KAPATILAN SEYAHAT SİTESİ HAKKINDA KARAR ÇIKTI!

KAPATILAN SEYAHAT SİTESİ HAKKINDA KARAR ÇIKTI!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği TÜRSAB vergi ödemediği ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle booking.com hakkında açtığı davada karar çıktı.

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahakemesi’nde yapılan duruşmaya davacı TÜRSAB avukatlarıyla davalı booking.com avukatları katıldı.

Erişimin engellenmesi sonrası zarar ettikleri gerekçesiyle davaya sonradan müdahil olan bazı turizm şirketi avukatları da duruşmada hazır bulundu.

BOOKİNG DENETİMLERDEN KAÇINDI

Mahkeme, haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle booking.com’a açılan davanın kabulüne karar verdi.

Kararda, booking.com’un seyahat acenteliği faaliyeti olduğu ancak vergi ödemeyerek, iş yeri açmak için gerekli izinleri almayarak, ‘dijital ve sabit iş yeri açma yoluyla’ faaliyetini sürdürdüğü, bu şekilde idari ve hukuki denetimlerden kaçınarak iş şartlarına uymadığı belirtildi.

HAKSIZ REKABETE YOL AÇAN İFADELER SÖZLEŞMELERDEN KALDIRILACAK

Mahkeme, booking.com’un otellerle imzalamış olduğu sözleşmelerde yer verdiği, ‘Geniş MFN’, ‘Fiyat ve kontenjan paritesi’, ‘Minimum tahsilat’ ve ‘En iyi fiyat garantisi’ ifadelerin haksız rekabet oluşturduğuna ve bu nedenle bu ifadelerin sözleşmelerden çıkarılmasına karar verildi.

“EN İYİ FİYAT GARANTİSİ” İFADESİ KULLANILMAYACAK

Kararda ayrıca, ‘En iyi fiyatları garanti eden bir internet sitesi’, ‘En düşük fiyatlar’, ‘En iyi otel fiyatlarını garanti etmekteyiz’ gibi ifadelerin de tüm online uygulamalardan kaldırılmasına hükmedildi.

500 BİN TEMİNAT KARŞILIĞINDA YENİDEN ERİŞİM ENGELİ KALDIRILACAK

Ancak tüm bu tespitlerin seyahat acentesi olan booking.com’un tamamen kapatılmasına veya erişiminin engellenmesine neden olacak eylemler olmadığına kanaat getiren mahkeme, davalı booking.com’un söz konusu haksız rekabete yol açan aykırılıkların giderilmesi durumunda 500 bin TL teminat yatırması karşılığında internet sitesi üzerindeki ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), booking.com’un Türkiye’de vergi ödemediğini bu nedenle de haksız rekabete yol açtığını iddia ederek internet sitesi hakkında dava açmıştı.

Dava açıldıktan sonra TÜRSAB’ın başvurusu üzerine mahkeme, booking.com’un internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı almıştı.

Kaynak:sözcü.com.tr / Ümit TÜRK

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.