Kanuni Sultan Süleyman... EFSANE TABLO 4 MİLYON TL'YE ALICI BULDU!

Kanuni Sultan Süleyman... EFSANE TABLO 4 MİLYON TL'YE ALICI BULDU!

Dünyanın sayılı müzayede evlerinden Sotheby's'in "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatı" müzayedesi bugün gerçekleşti. Kanuni Sultan Süleyman'ın nadir bulunan portresi beklentileri geride bırakarak tahmini fiyatının 4 katında alıcı buldu ve rekor fiyata satıldı.

İngiltere'de kurulan ve merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan müzayede evi Sotheby's’in yeni müzayedesi bugün gerçekleşti.

Türk kamuoyuna ilk olarak sözcü.com.tr’nin aktardığı müzayede bugün tamamlandı.

“İslam Dünyası ve Hindistan Sanatı” başlıklı müzayede bu ayın sonunda gerçekleşirken özellikle Anadolu'dan parçalar ve Osmanlı Devleti ile ilgili sanat eserleri adeta sanat piyasasının gündemini değiştirdi

KİMİN SATIN ALDIĞI BİLİNMİYOR

Tarihi el yazması Kuran-ı Kerim ve çok değerli halı ve el işlemesi bakır ve aksesuarın yüzbinlerce dolara satışa çıkacağı açık artırmanın en dikkat çeken parçası ise hiç kuşkusuz Kanuni Sultan Süleyman'ın çok bilinmeyen bir portresi oldu.

Bakır üzerine çizilen ve uzun yıllar boyunca Fransız özel bir koleksiyonere ait olan tablo müzayedede rekor kırarak en pahalı eserlerden biri oldu.

80 bin İngiliz poundu ile 120 bin İngiliz poundu arasında değer biçilen tablo kıyasıya bir açık artırma sürecinin sonunda satıldı.

VERGİLERLE BİRLİKTE 5 MİLYON TL

Verilen tekliflerle fiyatı artan eser, 350 bin sterline (4 milyon TL) alıcı buldu.

Satın alan kişi veya kurumun ismi henüz açıklanmadı. Alıcı, vergileriyle beraber 438 bin sterlin (yaklaşık 5 milyon TL) ödeyecek.

Satış konusunda çok ketum olan Sotheby’s yetkilileri bu nadir portreyi kimin satın aldığını açıklamadı.

KANUNİ'NİN 43 YAŞINDAKİ HALİ

Kendisi 22,7'ye 17,5 santimetre, bakır çerçevesiyle beraber de 44,5'ye 39,8 santimetre boyutlarında olan portre, Kanuni Sultan Süleyman'ı 43 yaşındayken gösteriyor.

Portrenin, Kanuni Sultan Süleyman'ın Irak'ta Safevileri ve Preveze Deniz Zaferi'nde Haçlı donanmasını mağlup etmesi sonrası gücünün zirvesinde olduğu bir dönemde yapıldığı değerlendiriliyor.

Eserin, biri Medici Ailesi için yapılan ve şu anda Floransa'daki Uffizi Galerisi'nde, diğeri de Avusturya Habsburg Arşidükü 2. Ferdinand için kopyalanan ve şu an Viyana Sanat Tarihi Müzesi'nde bulunan iki ayrı Kanuni portresiyle ilişkili olduğu değerlendiriliyor.

Kaynak:sözcü.com.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.