KARPUZ KABUĞU DENİZE DÜŞTÜ TÜRK SİNEMASI "MOTOR" DEDİ...

KARPUZ KABUĞU DENİZE DÜŞTÜ TÜRK SİNEMASI "MOTOR" DEDİ...

2008 yılında sadece 51 film gösterime çıkarken, 2009 yılı ekonomik krizine rağmen 70 film gösterime çıkmayı başarmıştı. 2010 yılında ise 66 yerli filmi 22 milyon kişi izleyerek sektörü ayakta tutmuştu.

1 Ocak tarihinden bu yana 41 film gösterime çıktı ve 13 milyon bilet satıldı bile. Bu sayının yıl sonuna dek 70 filmi bulması bekleniyor.

BU YIL ÇANAKKALE FİLMLERİ ile TARİH GÖZE ÇARPIYOR?

Sinan Çetin'in 2 yıldır üzerinde çalıştığı ve bu yıl gösterime sokmayı planladığı "Çanakkale Ruhu" filminde Haluk Bilginer, Oktay Kaynarca, Wilma Elles'in yanı sıra Cemo Çetin rol alacak. Sinan Çetin'i bilenler bu filmin de aykırı bir film olacağını ve ezber bozacağını tahmin etmekte zorlanmayacaklar.

Bir diğer Çanakkale filmi ise Mahsun Kırmızıgül'ün uzun süredir üzerinde çalıştığı iddia edilen ama Boyut Film'in şiddetle ret ettiği proje. Bekleyip göreceğiz.

Ancak "Çanakkale İçinde" adlı film ise şu sıralarda harıl harıl hazırlıkları yapılmakta olan projelerden biri. Serdar Akar'ın yöneteceği bu filmin oyuncu kadrosunda 1000 figüran kullanılacak. Çanakkale de çekilecek. "Er Ryan'ı Kurtarmak" filmi efektlerini yapan Mark Meddings, bu filminde özel efektörü. Erdal Beşikçioğlu, Yetkin Dikinciler ise filmin ana oyuncuları. 16 Mart 2012 gösterim tarihi planlandı. Film, gerçeği yansıtsın istendiğinden Anzakları ise Avustralyalı veya Yeni Zelandalı oyuncular oynayacak. Film bütçesi için şimdilik gizli tutuluyor. Filme, Ağustos'ta motor denecek.

"FETİH 1453" GELİYOR?

Haberlere göre 20 milyon Dolar bütçeye çıkan filmin gösterim tarihi 2012 Şubat ya da Mart ayı olacağı sanılıyor. İbrahim Çelikkol, Ozan Çobanoğlu, Dilek Serbest, Recep Aktuğ gibi oyuncular ile çok geniş bir kadro filmde rol alacak. Fatih Sultan Mehmet'in, çocukluğundan fetihlerine kadar süreci kapsayacak ve 3 boyutlu animasyonlarında bolca olduğu belki de yılın en flaş yapımı.

"KARA MURAT- MORANIN ATEŞİ"

Şu sıralarda internette teaser'ı dönen ve izlediğinizde kesinlikle Türk işi diyemeyeceğiz bir çalışma. Trabzon da çekimleri yapılan , 2 Aralık'ta gösterimi planlanan filmin yönetmeni Chris Roche ve oyuncu olarak karşımıza Nefise Karatay, Bahadır Sarı, Tatiana Marinescu, Hakan Ural, Kerem Alışık, İlker İnanoğlu, Suna Selen gibi kalabalık bir kadro çıkıyor.

DİĞER YÜKSEK BÜTÇELİ FİLMLER

Yerli "TOP GUN" ya da "ANADOLU KARTALLARI"

Ömer Vargı'nı yönettiği ve Engin Altan Düzyatan, Çağatay Ulusoy, Ekin Türkmen, Özge Özpirinçci, Hande Subaşı'nın başlıca rollerde yer aldığı film, Hava Kuvvetlerimizin 100. Yılı nedeniyle ve yine Hava Kuvvetleri desteği ile çekiliyor. Şu anda sette olan film biter bitmez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sırasında gösterime girecek.

"AY BÜYÜRKEN UYUYAMAM"

Necati Cumali'nin bu ölümsüz eseri için 18 yıl sonra kamera arkasına geçmeye hazırlanan yönetmen Şerif Gören, filmin çekimlerine Ayvalık'ta başlıyor. Ayça Bingöl, Hazal Kaya, Fırat Tanış, Necip Memili, Ali Düşenkalkar Filmin oyuncu kadrosu... Bildiğiniz gibi 26 hikayeden oluşan bu eser de Anadolu insanlarının aşkları, cinselliği, sapkınlıkları, bunalımları olabildiğince cesur anlatılmakta.

