığı öneyebildiği ve hastalığı geciktirdiğine yönelik yayınlar bulunuyor. İşlenmemiş zeytinyağı da faydalı." Panelin sonunda dinleyicilerin sorularına yanıt verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi sakinlerinin gündelik yaşamından kareler sunan "Hafızalardaki Huzur" isimli fotoğraf sergisinin açılışı da panelin hemen ardından gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.