GENÇLER, AZ TUZ İLE İLERİKİ HAYATINIZA YATIRIM YAPIN!

GENÇLER, AZ TUZ İLE İLERİKİ HAYATINIZA YATIRIM YAPIN!

Ergenlik yıllarında tuz alımının azaltılmasıyla yetişkinlikte yaşanabilecek yüksek tansiyon riskini düşürmek mümkün.

Araştırmacılar bu hafta bir açıklamada bulundu: Lise dönemlerindeki gençlerin günlük tuz alımlarını 3.000 mg'a düşürmeleri ile bu ergenler ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp yetmezliği ve kalp krizi riskini önemli bir ölçüde azaltmış oluyorlar.

Bilgisayarlı modelleme analizlerine göre, gençlerin günlük sodyum alış miktarlarını 3.000 mg'a düşürmeleri ile ileriki yaşlarda oluşabilecek yüksek tansiyon risklerini %30 ila %43 arasında azaltabiliyorlar. Bilindiği üzere yüksek tansiyon problemi seneler içersinde kendini göstermez ancak ani bir şekilde gelişerek çok ciddi problemler yaşatabilir.

Amerikan Kalp Derneği'nin Chicago'da yapmış olduğu bilimsel çalışma sonrası yaptığı açıklamaya göre gençlerin tuz alımlarını azaltmaları ile 50'li yaşlara geldiklerinde koroner kalp hastalığının %12'den %7'ye, kalp yetmezliği riskinin %14'den %8'e, kalp krizi riskinin %8'den %5'e düşürüldüğü bildirilmiştir.

Gençlerin günde neredeyse 3.800 mg sodyum tükettiği gözönünde bulundurulursa bu miktarın 1.500 mg'a düşürülebilmesinin büyük faydalarının olacağı gözüküyor.

İşlenmiş gıdalar çok fazla sodyum içermekte. Bir paket Nacho peynirli Doritos'u ele alalım: bu ürünün içinde en az 310 miligram sodyum bulunuyor. Ancak en büyük tehlike pizzada.

Bu araştırmaya danışmanlık yapan California Üniversitesi Profesör Kirsten Bibbins-Domingo, konu hakkında açıklama yaptı: "Sodyum tüketiminin azaltılması sadece sağlığı korumak anlamında değil aynı zamanda gıdaların gerçek tadını alabilmek için de azaltılmalıdır. Bu yeme alışkanlığının genç yaşlarda aşılanması yetişen yeni nesilin de sodyum tüketimini azaltmasını sağlayacaktır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.