GİRİBE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN!

GİRİBE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN!

H3N2 aslında 2011 yılından beri olan domuz kaynaklı bir grip virüs. Peki ama neden herkes grip? Gripten korunmak için ne yapmak gerekiyor? Aşı gripten ne kadar koruyor?

Çevrenize şöyle bir bakın. Herkes ya öksürüyor ya boğazı ağrıyor ya da hapşırıyor. Yüksek ihtimalle bu belirtilere halsizlik sorunu da eşlik ediyor. Herkes gripten dert yanıyor. Bu yılın gribe neden olan virüsü; H3N2!

H1N1 virüsü olarak adlandırılan ve 'domuz gribi? virüsünden sonra şimdi de H3N2 grip virüsü yüzünden pek çok kişi günlerini yatakta geçiriyor. H3N2 aslında 2011 yılından beri olan domuz kaynaklı bir grip virüs. Peki ama neden herkes grip? Gripten korunmak için ne yapmak gerekiyor? Aşı gripten ne kadar koruyor?

Gribin belirtileri nelerdir?

- Yüksek ateş

- Eklem ve kas ağrıları

- Kırıklık ve halsizlik hissi

-Boğaz ağrısı

-Burun akıntısı

-Baş ağrısı

-Kuru öksürük

-Bazen kusma ve ishal de görülür.

Tedavisi nasıl yapılır?

Yüksek riskli gruptan sayılan hastalar, şikayetler başladıktan sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar almalıdır. Hastalığı normal seyirde geçirenler evde kalıp yatak istirahati yapmalı, bol sıvı almalı ve ağrı ve ateş için ateş düşürücü tabletleri kullanmalıdır.

Ancak şikayetler 5-7 günü geçer, ağırlaşır veya ek yeni şikayetler eklenirse bir doktora gitmek gerekir. Korunmak için aşı gereklidir, faydalıdır ve yan etkisi yoktur.

Bunun dışında gripli biri ile temas ettikten sonra ilk 48 saat içinde antiviral ilaçlar ile korumaya başlanabilir. İlaç kullanımı 5-7 gün sürmelidir.

BUNLARI UNUTMAYIN

-Aşınızı yaptırın, merak etmeyin geç kalmadın.

-İlaç kullanma kararını siz değil doktor versin.

-Hijyen ve el yıkama hastalıktan korunmada çok önemlidir.

-Hastaysanız evde dinlenin, yatak istirahatı çok önemli.

-Gribe yakalanmamak için evde kalmak, kalabalık yerlerden ve hastalardan uzak durmak, sık sık elleri su, sabun veya antiseptik sıvı ile yıkamak işe yarayacaktır.

- Gribin bulaşıcılığı, ilk şikayetler başladıktan 7 gün sonra ortadan kalkar. Bu zamanı evde geçirmek hem daha hızlıca iyileşmenizi sağlar, hem de başkalarına bulaştırma

ihtimalini azaltır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.