Güler Sabancı - Japonya Altes Prensesi Akiko... DEDELERİN BAŞLATTIĞI DOSTLUK!

Güler Sabancı - Japonya Altes Prensesi Akiko... DEDELERİN BAŞLATTIĞI DOSTLUK!

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Japonya Altes Prensesi Akiko’yu ağırladı.

Sabancı’nın ev sahipliği yaptığı törende iş dünyası ile bir araya gelen Prenses Akiko, Türkiye’de kültürel çalışmalar yapan Prens Mikasa Vakfı için iş dünyasından destek istedi.

 

Japonya Altes Prensesi Akiko Türk iş dünyasıyla Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde düzenlenen törende bir araya geldi.

Tören, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ömer Arısoy, Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima, Japonya Konsolosu Norio Ehara, Prens Mikasa Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sachihiro Omura, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Türkiye’de kültürel çalışmalar yapan Prens Mikasa Vakfı’nın faaliyetlerinin tanıtıldığı törende, Vakıf tarafından yürütülen Kaman Kalehöyük kazılarıyla ilgili güncel bilgiler de paylaşıldı.

Prens Mikasa’nın desteğiyle 1985 yılında başlayan kazı çalışmaları, geçen yıl itibarıyla yeni kurulan Prens Mikasa Vakfı’nın destekleriyle sürdürülüyor.

 

Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin 130 yıl öncesine, Ertuğrul Fırkateyni'nin batmasına dayandığını hatırlatan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, törende yaptığı konuşmada, “Ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için ekonomik ilişkiler kadar diplomatik ilişkiler de elbette çok önemlidir.

Ancak iki ülke arasında dostluk köprüsünü sağlamlaştıran, derinleştiren ise aslında kültür ve sanattır. Birbirimizin geçmişini ve bugününü anladıkça ilişkilerimiz güçlenir; ortak bir gelecekten bahsetmek ancak o zaman mümkün olabilir.

Bu nedenle Türkiye ve Japonya’nın kültürlerini yakınlaştıran her adımı çok değerli buluyorum. 1985 yılında başlayan kazılar, Kaman’a sadece bir arkeoloji müzesi kazandırmadı; iki ülkenin dostluğu bir dünya mirasını gün yüzüne çıkardı.

Geçtiğimiz yıla kadar Mikasa ailesinin destekleriyle süren kazı çalışmaları, artık Prens Mikasa Vakfı tarafından destekleniyor.

Anadolu kültürleri ve arkeolojisi ile ilgili çalışmalar yürütmek amacıyla kurulan Vakıf, Kalehöyük’ün tarihini aydınlatmayı sürdürüyor.

Şahsen Merhum Prens Mikasa’nın beni bu vakıfta Mütevelli Heyeti’ne kurucu üye olarak bizzat davet etmesinden onur duyuyorum.

Altes Prenses Akiko’ya ülkemize ve dünya arkeolojisine verdiği destek için teşekkür ederken; onursal başkanlığını yürekten kutluyor ve hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

Sabancı Topluluğu’nun Japonya ve Japon şirketleri ile ilişkilerinin 1974 yılına dayandığını hatırlatan Sabancı, “Sabancı Topluluğu’nun o zamanki lideri rahmetli Sakıp Sabancı ile Özdemir Sabancı ve Turgut Özal beraber ilk kez Japonya’ya gidiyorlar.

Ve o dönemde başlayan iş ilişkilerimiz, güvendiğimiz ortaklıklarımız bugün hala başarıyla devam ediyor” dedi.

Aynı zamanda Prens Mikasa Vakfı Mütevelli Heyeti’nde yer alan Sabancı, törenden önce gerçekleştirilen Mütevelli Heyeti toplantısına da katıldı.

 

“Dedem, babam ve ben olmak üzere üç nesil Kalehöyük’e gönül verdik”

Törende Prens Mikasa Vakfı onursal başkanlığını da üstlenen Japonya Altes Prensesi Akiko, “Bugün Prens Mikasa Vakfı’nın Onursal Başkanlık görevine başlama töreninin görkemli bir şekilde düzenlenmesinin mutluluğunu yaşıyorum.

Türkiye benim için özel bir ülkedir. Yurtdışında gittiğim ilk ülke Türkiye idi. İlk defa ziyaret ettiğim Kaman - Kalehöyük’te on binlerce senenin zaman akışını araştırmak için adeta iğne ile kuyu kazarcasına yapılan çalışmalardan derinden etkilendim.

Kazı çalışması ve bu höyüğün dünyadaki değerini gözlerini parlatarak anlatan Sayın Omura’nın konuşmasına kendimi kaptırdım.

Dedem, babam ve ben olmak üzere üç nesil Mikasa ailesinin gönül verdiği bu merkezin çalışmasına sürekli destek verilmesi adına Türk Hükümeti’nin izniyle 2017 yılının Mart ayında Prens Mikasa Vakfı kuruldu.

Bu vakıfta onursal başkanlık görevini üstlenmek, Mikasa ailesinin bir mensubu olarak onur vericidir. Ancak aynı anda büyük sorumluluğun altında olduğumun da farkındayım.

Burada bulunan konuklarımızdan vakfımıza destek vermelerini rica ediyorum” dedi.

 

Prens Mikasa Vakfı hakkında

Prens Mikasa Vakfı, Japonya'da bulunan Orta Doğu Kültür Merkezi'nin bir parçası olan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsünün faaliyetlerini desteklemek; Türkiye eski çağ tarihinin araştırılması, kültürel mirasın korunması için yapılan bilimsel çalışmalara yardım sağlamak amacıyla 2017 yılında kuruldu.

Vakfın başlıca amacı, Türkiye ve Ortadoğu arkeolojisi, tarihi ve kültürleri üzerine yapılan çalışma ve araştırmaları yürütmek, bu çalışmaları desteklemek ve yardım sağlamaktır.

Bu faaliyetleri yürütürken, genç arkeologları, müzecileri, ilgili uzmanları yetiştirmek, halka özellikle de gençlere Eski Anadolu ve Dünya tarihi hakkında bilgiler aktararak, tarihi miraslarına sahip çıkmalarını sağlamaktır.

Kırşehir’de bulunan Kaman - Kalehöyük ve Yassıhöyük ile Kırıkkale’de bulunan Büklükale kazılarını destekleyen Vakıf, aynı zamanda eğitim faaliyetlerine de devam etmektedir.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.