GECE HAYATINDA KANUNSUZLUK ALDI BAŞINI GİDİYOR !..

GECE HAYATINDA KANUNSUZLUK ALDI BAŞINI GİDİYOR !..

Siz; istediğiniz yerde yere mendil açıp dilenebilir misiniz?..

Siz; devlet yasağı olmasına karşın, kumarhaneye gidip kumar oynayabilir misiniz?...

Siz, saat kaç olursa olsun müziğinizin sesini sonuna kadar açıp yayın yapabilir misiniz?..

Siz; aklınıza estiği gibi çöplerinizi, özel eşyalarınızı kamuya ait yerlere, sokaklara denizlere atabilir misiniz?

Siz; belinize silahı takıp, istediğiniz gibi sokağa çıkabilir misiniz

Çıkamazsınız? Neden çıkamazsınız?

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu tüm bunları size yasaklar?

Peki;

Siz; herhangi bir restaurantda, gece klübünde ya da eğlence yerinde sigara içebilir misiniz?

Hemen söyleyelim; rahat rahat, hem de fosur fosur, hem de insanların yüzüne üfleye üfleye içersiniz?

Nasıl içersiniz peki?

Çok basit? Yukarıdaki kanunu hiçe sayarak, ayaklar altına alarak ve "RESMEN SUÇ İŞLEYEREK, KANUNLARA KARŞI GELEREK" içersiniz ne yazık ki?

*********************

İşte İstanbul'un eğlence hayatında yaşanan durum budur son zamanlarda?

Neredeyse gittiğim tüm mekanlarda fütursuzca sigaralar yakılmakta, dumanlar tüttürülmektedir?

Hatta bu durum, magazin ve eğlence programlarında görüntülenmekte yayınlanmakta, gazetelerde örneğin bir sanatçıyı izleyen müşterilerin duman altı resimleri yayınlanmaktadır? İş bununla da kalmayıp bazı gazetelerin sigara içilen mekanları isim vererek yayınlamalarına karşın cezai işlem yapılmadığı gibi yapılan kanunsuzluklar aynen devam etmektedir? Hatta bu durum ülkenin tek gazinosunda bile devam etmektedir ki; Hürriyet yazarı Onur Baştürk'ün bunu açıkça yazmasına karşın !.. (Oysa yasa, cep telefonuyla fotoğrafı çekilerek belgelenmiş durumlarda bile ceza kesilmesine olanak tanımaktadır)

Bir başka mekan sahibine durumu "Ya denetlenir ve ceza yerseniz ?" sorduğumda, "Ağbi bizim durum ayarlandı? Biz özel izinliyiz" şeklinde cevap vererek izah (!) ediyor?

Bir başka mekanın ekran görüntülerinden cezalandırılmasına karşın, Belediye Başkanının bizzat duruma müdahale ettiği, ceza kestirmediği ve "Madem içiriyorsunuz, o zaman kapılarınızı kapalı tutun" şeklindeki tamamen yasadışı telkinleri dahi kulağıma gelmektedir?

Oysa; Yasa uygulamada birinci derece sorumluluğu işletme sahiplerine yüklemiş, sorumlu oldukları mekânlarda sigara içilmesi halinde gerekli uyarılara rağmen bunu sürdürülmesine göz yummaları halinde Belediye sınırları içinde belediye encümenince, belediye sınırları dışında mülki amirler tarafından 5.600.- TL ceza ile cezalandırılmalarına hükmetmiştir?

*************************

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "sigaranın ülkenin bir numaralı sorunu olduğunu, terörden beter olduğunu" vurgulamasına, "çıkacak yasayı uygulamayanlar beni karşılarında bulurlar" diye belirtmesine karşın İstanbul'un gece hayatında ne yazık ki "KANUNSUZLUK" alıp başını gitmektedir?

*************************

Bu satırları 7 yıl boyunca SSD (Sigarayla Savaşanlar Derneği) 1. başkanlığı yapmış bir kişi olarak ve kahrederek yazıyorum?

*********************

Bu konuda öncelikle denetleme zaafı vardır. Başta polis, jandarma, zabıta olmak üzere kolluk kuvvetleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı personelin bu denetlemeleri yapması gerekir.

Bu yasa çıktıktan sonra bu konuda Sağlık Bakanlığı ön plana çıkmış, İl Sağlık Müdürlüklerine ve İlçe Sağlık Gurup Başkanlıklarına öncelikli görev verilmiş, polis, zabıta, jandarmanın takip yapması ikinci plana atılmıştır.

Özellikle domuz gribi sorunları ile uğraşmak zorunda kalan sağlık bakanlığının sayıları sınırlı personeli denetleme işlerini tamamen bırakmışlardır. Yasanın başarıya ulaşmasına gönülden destek veren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın tüm iyi niyetli çabalarına rağmen bu alanda bir zaaf oluşmuştur.

Asılında bu iş birinci derecede İçişleri Bakanlığının olmalıydı. Bu güne kadar bu konuda en etkin bakan olması gereke İçişleri Bakanı Prof. Dr. Beşir Atalay'ın bu hususta tek cümlelik bir demeci bile olmamıştır. Sanki İçişleri teşkilatı bunu ikinci derecede bir iş olarak kabul etmektedirler?

Kısacası Sigara yasağı domuz gribine kurban gitmiştir? Oysa ortaya çıkmasından bu yana domuz gribinden ölen kişi sayısının onlarca katı insan sigara ve bağlı hastalıklardan hayatını kaybetmiştir?

Bu yasanın en büyük mimarı başbakanımızdan, kendi sözü olan; sigaranın ülkenin bir numaralı sorunu olduğu, terörden beter olduğu tezi ve gerçeğinin ardında durmasını; Uygulamaya çalıştığı "Demokratik açılım" kadar "Sigara ve dumansız hava" açılımı başlatmasını bekliyor ve diliyoruz?

[email protected]

İŞTE YUKARIDAKİ KÖŞE YAZISININ VİDEOSU

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.