İNGİLİZ KRALİYET AİLESİ 'IRK AYRIMCILIĞI' YAPTI Mİ?

İNGİLİZ KRALİYET AİLESİ 'IRK AYRIMCILIĞI' YAPTI Mİ?

İngiltere Kraliyet Ailesi'nden The Guardian'ın gündemi sallayan haberine yanıt geldi.

The Guardian, yayınladığı özel haberinde Sarayı'ndaki memuriyetlere etnik azınlıklardan kişilerin getirilmesinin 1960'lı yılların sonuna kadar fiilen engellendiğini öne sürmüştü.

Kraliyet Ailesi'nden yapılan açıklamada, bu iddianın gerçek dışı olduğu belirtildi.

İngiltere'nin popüler gazeteleri arasında yer alan The Guardian, en az 1960'lı yılların sonlarına kadar Buckingham Sarayı ile bağlantılı memuriyet işlerine "beyaz olmayanların" getirilmediği şeklinde bir özel habere imza attı.

Guardian gazetesinin haberindeki iddia, üst düzey bir eski Saray çalışanının, 1968 yılında İçişleri Bakanlığı bürokratlarına verdiği bilgileri içeren bir resmi arşiv belgesine dayandırıldı.

BUCKİNGHAM'DAN YALANLAMA GELDİ

Buckingham Sarayı'ndan habere karşı jet hızıyla yalanlama geldi. Saray'dan yapılan açıklamada, Kraliyet Ailesi ve Kraliçe 2. Elizabeth'in işe almada "eşitlik" öngören yasalara ilkesel olarak ve uygulamada riayet ettiği kaydedildi.

"YARIM YÜZYIL ÖNCE SÖYLENENLERİN İKİNCİ ELDEN TANIKLIĞI"

Buckingham'dan yapılan açıklamada Guardian gazetesinin haberine temel teşkil eden tanıklık, "bir memurun yarım yüzyıl önce söylediklerinin, ikinci elden tanıklığı" diye nitelendirildi, buradan bugüne dair sonuçlar çıkarılmaması gerektiği belirtildi.

MAHKEMELER YERİNE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Guardian gazetesi, bugünkü özel haberinde ayrıca 1960'lı yıllarda, kamu görevlerinde her türlü ayrımcılığı yasaklayan yasal düzenlemeler hazırlanırken, Saray'ın bu yasalardan muaf olmasını sağlayan düzenlemeyi alabilmek için müzakereler yaptığına işaret ettiği şeklinde yorumlanan belgelere yer verdi.

Gazete, Kraliçe'nin yasama sürecine müdahalesi sonucu elde edildiğini söylediği bu muafiyetler sayesinde, Saray hakkındaki ırk ayrımcılığı konulu şikayetlerin, mahkemelere gitmek yerine İçişleri Bakanları tarafından değerlendirilmesinin sağlandığını yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.