Dünya Otizm Farkındalık Günü... TÜRKİYE'DE OTİZME MAVİ IŞIK YAKTI!..

Dünya Otizm Farkındalık Günü... TÜRKİYE'DE OTİZME MAVİ IŞIK YAKTI!..

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otizme mavi ışık yakıldı.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de otizm farkındalığı için mavi ışık yakıldı. Ünlü isimler ve futbol kulüplerinin de destek verdiği kampanya kapsamında, Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu da dijital dünyada Otizme Mavi Işık yaktı!

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde her 59 çocuktan 1’i için konulmakta.2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, Nisan ayı ise otizm farkındalık ayı. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro – gelişimsel bozukluk olan otizm, Nisan ayı boyunca Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde olacak.

Ünlü İsimler Otizme Mavi Işık yaktı!

Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ve çalışmaları ile Dünya Otizm Farkındalık gününde Türkiye’deki ikonik binalar mavi ışıkla aydınlatıldı, pek çok ünlü isim otizme dikkat çeken mesajlar verdi.

Çağrıya kayıtsız kalmayan ünlü isimler arasında; Neslihan Atagül Doğulu, Kadir Doğulu, Pınar Deniz, Sarp Akkaya, Alina Boz, Alp Navruz, Mine Tugay, Güliz Ayla, Sunay Akın, Ebru Şahin, Esra Erol, Enis Arıkan, Serap Paköz, Çağla Şikel, Kalben, Sercan Badur, Müge Anlı, Metin Uca, Şahin Irmak, Şükrü Özyıldız, Pelin Akil, Seda Öğretir, Hazal Türesan, Bade İşçil, Toygar Işıklı, Dilan Deniz Çiçek, Müge Dağıstanlı, Gülşen Yüksel, Rıza Kocaoğlu, Demet Akalın, Özgür Aras, Ceyda Düvenci, Bülent Şakrak, Deniz Baysal, Doğa Rutkay, Demet Şener, Nur Tuğba Algül, Gülben Ergen, Özge Ulusoy, Ebru Akel, Ahu Yağtu, Pelin Öztekin, Ömür Sabuncuoğlu, Fatih Ürek, Gökçen Arıkan, Yüksel Aytuğ, Duygu Bal, Ali Aksöz, Neslihan Yeldan, Bülent Cankurt da vardı.

Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor, Gençlerbirliği, Konyaspor, Başakşehir gibi pekçok spor kulübü de Tohum Otizm Vakfı tarafından başlatılan kampanyaya destek oldu.

2 Nisan’da ışıklar Otizm Farkındalığı için yandı!

BM’nin otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için deklare ettiği 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, “Otizme Mavi Işık Yak” Kampanyası’nın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile otizm farkındalığına destek vermek için akşam saatlerinde birçok ikonik bina da mavi ışık ile aydınlatıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FSM Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü başta olmak üzere; Amasya Şehir Aydınlatması, Amasya Kalesi, Amasya Antik Kral Mezarları ve Yeşilırmak kenarındaki Yalıboyu, Kadıköy Boğa Heykeli, Pamukkale Travertenler, Four Seasons Hotel, İzmir, Ekonomi Üniversitesi, Zorlu Center, Spine Tower Maslaki Akmerkez Ofis ve Kuleleri, Sabancı Center, Folkart Towers, Nidakule Göztepe, Radisson Blu Hotel Kayseri, Konya Tropik Kelebek Bahçesi, Halkbank Genel Müdürlük Binası, Ramada Gümüşhane, Eskişehir Masal Şatosu, Diyarbakır Surlar, The Land of Legends, Watergarden, Grup İmaj Aydınlatma, Rotana Hotel, Mall of İstanbul, İzmir Mistral Tower ve Megapol, Ankara Değirmen Köprü, Antalya Büyükşehir Belediye Binası ve Yeni Boğaçayı Projesi, Konyaspor Stadyumu, River Plaza ve Wyndham Grand Otel gibi birçok yapı, AGİD üyelerinin katkılarıyla mavi ışıkla aydınlandı.

Dijital dünyada Otizme Mavi Işık yaktı!

Tohum Otizm Vakfı 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde hem otizme farkındalık yaratmak hem de çocukların eğitimi için ihtiyaç duydukları farklı yaklaşımı sağlamak adına özel bir projeye imza attı.

“Farklı Bir Okul” projesi kapsamında; Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’nun binası gerçek mimari planına sadık kalınarak otizmli çocukların eğitiminde yardımcı bir teknoloji olarak olumlu sonuçlar veren Minecraft oyununun içerisinde inşa edildi.

Dijital ortamda bir eğitim alanı yaratılıp, özel eğitim programları hazırlanacak Farklı Bir Okul projesinin açılışı, 2 Nisan’da otizme mavi ışık yakarak yapıldı.

Her 20 dakikada 1 çocuk, otizm tanısı alıyor!

Günümüzde her 59 çocuktan 1’inin otizm riski ile doğduğunu, her 20 dakikada 1 çocuğun otizm tanısı aldığını vurgulayan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, kampanyaya destek verenlere teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Türkiye genelinde yaptığımız araştırmalar gösterdi ki ülkemizde her 10 kişiden 8’i otizmin ne olduğu bilmiyor.

Rakamlar bize otizm farkındalığı konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini gösteriyor.

Otizme Mavi Işık Yak kampanyası ise hem bireysel hem de kurumsal olarak destek verilebilecek ve otizm farkındalığı konusunda herkesi harekete geçirebilecek çok önemli bir kampanya.

Kampanyanın Türkiye elçisi olarak çağrımıza kulak veren, otizmli çocuklarımıza ve gençlerimize ışık olan, 2 Nisan günü #otizmemaviışıkyak an kişi, kurum ve kuruluşlara desteklerinden dolayı teşekkür ediyor, Nisan ayı boyunca yapacağımız farkındalık çalışmalarında da yanımızda olmalarını diliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.