Duru Olmak... YÖNETMENİNDEN ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA!

Duru Olmak... YÖNETMENİNDEN ZEHİR ZEMBEREK AÇIKLAMA!

Nükhet Duru’nun hayatından kesitler anlatan “Duru Olmak” belgeselinin yönetmeni Mu Tunç, belgeselin izinsiz yayınlandığını söyledi.

Konuyla ilgili hakkını Türkiye ve yurtdışındaki mahkemelerde arayacağını dile getiren yönetmen, bir basın açıklaması yayınladı.

İşte o açıklama;

Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur, 

‘’Duru Olmak’’ (Becoming Duru) filminin; Proje Eser Sahibi, Yönetmeni, Yazarı ve Editörlüğünü üstlendiğim belgesel filmi ile ilgili benden herhangi bir yazılı muvafakatname ve/veya onay alınmadan, yine hiç bir sözleşme yapılmadan, avukatım aracılığıyla kendilerini yazılı ve sözlü olarak uyarmamıza rağmen, Yapımcı firma EN PRODÜKSİYON tarafından izinsiz bir şekilde tüm dünyada NETFLIX aracılığı ile yayınlandığını ve üzerimizden haksız kazanç sağlandığını üzülerek paylaşırız. 

Bu sebeple Türk Mahkemeleri ve ileride Los Angeles Yüksek Mahkemesi ve Londra Adalet Yüksek Mahkemesinde, Yapımcı ve beraberinde haksızlık yapanların sergilediği hukuksuz davranışların karşısında doğmuş ve doğacak bütün haklarımızın tüm dünyada yayınlanan ülkelerin mahkemelerinde de peşinde olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.

Bu doğrultuda, uzunca bir süredir çeşitli röportajlar, eksik bilgili basın bültenleri ve beyanatlar vererek, sosyal medya içerikleri üzerinden ünlü insanları da dahil ederek, kamuoyunda projenin mimarı ve eser sahibiymiş algısı yaratma çabası içerisinde olduklarını tespit etmiş bulunmaktayız.

Değerli basın kuruluşları ve mensupları ile ünlü kişileri olayların hukuksuz ve izinsiz bir düzlemde gerçekleşmesinden dolayı, bu algı yönetimi sürecine dahil olmamaları yönünde bilgilendirmek isteriz.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu filmi bir PR filmi olsun diye yapmadım.

Filmi anlatan ve izleten de bizlerdik. Bu film hiçbir zaman bir Nükhet Duru biyografisi veya bir ‘albüm belgeseli’ olsun diye yapılmadı.

Filmi yapma sebebim çağdaş Türk pop müziğinin duruluğunu çeşitli tarzdaki sanatçılarla aktarırken, seyirciyi özgün bir şehir yolculuğuna çıkarmaktı.

Filmin ismini bu yüzden “Duru Olmak” koydum. Doğduğum ve büyüdüğüm İstanbul’un güzelliğini tüm dünyaya göstermek içindi.

Fakat konu öyle bir hale geldi ki filmin kendi ruhundan saparak bir PR ve sosyal medya oyununa döndü.

‘’Ödünç alınan anın, tanımsız güzelliğine.’’ ve ‘’Bu kaydettiğim anları bana fark ettiren Tanrıya selam olsun’’ diyerek, kendi kalbimden geçeni yazıp başladığım bu eserimin, benden habersizce alelade bir derginin aracılığı ile yapılan gala ve üstüne de markalara satılıp para kazanılan bir meze filmine dönüştürülmesine ne yazık ki kalbim ve onurum dayanamadı.

Aylardır süren bu süreç beni ve ailemi maddi manevi çok yıprattı.

Yine de son dakikaya kadar düzelir umuduyla iyi niyetimi büyük bir sükunet ile devam ettirdim.

Fakat bu bildiriyi okuyan ve adalet duygusuna sahip olan herkesin şunu bilmesi gerekir; ekibimle iki senedir gece gündüz demeden, tamamen kendi imkanlarımızla ve çok zor şartlarda, büyük sabır göstererek bu projeyi bizler yarattık.

