KUTSAL AY BAŞLIYOR!... PEKİ KİMLER ORUÇ TUTABİLİR?..
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül, Kaşeksi (Aşırı Zayıflık), Anoreksi (Zafiyet) gibi hastalıklarda oruç tavsiye edilmezken, obez kişilerin oruç tutması hakkında bilgilendirdi.
Obez kişilerde fazla yağ dokusunun bir iltihap odağı gibi davrandığını, süregelen iltihabi durumun ise kanser riskini arttırdığını söyleyenUzmanlar; obez kişilerin oruç tutması ile ilgili şöyle konuştu;
Günlük aldığımız kalori miktarını azaltmak ve hatta oruç tutmak, insülin seviyeleri yükseldikçe, insülin benzeri hormonlar da kanser öncüsü hücrelerin çoğalarak kansere dönüşmesine zemin hazırlar. İdeal kilomuz vücut kitle indeksimizin 18,5- 25 arasındadır.
Kaplan Baha Temizgönül; "İdeal kilo vücudun verimli ve sorunsuz çalıştığı kilo aralığıdır. İdeal kilo aralığında olanların herhangi bir ek hastalıkları yoksa oruç tutmalarında sakınca yoktur.
Aşırı kilolar sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiği için, "Obezite tüm hastalıkların anasıdır” dedi. Obez kişilerin oruç tutmadan doktorlarına danışmaları da tavsiye ediyoruz.
Önceden obezite olanlar ne zaman oruç tutulabilir
Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül, obezite cerrahisi sonrası hastaların ilk sene oruç tutmalarını önermediklerini, mide küçültme ameliyatı gibi ameliyatlardan bir sene sonra vücudun uzun süreli açlığa daha kolay tahammül edebildiğini söyledi ve ramazan tavsiyelerinde bulundu.
- İftarda az baharatlı ve az yağlı çorbalar üzerine az miktarda ana yemek yemek,
- Hafif bir iftar sonrası en az 2 ara öğün yaparak dengeli beslenmek,
- İftar ile sahur arası süreyi az ve sık beslenerek değerlendirmek,
- Sahurda proteinden zengin ve lifli gıdalar tüketmek,
- Sahurda yumurta ve yulaf ya da kinoa gibi tahılları yoğurt ya da salata şeklinde tüketmek,
- Doktorunuza danışarak en az 2 litre su tüketmek, iftar ile sahur arası günlük su miktarını tamamlamak,
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.