HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?

Diğer adı irritabl bağırsak sendromu olan huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığı çeşitli nedenlere bağlı olarak bağırsak işlevlerinde meydana gelen bozulmalardır.

Bağırsak İşlevlerindeki Bozulmalar: Huzursuz Bağırsak Sendromu

Diğer adı irritabl bağırsak sendromu olan huzursuz bağırsak sendromu rahatsızlığı çeşitli nedenlere bağlı olarak bağırsak işlevlerinde meydana gelen bozulmalardır.

Kalın bağırsağı etkisi altına alarak sindirim sistemi hastalıklarında görülen belirtileri gösteren huzursuz bağırsak sendromu hafif seyretse de üstüne düşülmesi gereken bir hastalıktır.

İşlevsel sindirim problemlerine yol açan bu rahatsızlık belirtileri ciddi olmasa dahi kısa sürede kontrol altına alınması gereken bir hastalıktır.

Toplumda görülme oranı %15-20’lere kadar çıkan bu hastalık aslında kalın bağırsağın işlev kaybı değil enfeksiyon, stres veya depresyon gibi nedenlerle genelde kısa süreli görülen kalın bağırsak problemleridir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Görülür ?

Kadınlarda daha çok görülen bu hastalığın birçok sebebi olabilir.

Çeşitli faktörler kalın bağırsağın çalışma düzenini etkileyebilmektedir.

Huzursuz bağırsak sendromuna neden olan bu faktörler de kalın bağırsağın işlevinde bozulmalara yol açar ve sindirim sistemi problemlerini beraberinde getirir. İşte huzursuz bağırsak sendromuna neden olan faktörler;

Bağırsak İltihapları: Bağırsaklarımız yapısı ve boşaltım işlevi gereği içerisinde enfeksiyona neden olabilecek mikroorganizmaları barındırabilir.

Steril bir ortama sahip olmayan kalın bağırsağı etkisi altına alan iltihaplar önce bağırsak duvarında yerleşim gösterir ve burada çoğalarak etkilerini göstermeye başlar.

Bağırsak duvarında meydana gelen bu hasarlar kısa süre içerisinde iştahsızlık, bulantı, ishal ve gaz problemlerine yol açabilir.

Bağırsaktaki Anormal Kasılmalar: Kalın bağırsaklarımız içerisinde bulunan atık maddeleri kasılarak ileri doğru iletir ve dışkılama sürecini tamamlar.

Normalde içerisinde dışkı bulunan bir kalın bağırsak dakikada 10 civarı kasılıp gevşeme hareketi yapmaktadır.

Ancak irritabl bağırsak sendromuna neden olabilecek hızlı veya kasılıp gevşemeler bağırsağın normal işlevlerini bozabilmektedir.

Hızlı kasılan kalın bağırsak içerisindeki fosanın suyunu tamamen ememeyeceği için ishale; yavaş kasılan kalın bağırsak ise suyun tamamını çekeceği için kuru ve sert dışkıya neden olarak kabızlık problemini beraberinde getirir.

Sinir Sisteminde Meydana Gelen Anormallikler: Kalın bağırsaklarımız tamamiyle otonom olarak isteğimiz dışında çalışan bir organdır.

Sindirim sistemi tarafından uyarılarak çalışan bu organlar normalden daha hızlı veya daha yavaş uyarılar ile uyarıldığı zaman huzursuz bağırsak sendromu problemi ortaya çıkabilmektedir.

Hızlı uyarılan bağırsakta ishal görülürken yavaş uyarılar alan bağırsakta kabızlık problemleri görülür.

Bağırsak Florasındaki Değişimler: Bağırsaklarımızda flora adı verilen bir bakteri topluluğu bulunur.

Bu bağırsak florasında yaşayan yararlı bakterilerin, atık olarak bağırsakta dolaşan ürünlerden faydalanarak K vitamini sentezi ve bağışıklık gibi bize faydalı işlevleri vardır.

Bu bağırsak florasında meydana gelecek değişimler normal dışkılama sürecini değiştirerek gaz, hazımsızlık, ishal ve kramp gibi huzursuz bağırsak sendromu belirtilerine yol açar.

Yukarıdaki nedenlere bağlı olarak gelişen huzursuz bağırsak sendromu, alanında uzman doktor tarafından yapılan araştırmaya göre stres, ruhsal problemler, kaygı, ve depresyon gibi durumlarda da ortaya çıkmaktadır.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

  1. Kalın bağırsakta meydana gelen şiddetli kramplar görülebilir.
  2. Sindirimin tam olamadığı durumlarda hazımsızlık hissi, gaz ve şişkinlik yaşanabilir.
  3. Bağırsak hareketlerinin artıp azalmasına bağlı olarak ishal veya kabızlık görülebilir.
  4. İltihaplar nedeniyle meydana gelen huzursuz bağırsak sendromunda dışkıda mukus görülebilmektedir.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi Nasıldır ?

Huzursuz bağırsak tedavisi erken başlandığı takdirde iyileşme oranı çok yüksektir.

Hastalığın beraberinde getirdiği belirtiler iyi gözlemlenmeli ve tedavi planlaması ona göre yapılmalıdır.

İyi bir tedavi planlaması ile belirtilerin ortadan kaldırılması mümkün olan bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmak pek mümkün değildir.

Hastalığa yakalanan kişilerin ilerleyen dönemde yaşam tarzlarında ciddi değişiklik yapması gerekmektedir.

Alanında uzman gastroentereloji doktorları tarafından önerilen bir beslenme düzenine geçiş yapmak huzursuz bağırsak sendromuna tekrardan yakalanma olasılığını büyük ölçüde önlemektedir.

Beslenme düzeninde meyve, posalı sebzeler, baklagiller ve kepekli tahılların tüketimi huzursuz bağırsak sendromunun belirtilerine iyi gelebileceği gibi ilerleyen dönemlerde de hastalığa yakalanmayı engelleyebilmektedir.

Stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal problemlerin de meydana getirdiği huzursuz bağırsak sendromunda düzenli egzersiz ve aktiviteler ile endorfin ve serotonin salınımını uyarılarak iyileşmeler görülebilmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.