Karşılığında haklarımı almayı beklerken yapımcının bütün projenin mimarı ve başarısı kendilerininmiş gibi lanse etmesi, tüm telif haklarımıza alenen ve göz göre göre tecavüz etmesi hiçbir insanın kaldırabileceği yük değildir.

Bu sebepten ötürü yapımcı veya sanatçının sosyal medyada insanları yanlış bilgilendirerek kamuoyu oluşturması ve farklı şekilde magazinleştirerek Nükhet Duru karşıtı plan içerisindeymişiz gibi davranması ile ismimi veya ekibimden herhangi bir kişiyi hedef göstermeye çalışması ihtimali yüzünden kamuoyunu bilgilendirmek isterim.

Yaşadığımız bu haksız sürecin aynısı saygıdeğer besteci Ali Kocatepe’ye de yaşatılmıştır.

Büyük bir özveriyle sadece “ben istediğim” ve Nükhet Duru’ya “saygı duyduğum” için bu belgesel filmi başarılı olmuştur.

Fakat bu büyük detay hiçbir yerde paylaşılmamıştır. Bu yüzden herkesi bu hukuki süreçte duyarlı olmaları yolunda bilgilendirmek isterim. 

Mu Tunç / Yönetmen, yazar, editörü

BELGESELİN MÜZİKLERİ YAPAN ORKUN TUNÇ'UN BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur

Geçtiğimiz iki yıl boyunca Türk pop müziği tarihinde bizlere güzel anlar ve anılar yaşatmış, "Gözlerin Bulutlu" gibi inanılmaz bir şarkıyı yorumlamış Nükhet Duru ile hem son albümünde ve ardından kardeşim Mu Tunç 'un çekmiş olduğu "Duru Olmak" (Becoming Duru) belgeselinde çalıştım.

Bu özgün filmin her aşamasında büyük bir özveri ve emekle danışmanlık yaptım ve orijinal müziklerini yaptım.

Film 19 Şubat 2021'de bir dijital platformda yayına girdi.

Filmin yapımcısı olan EN Prodüksiyon ile anlaşma sağlayamadığım için filme yaptığım orijinal müzikler, sözleşmem ve imzalı muvafakatım olmadan dijital platformda tüm dünyaya yayınlandı.

Aynı durum yönetmen kardeşim Mu Tunç ve görüntü yönetmeni Ali Kanıbelli için de geçerlidir.

Kardeşim Mu Tunç ile Nükhet Hanım’ı tanıştırmamın sonrasında kardeşim belgesel film fikri ile geldi.

Bunun yanı sıra filmin yapım süreci boyunca birçok kez Yapımcı firmayı alınması gereken izinler konusunda uyardım.

İki sene çalıştığım ve emek verdiğim filmin galasına bile davet edilmediğim gibi röportajlarda / online buluşmalarda filmin yapım aşamasında yaşamış olduğumuz ve kendileriyle paylaştığım olayları sanki Nükhet Hanım ile menajerinin kendilerinin başına gelmiş gibi anlatması benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Kardeşim ve filmin Yönetmeni Mu Tunç'un, görüntü yönetmeni Ali Kanıbelli'nin ve benim, filmin son noktasına kadar verdiğimiz özverilerin ve yaptıklarımızın göz ardı edilmesinin ve bunun yanı sıra her şeyi sanki kendileri yapmışlar gibi gösterilmesinden duyduğum üzüntü sebebi ile bu bilgilendirmeyi yapıyorum.

Biz bu belgesel filmi, filmde yeralan tüm sanatçılara ve onların sevenlerine, cağdaş Türk pop müziğinin dünyada bir anlamı olduğuna inananlara armağan etmek için yaptık.

Bu film yönetmen Mu Tunç'un filmde yer alan tüm sanatçılara bakış açısını Nükhet Duru üzerinden yansıtan özgün bir film belgeseldir.

Söylenecek çok söz var ama varsın birileri bizlerin katkısını, ön görüşlerini ve yaratıcılık ile üretebilme becerisini yok saymaya çalışsın.

Biz “gerçekten duru olan” tüm sanatçıların tarihe adlarının yazılması ve hatırlanmaları adına ülkemizin ve kamuoyunun adaletine güveniyoruz.

Orkun Tunç / Müzik Prodüktörü

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.