12 Eylül dönemine ait 2 film var; "AYHAN HANIM" ve "BU SON OLSUN!"

"Nefes-Vatan Sağolsun" filminin yönetmeni Levent Semerci, bu kez 1977 kanlı 1 Mayıs Taksim meydanından 12 Eylül'e ve oradan da 1990'lara uzanan bir hikaye ile karşımızda. Politik bir göz yerine 10 yaşındaki küçük oğlu ve bir anne gözüyle yani Ayhan hanım gözü ile anlatılan filmde Vahide Gördüm, "Ayhan hanım" rolünde yer alıyor. Selçuk Yöntem filmin diğer oyuncusu . Eskişehir'de Taksim meydanının birebir inşasının yapıldığı ve döneme ait tüm mekanların bu şehirdeki stüdyolarda çekileceği bildiriliyor. Taksim meydanı sahneleri önünüzdeki aylarda 3000 kişi ile çekilecek.

Bakanlık desteği alan ve yardımcı yönetmenlik yapan Orçun Benli, "Bu Son Olsun" adlı kara-komedi ile motor diyecek. Sokakta yaşayan 5 arkadaşın, 12 Eylül darbesi ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ile traji-komik durumunu izletecek. Oyuncu görüşmeleri halen sürmekte olan ama Engin Altan Düzyatan, Fırat Kaya, Volga Sorgu, Serdar Orçin, Sevinç Erbulak, Ufuk Bayraktar, Mustafa Uzunyılmaz kesinleşen isimler arasında. Projenin 12 Eylül'de motor demesi, filmin içeriğine bir gönderme olarak seçildiği özellikle vurgulanmalı. 2012 başında gösterime girmesi bekleniyor.

"BAĞBOZUMU"

Yılmaz Erdoğan'ın 2009 yılından bu yana karşımıza çıkan projesi. Belçim Erdoğan dışında henüz netlik kazanmayan bu proje 2011 yılında da çekilmeyecek gibi görünüyor.

"BEHZAT Ç ? SON HAFRİYAT"

Serdar Akar'ın yönettiği bu sezon 2. film. Çekimleri bitmek üzere olan filmin oyuncu kadrosunda bulunan Cansu Dere, bir ara dizi müdavimlerince istenmese de kadroda yer aldığı kesin. Dizi kadrosu firesiz beyazperde de olacak. Film, Ekim ayında sinemalarda olacak.

"DEDEMİN İNSANLARI"

Çağan Irmak, şüphesiz ''marka'' yönetmenlerimizden biri ve her projesi heyecan yaratanlardan. Bu kez son 2 projesinin aksine daha geniş mekanlarda daha yüksek bütçeli ve daha ''bizden'' bir proje ile karşımıza çıkıyor. "Dedemin İnsanları", büyük değişimin (mübadele) hikayesini, topraklarından koparılan insanların yaşadığı kültür şoku, dışlanmışlık ve buna ait sorunları beyazperdeye aktarıyor. Film, Kasım ayında vizyona girmeye hazırlanıyor. Çetin Tekindor, Zafer Algöz, Hümeyra, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Ezgi Mola filmin oyuncuları.

"BİR ZAMANLAR ANADOLU'DA"

Cannes Film Festivali her katılımında mutlaka bir ödül alma geleneğini "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmi ile de sürdüren Nur Bilge Ceylan, kamerasını küçük kasabalara ya da gözden uzak insanların küçük dünyalarına çevirme geleneğini de sürdürüyor. Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat tanış, Taner Birsel, Yılmaz Erdoğan filmin başrollerinde. Filmin neredeyse yurt dışı haklarının daha proje aşamasında onlarca ülkeye satıldığını özellikle belirtelim. Ama Türkiye vizyon tarihinin hala belirsiz olduğunu da yine özellikle vurgulayalım.

"LABİRENT"

Önce belgeseller ile sonra da uzun metraj filmleri ile sinema adamlığını kanıtlamış olan Tolga Örnek, "Kaybedenler Kulübü"nün daha dumanı tüterken yeni projesine başladı bile. 5 Temmuz da motor diyeceği ve İstanbul- Mardin-Frankfurt üçgeninde 8 haftada çekeceği aksiyon-gerilim türü film, Aralık içinde gösterimde olacak. (Yönetmen Örnek, henüz tam kesinleşmediği için kadroda yer alacak isimleri açıklamaktan kaçındı)

"ENTEL KÖY"

Dondurmam Gaymak'ın mütevazi bütçesi ile büyük işler yapan Yüksel Aksu, "Entel Köy" ile benzer bir başarıya imza atmak için Muğla da film çekimlerini sürdürüyor. Günümüz nükleer ve termik santrali engelleme çabalarının mizahi bakışı olan filmde Şahin Irmak, Ayşe Bosse, Emin Gürsoy, Recep Yener yer alıyor.

"KARADEDELER OLAYI"

1989 yılında Karadedeler köyünde parçalanarak öldürülmüş 7 kişi ve bunu araştıran gazetecinin de ortadan kaybolması üzerine yapılan Türkiye'nin "Blair Cadısı "projesi. Film, Kütahya yakınlarında bir köyde çekiliyor.

DEVAM FİLMLERİ

Bundan 4 yıl önce izlediğimiz "Musallat" filmi devamı "Musallat 2", Kasım da vizyona girmeye hazırlanıyor.

"RECEP İVEDİK 4"

2008, 2009 ve 2010 Şubat aylarında peş peşe 3 film ile gişe rakamlarında sıralamaları değiştiren Recep İvedik karakteri, 2011 yılını boş geçmişti ama 2012 Şubat ayı için şimdiden hazırlıkların yapıldığı gelen duyumlar arasında. Ancak Aksoy film ''ne yazılmış bir senaryo nede proje için bir hazırlık var'' diyor. Bekleyip göreceğiz

"ROMANTİK KOMEDİ 2"

Listelerde kimin ve ne zaman dağıtacağı belirtilmesine karşın Boyut Film'in ''hiçbir şekilde'' gündeminde olmadığını söylediği film.

VE DİĞERLER?

Uzak filmindeki performansı ile tanıdığımız Muzaffer Özdemir, 2 yıldır bitirmeye çalıştığı "Yurtsuz" adlı projesini bu yıl gösterime sokmayı planlıyor. Selda Çiçek'in yöneteceği ve Cansel Elçin, Halil Kumava ve Derya Durmaz'ın oynadığı "Yabancı", Atıl İnanç'ın yöneteceği ve Şafak Sezer, Aydemir Akbaş, Ali Sürmeli'nin oynayacağı "Uçak", şu anda çekilmekte olan ve Adem Kılıç'ın yönettiği "Te-Mell -Sümelanın Şifresi", Uğur Yağcıoğlu'nun yönettiği "Papaz Kimde?", Caner Erzincan'ın yöneteceği "Mar", Reis Çelik'in yönettiği ve 14 yaşında yaşlı bir adam ile evlendirilen 14 yaşındaki kızın hikayesi "Lal Gece", Ali Aydın'ın yöneteceği "Küf", Oktay Kaynarca, Ksenia Sobchak'ın oynadığı ve Ulaş Ak'ın yöneteceği "Kardeşlik", Çiğdem Vitrinel'in "Kalbim Bir Taş Parçası", Erdoğan Kar'ın "Kadife Ana" , Fethi Erdoğan'ın "Çeto-Onlar Bir Zamanlar Çocuktu", Yasemin Samdareli'nin "Almanya", Nezih Ünen'i yöneteceği ve Tan Sağtürk, Fadik Sevim Atasoy, Özlem Tekin'in oynayacağı "Mavi Pansiyon", İsmail Güneş'in töre cinayetini ve feodal gelenekleri işlediği ve 3'lemenin son filmi "Ateşin Düştüğü Yer, yeni dönem filmlerden?

VE DEDİKODULAR?

Mustafa Sandal, dedesi ritm ustası Hüseyin İleri üzerine bir film hazırlığında. Boyut Film-Mahsun Kırmızıgül'ün yöneteceği film için görüşmeler yapılıyormuş?

"Hemşo", "Eve Dönüş" filmleri ile "Geniş Aile" dizisinin yönetmeni Ömer Uğur, yazdığı "Firar" adındaki senaryoyu filme çekmekten bu yılda vazgeçmiş.

Herkesin beğenisini kazanan "Aşk Tesadüfleri Sever" filmi yönetmeni Ömer Faruk Sorak, bu yılı boş geçecekmiş?

Osman Sınav, "Yalnız Kurt", "Sureti Aşk" ve "Kanadı Kırık Kuşlar" projelerini hayata geçirmek için görüşmeler yapıyormuş?

Tomris Giritlioğlu, tedavisi biter bitmez "Madımak" adlı projeyi çekmeyi planlıyormuş? ( umarım bir an önce iyileşir ve bizi filmsiz bırakmaz)

Sizlerle ''sinema sadece sinema değildir'' başlığı altında kısa aralıklarla görüşmek üzere

Bana sinema ile ilgili her türlü sorunuz, öneriniz ve haberleriniz için aşağıdaki mail adresimden ulaşabilirsiniz?

[email protected]

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.